Saksan viinitiedotus // Saksan viinit joulupöydässä 2020

Kutsu / Saksan Viinitiedotus

Tänä vuonna meidän ei tarvinnut murehtia jouluviinien valintaa, sillä Saksan Viinitiedotus kutsui meidät ravintola Nokkaan kuuntelemaan viinipastori Juha Rantalan vinkkejä ja nauttimaan viinien kanssa sopivista ruoista.

Klassiset kuohuviinit alkumaljasta loppuiltaan

Alkumalja & amuse-bouche
Barth Riesling Brut (Rheingau; 21,10 €)

Barthin (kuohu)viineihin voi aina luottaa, sillä talo tarjoaa tasaisen varmaa laatua koko ajan. Barth Riesling Brut on biodynaamisesti valmistettu ja kypsynyt pulloissa 24 kuukauden ajan.

Viini oli kuiva, miellyttävän hapokas ja hedelmäinen. Pieni paahteisuus täydensi hyvin viinin marmeladista ja sitruunakarkkista makua, lisäksi etsivä löysi siitä hieman aina yhtä kiehtovaa petrolia.

Viini maistui sellaisenaan, mutta sitä voisi nauttia lahjapaketteja avatessa, jouluaterian aluksi aperitiivina ja aterian jatkuessa myös äyriäisten, graavikalojen ja mädin kanssa. Nokan amuse-bouchen eli muikun mädillä höystetyn perunaohukaisen kanssa se oli erinomainen yhdistelmä.

Kokeile myös

  • Graf von Schönborn Rheingau Riesling Brut (20,00 €)
  • Bassermann-Jordan Riesling Brut (29,48 €)
  • Raumland Cuvée Marie-Luise Brut (Pinot Noir; 34,25 €)

Saksalaisissa kuohuviineissä on eroja: Winzersekt on viinitalon oman tarhan rypäleistä pullokäymismenetelmällä valmistettua kuohuviiniä, Deutscher Sekt on pelkästään saksalaisista rypäleistä tehtyä kuohuviiniä ja pelkkä Sekt taas Saksassa tehtyä kuohuviiniä, johon on voitu hankkia rypäleitä myös Saksan ulkopuolelta.

Valkoviinit ja kalaruoat sekä Riesling ja Weißburgunder

Joulun aikaan kalapöydässä on yleensä lohta, silliä ja silakkaa. Rasvaiselle lohelle on helppo löytää viini, sillä sekä tyylikkäästi tammitetut viinit ja pirteän hapokkaat ja hedelmäiset valkoviinit toimivat molemmat, mutta etikkaiset ja hapokkaat sillit ovat ongelmallisia - todennäköisesti jokin hieman jäännössokeria sisältävä riesling olisi paras valinta pienen makeutensa ansiosta.

Riesling on muutenkin aina varma valinta, mutta pirteiden ja hedelmäisten viinien ystävien kannattaa kokeilla myös tammittamatonta weißburgunderia tai grauburgunderia.

Graavisiikaa ja lämminsavustettua siikamoussea
Gut Hermannsberg Weisser Burgunder 2018 (Nahe; 21,98 €)
Grans-Fassian Mineralschiefer Trocken 2017 (Mosel; ravintola Nokan valikoimassa)

Gut Hermannsberg perustettiin vuonna 1902 Preussin valtion opetus- ja malliviinitilaksi. Se toimi valtionyhtiönä, kunnes se yksityistettiin 1998. Nykyisen nimensä se sai vuonna 2009 omistajanmuutoksen myötä.

Weisser Burgunderin aromeissa oli vaaleita, kirpeitä marjoja, valkoherukkaa ja karviaista sekä niiden lisäksi pähkinää, yrttejä ja ananasta, jopa hieman kukkaisuutta ja savua. Viini oli runsas ja hedelmäinen, mutta se voisi olla hitusen hapokkaampi, jotta se maistuisi sellaisenaan. Ruoan kanssa viini kuitenkin heräsi eloon aivan uudella tavalla, se pelasi loistavasti yhteen pikkelöityjen kasvisten hapokkuuden kanssa ja kokonaisuuden osat täydensivät toisiaan. Samoin siikamousse sopi viinin kanssa hyvin.

Grans-Fassianin sukutila on perustettu vuonna 1624. Tilalla viljellään enimmäkseen rieslingiä. Tämä viini on kypsynyt hiivasakkojensa kanssa kaksi kuukautta, mikä tuo sen makuun lisää aromeja.

Mineraalinen ja hapokas riesling maistui hyvin sellaisenaan ja graavisiian kanssa. Täyteläisessä ja tasapainoisessa viinissä oli kypsää sitrusta ja hedelmäisyyttä sekä hieman makeutta ja jopa petrolia. Jos menet ravintola Nokkaan jouluaterialle, kannattaa bongailla tätä viiniä listalta.

Kokeile myös

  • Grans-Fassian Catherina Riesling (14,99 €)
  • Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling (21,43 €)
  • Weingut Winter Dittelsheim Riesling (21,89 €)
  • Dr. Wehrheim Buntstück Weisser Burgunder (19,90 €)
  • Domdechant Werner Kirchenstück Riesling GG (39,90 €)
  • Von Winning Grainhübel Riesling GG (41,65 €)
  • Seeger Oberklamm Grauer Burgunder Leimener Herrenberg GG Trocken (47,64 €)

Punaviinit ja liharuoat sekä Pinot Noir eli Spätburgunder

Aiemmin syksyllä totesimme, että Pinot Noir eli Spätburgunder on varsin monipuolinen rypälelajike. Riistaruokien lisäksi se on sopiva joulupöytään, sillä punaviiniksi ei todellakaan kannata avata sitä tuhdeinta ja tanniinisinta punaviiniä, sillä se jyrää muut maut alleen. (Muhkeat punaviinit kannattaa säästellä myöhempään ajankohtaan.)

Tarjoile pinot noirit hieman viilennettyinä, noin 14-16-asteisina.

Kohosen tilan mangalitzapossua ja omenaa
Nokka Pinot Noir Karl Schaeffer 2016 (Pfalz; ravintola Nokan valikoimassa)
von Winning Pinot Noir I Trocken 2012 (Pfalz; 55,99 €)

Nokan oma, Karl Schaefferin valmistama pinot noir oli jälleen yhtä monipuolinen kuin riistaviinienkin kanssa. Viini käy luonnonhiivoilla ja kypsyy 12 kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä, mikä tuo sen makuun hennosti vaniljaa. Rypäleet ovat kasvaneet luomusertifioiduilla tarhoilla.

Viinin aromeissa oli punaisia, hieman makeita marjoja, yrttejä ja mausteita, neilikkaa sekä tilliä. Viini on mukavan hapokas, mutta kuitenkin lempeä. Kaiken kaikkiaan se on hieno talon oma pinot noir, joka sopii monen ruoan kanssa.

Mangalitza eli villasika on rasvaista ja maukasta, tässä annoksessa sitä oli kahdella eri tavalla ja jälleen kerran se melkeinpä vei kielen mennessään. Varsinkin rasvainen possusuikale ja hapokas punaviini toimivat hyvin yhdessä - ja omena nyt on possulle aina loistava pari.

Peuran paistia Grand Veneur ja savustettua luuydintä
Nokka Pinot Noir Karl Schaeffer 2016 (Pfalz; ravintola Nokan valikoimassa)
von Winning Pinot Noir I Trocken 2012 (Pfalz; 55,99 €)

Sen sijaan von Winningin pinot noir oli melkoisen huisa. Myös se on kypsynyt tammitynnyreissä, mutta niistä 40 % oli uusia eli ne tuovat viiniin enemmän tammen aromeja, toisaalta myös kahdeksan vuoden aikana viini on ehtinyt kehittyä hyvin.

Viini oli ja tyylikäs, jopa eläimellinen ja metsäinen. Kypsän puolukan lisäksi se tarjoili yrttejä ja savua. Kiehtova viini maistui hyvin sellaisenaan, mutta mangalitzapossun se jyräsi hieman alleen. Sen sijaan peuran paisti ja varsinkin runsaan makuinen Grand Veneur -kastike tarjosivat sille hyvän vastaparin.

Peura oli herkullista ja mureaa ja klassikkokastike maukasta - se sai Marjutin mielestä jopa sinihomejuuston maistumaan kerrankin hyvältä! (Portviini-kermakastike oli siis höystetty sinihomejuustolla ja ties millä muulla.)

Kokeile myös

vaalealle ja vähärasvaiselle kalkkunalle ei liian raskaita viinejä

  • X-Berg Pinot Noir (16,98 €)
  • Dautel Spätburgunder (21,49 €)
  • myös aromikas riesling, weissburgunder tai grauburgunder

rasvaiselle ja kypsäksi paistetulle joulukinkulle (ja laatikoille) hedelmäisiä ja hapokkaita viinejä

  • Becker Family Pinot Noir (17,99 €)
  • Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein (19,98 €)

riistalle täyteläisiä ja tammitettuja(kin) pinot noireja

  • Philipp Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Réserve (24,90 €)
  • Corvers Kauter Drachenstein Pinot Noir (59,98 €)
  • Kreuzberg Silberberg Pinot Noir GG (64,46 €)

Makeat viinit sekä juustot ja jälkiruoat

Jälkiruokien ja juustojen kanssa tai muuten vain aterian päätteeksi maistuu makea viini. Saksalaisissa makeissa viineissä on valinnanvaraa: niitä ovat myöhäisen sadon Auslese, jalohomeista rypäleistä tehdyt Beerenauslese ja Trockenbeerenauslese sekä kaikkein makein eli jäätyneistä rypäleistä tehty Eiswein.

Kotimaista juustoa
Becker Eiswein Pinot Blanc 2016 (Pfalz; 26,91 € / 0.375 l)

Juustolautaselle olivat valikoituneet Peltola Blue, Juustoportti vuohen vuoristojuusto ja Mouhijärven Heidi, lempeä valkohomejuusto. Niiden lisukkeena oli tarjolla marjahilloa ja varsin koukuttavaa näkkileipää.

Puna- ja valkoviineillä voi toki jatkaa juustoihin saakka, mutta yleensä makeat viinit alkavat siinä vaiheessa houkutella yhä enemmän ja enemmän.

Maustekakkua, rahkamoussea ja puolukkasorbettia
Becker Eiswein Pinot Blanc 2016 (Pfalz; 26,91 € / 0,375 l)

Pinot Blancista eli Weißburgunderista tehty eiswein oli makeaa, aprikoosista ja hunajaista (vaikka rypäleet eivät olleetkaan jalohomeisia), mutta toisaalta myös sopivan hapokasta. Viinissä on sokeria 150 g/l eli vähintäänkin riittävästi. Harmillisesti ilmaston lämpenemisen myötä eisweinin valmistamiseen sopivat olosuhteet ovat tulleet Saksassa yhä harvinaisemmiksi, mikä on suuri menetys, sellaista herkkua tämä viini kyllä on.

Hieman yllättäen myös Nokan oma pinot noir sopi maustekakun ja puolukkasorbetin kanssa!

Kokeile myös