-->

14. tammikuuta 2021

Olarin Panimo DBA Ewing Oil Imperial Stout

Mikä olut?
DBA Ewing Oil Imperial Stout (Olarin panimo)
Oluttyyppi: Imperial Stout
Alkoholia: 10,4 %
Hinta: 12,00 € Olarin Panimon verkkokaupassa (0,33 l)

Mitä panimo lupaa?
Tummien oluidemme "the musta kulta" laitettiin kahteen bourbon-tynnyriin viideksi kuukaudeksi. Lopputulos oli itse J.R. Ewinginkin mieltä (ja kurkkua) lämmittävää. Vaniljainen, täyteläinen, kauraisen kermainen suutuntumaltaan ja "all and all" delicious. Barrelit Jim Beam & Heaven Hill.

Mitä oluttyyppi lupaa?
Imperial stout -tyylin oluissa on yleensä paahdettua mallasta, kahvia, tummaa suklaata ja palanutta tuoksua. Usein myös karamellisuutta, luumua, taatelia tai rusinaa. Ikääntymisen myötä imperial stout saattaa alkaa muistuttaa portviiniä. Imperial stoutin alkuperäinen nimitys oli imperial Russian stout. Oluttyyli sai nimensä siitä, että Venäjän keisarinna Katariina II Suuri (hallitsijana 1762–1796) halusi hoviinsa brittiläistä stoutia ja panimoiden piti kehittää olut, joka kesti kuljetuksen Venäjälle.

Kommentit

M: Olutsiirappia.

J: Olarin Panimon viskitynnyreissä kypsyneen DBA-sarjan läpikäynti jatkuu. Tällä kertaa vuorossa on perusvalikoimaan kuuluvan Ewing Oilin viskillä voideltu versio. Perusversiota ei ollut saatavilla, joten en pääse vertaamaan, onko tässä enemmän Teksasia.

Olut on nimensä mukaisesti mustaa kuin Ewingien öljy. Beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa niukasti. Tuoksu on erittäin makea, siinä on luumua, siirappia ja vaniljaa. Makeuden seassa on häivähdys kahvista paahteisuutta ja tummaa suklaata. 

Maku on tuoksun tapaan hyvin makea ja toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös vähän lakritsaa. Vaniljaisuus on maussa vahvempaa kuin tuoksussa. Suutuntuma muistuttaa siirappia ja siinä on kauran tuomaa täyteläisyyttä. Jälkimakua hallitsee nokikahvinen paahteisuus, jota vanilja tasapainottaa. Alkoholin määrää ei huomaa lainkaan. Pidin oikein paljon, arvosana ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti