Espoon IPA-raati testaa paikallisia IPA-, NEIPA-, DIPA- ja TIPA-oluita



Espoon IPA-raati kokoontui ensimmäistä kertaa maistelemaan paikallisia oluita. Jussin lisäksi raatiin kuuluivat Kallion kirjeenvaihtaja ja Amerikan serkku. 

Oluet maisteltiin kahdessa erässä puolisokkona eli oluet tiedettiin etukäteen, mutta ei niiden keskinäistä järjestystä. Oluiden seurana oli erilaisia juustoja (vanha gouda, valkosipulicheddar ja sinihomejuusto), salamia ja kermakarkkia. 

Oluiden yhteydessä kerrottu hinta on hinta panimon omassa kaupassa.

 

Mukaan valikoitui kuusi espoolaista panimoa: aikaisemmin Konalassa sijainnut 8-Bit Brewing, Espoon oma panimoFat Lizard Brewing Co., Olarin Panimo, Salama Brewing Company ja Tired Uncle Brewing Co. Syy valintaan oli se, että näillä panimoilla on oma kauppa ja paikan päältä ostettuna olut on tuoretta, IPA:a kun ei ole tarkoitus kypsytellä kuten tummempia oluita. 

Alun perin kultakin panimolta piti olla mukana yksi olut, mutta kahdelta panimolta päätyikin mukaan kaksi olutta.



Cheers from Karvasmäki IPA (5,5 %; 70 IBU; 3,50 € / 0,5 l; Espoon oma panimo)

IPA eli India pale ale on vahvasti humaloitu olut, joka on myös hedelmäinen ja katkera. Tässä oluessa käytettyjen Amarillo- ja Citra-humalien pitäisi tuoda sitruksen ja appelsiinin aromeja. 

Samean oluen tuoksussa on greippiä, sitrusta, trooppista hedelmää ja havua eli humalat tekivät mitä lupasivatkin. Katkera maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hieman maltaisuutta. Katkeruus pehmenee jälkimaussa. Tämä oli hyvä aloitus.

Hoptimus Prime West Coast American IPA (6,1 %; 4,50 € / 0,33 l; 8-Bit Brewing)

West coast IPA:t ovat erittäin vahvasti humaloituja ja niissä on yleensä sitrusta sekä trooppisia hedelmiä. 

Kirkkaan ja meripihkan värisen oluen miedossa tuoksussa on havua ja karamellisuutta. Se oli myös väriltään kaikkein tummin. Maussa on tuoksun aromien lisäksi sitrusta, mallasta ja appelsiininkuorta. Katkerassa jälkimaussa on myös vähän kinuskia. Tämä olut muistutti eniten perinteistä IPA:a ja oli tyylinsä mukainen.

Cheers from Olari Galaxy IPA (6,2 %; 3,50 € / 0,5 l; Espoon oma panimo)

Oluessa on käytetty Galaxy-humalaa, jonka pitäisi tuoda sitrusten, persikan ja passionhedelmän aromeja. 

Kirkkaan kullankeltaisen oluen tuoksussa on sitrusta ja trooppista hedelmää, tosin persikkaa ja passionhedelmää raati ei huomannut. Maku on mieto, jopa hieman mitäänsanomaton, mutta tasapainoinen, siinä on sitruunamarmeladia ja trooppista hedelmää. Katkeruus iskee viiveellä jälkimaussa. Tämä olut on helppoa janojuomaa. Se oli Kallion kirjeenvaihtajan suosikki ensimmäisestä osiosta sekä kaikista maistetuista oluista.

Arctic Fuel (7,3 %; 4,80 € / 0,44 l; Fat Lizard Brewing Co.)

Tämä on klassisen West coast IPA:n ja Vermont IPA:n yhdistelmä. Jälkimmäisen tyylin oluet ovat pehmeitä ja runsaan hedelmäisiä. 

Olut on hieman sameaa, sen tuoksussa on trooppista hedelmää ja yrttejä. Aromaattinen maku on hieman makea ja toistaa tuoksun aromeja. Pitkässä jälkimaussa on katkeruutta, havua ja kevyesti greippiä. Olut on luvatun tyylin mukainen. Se oli ensimmäisestä erästä minun ja Amerikan serkun suosikki sekä kaikista oluista Amerikan serkun suosikki.

Juustot sopivat kaikkien näiden oluiden kanssa, mutta salami jyräsi kaikkien maun alleen. Mustana hevosena mukaan otettu kermakarkki sopi oluiden kanssa kohtuullisesti.

Gaia's Vengeance NEIPA - Salama Version (6,0 %; 6,50 € / 0,44 l; Salama Brewing Company)

Tämä on yhteistyö espanjalaisen Animus Brewing Co. -panimon kanssa. NEIPA eli New England IPA on sameaa, katkeruutta on vähemmän kuin IPA:ssa yleensä ja aromeissa on trooppisia hedelmiä. 

Samean keltaisen oluen tuoksussa on sitrusta, ananasta ja havumetsää. Maussa on trooppista hedelmää, passiohedelmää, mangoa, ananasta sekä sitruunakarkkia. Jälkimaku on kevyen katkera. Tämä olut sopisi hyvin terassijuomaksi. 

Olutta oli kaksi tölkkiä, joista varsinkin ensimmäisessä oli joku outo metallinen maku, josta emme päässeet selvyyteen, kuuluiko se asiaan vai oliko oluessa vikaa. Toisessa tölkissä kyseinen maku tuntui lievempänä, mutta se ei vaikuttanut arvosteluun.

Uncle Frank NEIPA (7,3 %; 19 € / 1 l; Tired Uncle Brewing Co.)

Oluessa on käytetty Amarillo, Citra ja Galaxy -humalia. 

Samean keltaisen oluen tuoksussa on ananasmehua ja hieman raakaa trooppista hedelmää. Maku on katkerahko, siinä on ananasta ja greippiä. Oluen tuoreuden huomaa raikkautena. Se oli hyvä NEIPA ja Amerikan serkun suosikki toisesta erästä.

Gold Dozer DIPA (8,0 %; 7,50 € / 0,44 l; Salama Brewing Company)

DIPA eli Double IPA on tavallista IPA:a vahvempaa. Oluessa käytetyt humalat ovat Motueka, Vic Secret, Enigma, Citra ja Mosaic. 

Raikkaassa, vahvan sitruksisessa tuoksussa on vähän trooppista hedelmää. Hieman makeassa maussa on sitrusta ja greippiä. Oluen vahvuutta ei oikeastaan huomannut, vaikka prosentteja olikin 2-3 enemmän kuin IPA-kattauksessa. Se oli minun suosikkini toisesta erästä sekä kaikista maistetuista oluista.

MegaBurner TIPA (10,3 %; 16 € / 0,75 l; Olarin Panimo)

TIPA oli Tripla IPA on vielä DIPA:akin vahvempaa. Humalina tässä oluessa ovat Cashmere, Citra ja Simcoe. 

Tuoksussa on sitrusta ja ananasmehua. Hieman makeassa maussa on tuoksun aromien lisäksi mangoa. Jälkimaku on kivan katkera. Alkoholin määrää ei huomaa, mutta tuoreus tuo raikkautta. Tämä oli paras olut juustojen kanssa. Se oli myös Kallion kirjeenvaihtajan suosikki toisesta erästä.

***

Toinen erä oli tasaväkisempi kuin ensimmäinen. Kaiken kaikkiaan mielipiteet jakautuivat tasaisesti eikä ehdotonta ykkössuosikkia ollut. Panimoista Salama Brewing Co. menestyi odotettua huonommin ja Espoon oma panimo odotettua paremmin, mikä onkin sokkotestien hienous, kun ei maistella brändiä, etikettiä tai Untappd-arvosanoja, vaan itse olutta. 

Raati kokoontunee jatkossakin ja silloin mukana lienee uusia panimoita. Masis Brewery on avaamassa panimokaupan Keraan kevään aikana, joten sen tuotteet päätyvät ainakin maisteltavien listalle.