Bellingham The Bernard Series Bush Vine Pinotage 2013

Bellingham The Bernard Series Bush Vine Pinotage 2013
Stellenbosch, Etelä-Afrikka; Pinotage; 19,50 € Silja Symphonylla 2016

Tuottaja Bellingham

Etiketin mukaan mustaherukkaa, mulperinmarjaa, vadelmaa ja kukkaisuutta, kypsytetty 18 kuukautta ranskalaisessa tammitynnyrissä

Rypäleen mukaan
Pinotage: vuonna 1925 kehitetty Pinot Noirin ja Cinsautin ("Hermitage") risteytys; tanniineja, tummia marjoja, luumua, kirsikkaa, karpaloa, karhunvatukkaa, vadelmaa, kahvia, tammitynnyrikypsytettynä tervaa, savua ja mausteita, nahkaa, jopa grillattua makkaraa

Ruokana entrecôte bourbonvoilla ja parmesaaniranskalaiset

Lyhyesti: tumman marjainen ja täyteläinen ruokaviini

Kommentit

M: Bellinghamin chenin blanc on ollut jo pitkään suosikkimme, mutta nyt oli aika korkata talon pinotage.

Tummanpunaisen, lähes läpinäkymättömän viinin väri rusertaa jo jonkin verran. Sen tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa ja luumua sekä savua, kahvia ja aavistus vaniljaista mausteisuutta, ja samat aromit jatkuvat myös maussa. Viini on hedelmäinen ja täyteläinen, tanniinit tuntuvat vielä kohtalaisen pirteinä ja napakoina. Vaikka monissa varsinkin edullisissa pinotageissa on usein voimakas kahvin maku, tässä viinissä kahvi tuntuu vain pienenä kitkeryytenä ja päällimmäisenä maistuu tumma marjaisuus. Myös tammikypsytyksen tuoma vanilja on integroitunut hyvin eikä tunnu laisinkaan hallitsevana, ennemminkin vain hillittynä mausteisuutena.

Ruoan kanssa viini toimii hyvin. Sen tanniinit pehmenevät medium-kypsän entrecôten seurassa ja viinin marjaisuus pääsee hyvin esille eivätkä parmesaaniranskalaisetkaan ole sille mitenkään huono kumppani. Ruoan jälkeen loppu viini maistuu sellaisenaankin, vaikka siinä on ehkä hitusen hieman liikaa tanniineja siihen, että se olisi varsinainen seurusteluviini, vaikka talvi-iltoina se saattaisikin lämmittää mukavasti. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on mustaherukkaa. vaniljaa, tummaa suklaata, luumua ja hieman savua. Täyteläistä makua hallitsevat kypsä, hillomainen marjaisuus ja luumu. Tuoksun aromien lisäksi mukana on kahvista paahteisuutta. Vaniljaisuus on maussa hillitympää kuin tuoksussa. Pehmeä tanniinisuus tasapainottaa kevyttä hapokkuutta. Jälkimaussa on tummaa marjaa, vaniljaa, paahteisuutta sekä hieman karpaloa.

Ruoan seurana viini toimi erinomaisesti. Tanniineja oli sopivasti entrecôtea varten ja hapokkuus kävi yhteen parmesaanin kanssa. Bourbonvoin mieto vaniljaisuus yhdistettynä viinin hillittyyn vaniljaisuuteen oli yllättävän hyvä yhdistelmä. Grillattu ruoka ja pataruoatkin voisivat käydä tämän kanssa hyvin. Oikein hyvä viini, arvosanaksi annan ++.