CoolHeadin happamat vs. IPAt

Viinitastingeista tuttu raatimme paikallisella oluenystävällä vahvistettuna kokoontui maistelemaan etänä CoolHeadin oluita. Raadista noin puolet sijoittui enemmän tai vähemmän vahvasti IPA-leiriin ja vastaavasti toinen puoli hapanoluiden kannalle.

Jokaisen oluen kohdalla on sen hinta CoolHeadin panimokaupassa (sisältää pantin). Oluet olivat kaikki 0,33 l tölkeissä.

Naked Sauna Sour ja Smoked Sauna Sour

Naked Sauna Sour
4 %; 3,15 €

"Nordic Sour w/ Coriander"

Olut oli vaaleankeltainen ja samea. Miedon happamassa tuoksussa oli persikkaa, mangoa ja vähän korianteria, lisäksi sen tuoksua pidettiin simamaisena. Hapanoluista vähiten pitävä raatilainen taas kuvaili sitä sillipurkin pohjaksi. Oluen maussa oli sitrusta, mangoa ja persikkaa, happamuus oli kohtalaista.

Puhdaspiirteinen olut menisi saunajuomana, vaikka vihta puuttuikin aromeista.

Smoked Sauna Sour
4 %; 3,65 €

"Nordic Sour brewed with the finest oak smoked wheat malt, smoked sea salt and fresh Kaffir lime leaves. The beer was soured with our house mixed culture using our Nordic sour method. The perfect after smoked sauna beer!"

Tämäkin olut oli samea, mutta tummemman keltainen kuin ensimmäinen. Sen tuoksua pidettiin omituisena ja sitä kuvailtiin mangohillolla höystetyksi savukinkuksi, avatuksi savumakkarapaketiksi ja happamaksi tervapastilliksi mangon kera. Kaikkien mielestä tuoksussa oli kypsää omenaa ja hieman tervaisuutta. Jussi bongasi tuoksusta heti kaffirlimetin, jota inhoaa syvästi. Maku toisti tuoksun aromeja. Omituinen sekin oli, mutta kaikkien mielestä parempi kuin tuoksu.

Tämä ei ollut kenenkään mielestä kovinkaan maistuva olut, ei edes hapanoluiden kannattajien mielestä (Marjut ei saanut juotua edes puolta tölkkiä), mutta tulipahan testattua.

Wild Clouds ja Ryeders Of The Wave

Wild Clouds
5,5 %; 4,15 €

"Hazy Pale Ale brewed with Sabro T-90, Sabro CRYO and Galaxy T-90 hops."

Olut oli oranssia ja sameaa. Sen tuoksussa oli hedelmäisyyttä, humalaa, greippiä ja sitrusta, vähän makea maku toisti tuoksun aromeja. Koska laseista sattui tulemaan puhetta (ja niitä oli kaapissa), maistoimme olutta erilaisista laseista ja huomasimme selvästi lasin vaikutuksen: IPA-lasissa tuoksun humalointi iski kovemmin, kun taas tulppaanilasista olut oli hedelmäisempi. 

Toinen raadin IPA-vihaajista sanoi voivansa juoda tätä uudestaankin, joten riveissä alkoi näkyä pientä hajontaa.

Ryeders Of The Wave
5,5 %; 3,65 €

"Rye IPA brewed with Simcoe, Centennial, Cascade and Columbus hops. The bold and lingering bitterness is balanced by the sticky, caramelly malt base and the spicy notes from the rye."

Olut oli samea ja kuparin värinen. Sen tuoksu oli vahvan greippinen, lisäksi siinä oli karamellisuutta, trooppista hedelmää ja appelsiininkuorta. Ruis maistui ja teki mausta hieman öljymäisen. Testasimme tätäkin olutta eri laseista: tulppaanilasista juotuna olut oli vähemmän greippinen ja sen aromeissa oli enemmän trooppista hedelmää. Olut parani, kun se lämpeni hieman.

Tämä olut oli mielestämme tyypillinen kevyt ruis-IPA.

Summa summarum

Olutvertailu päättyi tasapeliin: kolme raatilaista, Jussi mukaan lukien, piti eniten Wild Cloudsista ja toiset kolme, Marjut mukaan lukien, piti eniten Naked Sauna Sourista. Seuraavissa sijoissa oli niin paljon hajontaa, ettei toiseksi parhaasta päästy yksimielisyyteen.