Vallilan Panimo Puisto



Mikä olut? 
Puisto (Vallilan panimo
Oluttyyppi: session IPA
Alkoholia: 4,6 % 
Hinta: 4,20 € Sellon K-Citymarketissa (0,33 l)

Mitä panimo lupaa?
Helposti nautittava Puisto on sekoitus pilsner-, münich- ja karamellimaltaita. Se on humaloitu amerikkalais-eurooppalaisella sekoituksella. Glorian Ruoka&Viini kuvaili olutta raikkaan katkeraksi juomaksi, jonka jälkimaussa maistuu lakritsi ja pihka.

Mitä oluttyyppi lupaa? 
Session IPA on 2010-luvulla syntynyt amerikkalainen oluttyyli, joka on kevyempi versio India pale alesta. Alkoholia tämän tyylin oluissa on 3-5 %. Nimen sessio viittaa siihen, että miedommilla oluilla voi pitää pidemmänkin maistelusession.

M: Maistuu oluelle.

J: Helsinkiläisen oluen päivää vietetään 3.3., joten sen kunniaksi hankin helsinkiläistä olutta. Oluella on Helsingissä pitkät perinteet. Ensimmäinen helsinkiläinen panimo Stora Bryggeri Bolag - Suuri Panimo Yhtiö perustettiin 1756. Toiminta aloitettiin seuraavana vuonna Etelärannassa nykyisen Olympiaterminaalin läheisyydessä, ja panimo sai yksinoikeuden oluenvalmistukseen ja myyntiin Helsingissä vuonna 1759. Yksinoikeus kuitenkin peruttiin jo vuonna 1761. Panimo toimi vuoteen 1775, jolloin se siirtyi valtion omistukseen ja muutettiin viinapolttimoksi. 

Helsingin toinen panimo Österbergs Bryggeri - Österbergin Oluttehdas toimi Helsingin pitäjässä Koskelan tilalla (Forsby Gård) vuosina 1799 - 1823. Panimo ajautui konkurssiin marraskuussa 1822 ja sen osti Nikolai Sinebrychoff. Hänen vuonna 1819 perustamansa Sinebrychoff on vanhin yhä toiminnassa oleva helsinkiläinen panimo. 

Puistoa valmistava Vallilan panimo on perustettu 2015 ja sijaitsee nimensä mukaisesti Helsingin Vallilassa.

Samean, kuparinvärisen oluen tuoksussa on hedelmäisyyttä, greippiä, appelsiinia ja sitrusta. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja, katkeruutta on mukavasti. Maussa on myös hieman katkeruutta tasapainottavaa karamellisuutta. Hedelmäistä jälkimakua hallitsevat greippi, appelsiini ja sitrus. Kokonaisuus on kevyt, mutta ei vetinen. Puisto edustaa hyvin session IPA -tyyliä. Oikein maukas IPA olisi vielä parempi kesällä terassilla. Arvosanaksi annan +.