Viinitie // Toivetasting: samppanjan, cavan ja proseccon eroavaisuudet 16.4.2021

Vappu lähestyy ja kuohujuomat kiinnostavat, joten hypätään tastingeissa reippaasti eteenpäin. 16.4.2021 Viinitien Heta Kangasmaa ja ravintola Murun & Pastiksen ravintolatoimenjohtaja ja Grand Champagne Challengen vuonna 2018 voittanut Saara Alander pitivät toivetastingin, jonka aiheena olivat samppanjan, cavan ja proseccon eroavaisuudet.

Tasting on katsottavissa Viinitien Facebook-sivulla.

Dissegna Prosecco Millesimato 2019 Extra Dry
DOC Prosecco, Italia; 100 % Glera; 14,99 €

Italialainen kuohuviini prosecco on kasvattanut suosiotaan huimasti viime vuosien aikana. Yleisimmin siitä kerrotaan, että se valmistetaan Glera-rypälelajikkeesta tankkikäymismenetelmällä (eli kehittäjänsä mukaan Charmat-Martinotti-menetelmällä) - tosin proseccoa voi olla myös pirskahtelevana ja kuplattomana viininä ja jopa 15 % siitä voi olla muita rypäleitä, esimerkiksi Chardonnayta ja Pinot Grigiota. Viime vuonna sallittiin myös roseeprosecco, jossa saa Gleran lisäksi olla korkeintaan 15 % Pinot Noiria.

Prosecco on myös laatuluokiteltu: perus-proseccon eli Prosecco DOC:n lisäksi on kaksi Prosecco Superiore DOCG -aluetta.

Pientuottaja Dissegnan luomuproseccon tuoksu oli proseccolle tuttuun tapaan päärynäinen ja omenainen. Mieleen tuli sitruksella höystetty päärynälimsa, mutta kuitenkin kukkaisen raikkaana ja puhdaspiirteisenä versiona. Myös maku oli kevyt ja raikas, mutta mieleen tulee ennemminkin päärynäjäätelö (Ville Vallaton) ehkä hyvän aikaa kermaisena tuntuneiden kuplien ansiosta. Vaniljaa emme nyt kykene selittämään.

Dissegna Prosecco Millesimato 2019 oli ihan kiva ja onneksi ei ihan pahinta proseccohömppää - tosin pitää todeta. että emme ole kovinkaan suuria proseccon ystäviä. Ruoanlaittoviininä se maistui hyvin, samoin aperitiivina ja kyllä sitä voisi napata pullollisen vappupiknikillekin.

Maset L'Avi Pau Gran Reserva Cava Brut Nature 2014
DO Cava, Espanja; Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay; 17,99 €

Espanjalaisesta cavasta muistetaan sanoa aina, että se tehdään perinteisellä menetelmällä eli samppanjamenetelmällä eli viini käy toisen kerran pullossa. Samppanjasta sen erottavat eri lajikkeet ja tietenkin se, että sitä valmistetaan suurimmaksi osaksi Katalonian alueella. Sana "cava" tarkoittaa viinikellaria. 

Myös cavan parissa kuohuu, sillä pari vuotta sitten kymmenkunta artesaanicavan tuottajaa erosi DO Cava -laatuluokituksesta ja perusti oman Corpinnat-luokituksensa.

Kuohuviini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 36 kuukautta sakkojensa päällä. Siihen ei ole lisätty sokeria. 

Kuohuviinin kypsässä ja kehittyneessä tuoksussa oli kypsää keltaista omenaa, omenankotaa, paahteisuutta, briossia ja pähkinää sekä aavistus inkivääristä mausteisuutta. Maku oli tuoksun tapaan kypsä ja paahteinen, tosin siinä missä tuoksussa tuntui sitruksista raikkautta, maku oli runsas, lämmin ja täyteläinen, mutta kuitenkin kuiva ja hapokas. Pähkinä, manteli ja pieni voimaisuus täydensivät omenaisuutta. Jälkimaku oli pitkä.

Cava sopisi hyvin ruokajuomaksi tai sellaisenaankin nautiskeltavaksi, jos ja kun kehittyneemmät viinit maistuvat, piknikillä kulauteltuna sen hienoimmat vivahteet saattaisivat kuitenkin mennä hukkaan. Arvostimme myös sen hinta-laatusuhdetta. Maset L'Avi Pau Gran Reserva Cava Brut Nature 2014 oli Jussin suosikki tastingin viineistä.

JM Sélèque Solessence Champagne Extra Brut
AC Champagne, Ranska; 50 % Chardonnay, 40 % Meunier, 10 % Pinot Noir; 39,98 €

Samppanja on tietenkin aina samppanjaa, toisin sanoen ranskalainen Champagnen alueella valmistettava kuohuviini on onnistunut kehittämään vahvan luksusjuoman brandin ja maineen. 

Pientuottaja JM Sélèquen käyntikorttisamppanjan rypäleet ovat peräisin seitsemältä eri tarhalta. 50 % siihen käytetyistä viineistä on yhtä vuosikertaa, mutta ne ovat kypsyneet 10 kuukauden ajan erilaisissa astioissa: terästankeissa, eri kokoisissa tammitynnyreissä, munanmuotoisissa betoniastioissa ja amforoissa. 50 % taas on terästankeissa ja tammitynnyreissä solera-järjestelmällä säilöttyä viiniä. Pullotuksen jälkeen samppanja kypsyy 24 kuukauden ajan.

Solera-järjestelmä on tutumpi sherryjen parista: viiniä pullotetaan aina vanhimmasta tynnyristä, mikä täytetään sen jälkeen toiseksi vanhimmasta tynnyristä ja se sitä edellisestä ja niin edelleen, kunnes nuorin tynnyri täytetään uudella viinillä. Tynnyreissä on siis sekoituksia usean vuoden viineistä. 

Samppanjan tuoksussa oli kypsää omenaa ja sitrusta, paahteisuutta ja mineraalisuutta, jopa hieman voita. Kuivassa ja hapokkaassa, mutta hedelmäisessä maussa oli tuoksusta tuttua sitrusta, punaista omenaa ja mineraalisuutta. 

JM Sélèque Solessence Champagne Extra Brut oli Marjutin suosikki. Myös sen hinta-laatusuhde tuntui hyvältä. Vappuna sen voisi nauttia aperitiivina, vappubrunssin juomana tai ihan sellaisenaan hyvässä seurassa.