Celler Credo And the Winner is 2019

Näyte / Wineworld Finland

Celler Credo And the Winner is 2019
Espanja; Xarel·lo Parellada, Macabeu, Monastrell; 11,85 € / 0,375 l

Tuottaja Recardero Mata Casanovas

Etiketin mukaan rypäleiden omien hiivojen avulla käynyt luomu- ja biodynaaminen viini, vegaaninen viini

Rypäleiden mukaan
Xarel·lo: hapokkuutta, kirpeää omenaa, hedelmäisyyttä, kermaisuutta, joskus kasviksia
Parellada: hedelmäisyyttä, hapokkuutta
Macabeu (eli Macabeo): kuiva, keskihapokas, villejä kukkia ja karvasmantelia
Monastrell: maanläheistä makua, aluskasvillisuutta, nahkaa, eläimellisyyttä, pehmeitä punaisia hedelmiä, kypsiä puutarhamarjoja ja marjojen kuoria, yrttejä, suklaata, kahvia, minttua, tryffeliä

Ruokana rucola-pinaatti-kevätsipulipedillä savustettua ahventa, vihreää parsaa ja keitettyjä kananmunia

Lyhyesti: omenainen ja rutikuiva ruokaviini

Kommentit 

Recarderon viinitalo tunnetaan paremmin cavoistaan - tai nykyisin Corpinnat-kuohuviineistään, sillä Recardero oli yksi laatuluokituksen perustajista. Nyt lasissa ei kuitenkaan ole kuohuviiniä, vaan Cellar Credo -brandin alla kulkeva valkoviini, joka on tehty Penedèsin alueelle tyypillisistä rypäleistä (kuten kuohuviinitkin), mutta jossa ei ole kuplan kuplaa. Viini tuli saataville Alkon erikoiseriin huhtikuussa ja sitä on vielä hyvin saatavilla ainakin pääkaupunkiseudun Alkoissa ja verkkokaupan kautta.

Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruunankeltainen. Sen tuoksussa on kypsää keltaista omenaa ja omenankotaa sekä kypsää sitrusta ja hieman aprikoosia, jonkin ajan päästä myös pientä mausteisuutta, kun viini ehtii ilmaantua hetken. Maku toistaa tuoksun hedelmäisiä aromeja, ja niitä täydentää pieni suolainen mineraalisuus. Viini on kohtalaisen hapokas ja samalla rutikuiva, sokeria on vain 0,2 g/l. Edes sen hedelmäisyys ei tuo makuun paljoakaan makeuden tuntua. Jälkimaku kääntyy vihreän omenan ja limetin suuntaan. 

Parsakauden kunniaksi päätimme kokeilla ruokana keitettyä vihreää parsaa salaattipedillä savustettujen ahvenien kanssa. Vaikka minkään yksittäisen elementin kanssa viini ei ollut täydellinen yhdistelmä - se ei varsinaisesti riidellyt edes kananmunan tai kevätsipulin kanssa, mutta ei aiheuttanut vau-elämyksiäkään - se toimi kokonaisuuden kanssa hyvin, ja olisi sitä isommankin pullon voinut juoda. Toisin sanoen: jos olet kokkailemassa ruokaisampaa kokonaisuutta parsasta, tätä viiniä kannattaa harkita siihen seuraksi, sillä se on hyvä ruokaviini. Muuten sitä voisi nauttia vaikkapa tapasten tai ruokaisten salaattien kanssa.

Arvosanaksi viini saa +.