Viinitie // The Next Big Thing: Loiren viinit 1.4.2021

Palataan taas ajassa taaksepäin aprillipäivään, kun Viinitie jatkoi livetastingejaan. Tällä kertaa aiheena oli "The Next Big Thing: Loiren viinit", ja liveä emännöi meille uusi tuttavuus Tanja Kari.

Tastingissa esiteltiin kolme viiniä: Domaine de la Pépière Muscadet 2019, Beatrice & Pascal Lambert Le Droit Chenin 2019 ja Yannick Amirault Côte 50 2018. Jätimme niistä ensimmäisen hankkimatta, mutta kahden muun ajattelimme sopivan hyvin pääsiäispöytään - tosin pääsiäispöytä ei meillä ollut kovinkaan perinteinen, sillä tilasimme Smokers Beer & BBQ:n Weekend Boxin ja valitsimme siitä viinien seuraksi hieman chilisiä ribsejä, joiden lisukkeeksi teimme Kalifornian salaattia.

Tasting on katsottavissa Viinitien Facebook-sivulla.

Domaine Beatrice & Pascal Lambert Le Droit Chenin 2019
AC Chinon, Ranska; Chenin Blanc; 24,99 €. Luomu, vegaaninen.

Domaine Lambertin viinitalo on perustettu vuonna 1987. Luomusertifikaatin talo sai vuonna 2012, tosin viiniä se on viljellyt luomusti ja biodynaamisesti jo vuodesta 2005 lähtien. 

Viini on käynyt teräs- ja sementtiastioissa puolen vuoden ajan luonnonhiivojen avulla.

Kirkkaan, vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, kuten persikkaa, keltaista omenaa ja hunajamelonia, sekä kypsää sitrusta, hunajaa ja hieman mineraalisuutta. Viinin maku oli mukavan raikas ja hapokas, ja tuoksusta tuttua omenaa täydensi pieni yrttisyys. Maussa sitruksisuus tuntui voimakkaampana kuin tuoksussa, samoin mineraalisuuden huomasi selvemmin. 

Le Droit Chenin maistui loistavasti sellaisenaan, mutta toimi hyvin myös ruokaviininä jopa ribsien kanssa. Luontevammin sen kanssa maistuisivat kuitenkin äyriäiset ja lohi, ehkä myös siika tai muut ruoat, joiden kanssa tavallisesti yhdistäisi rieslingiä - oikeastaan sitä voisi hyvin ajatella rieslingin sijaan, sen verran hyvä hapokkuus siinä oli. 

Noin 25 € hinta ei tuntunut ollenkaan liian korkealta, ja tämä olikin näistä kahdesta viinistä suosikkimme.

Domaine Yannick Amirault Côte 50 2018
AC Bourgueil, Ranska; Cabernet Franc; 20,49 €. Luomu.

Viinin rypäleet kerätään neljältä eri tarhalta. Se käy avoimissa tammiastioissa 3-4 viikon ajan ja kypsyy sen jälkeen sekä tammi- että hiekkakiviastioissa 7-12 kuukauden ajan.

Rubiininpunaisen viinin tuoksussa oli enimmäkseen punaisia marjoja, mustaherukkaa, hapankirsikkaa ja puolukkaa, sekä hieman yrttejä. Hedelmäisessä ja aromikkaassa maussa maistui mustaherukkaa ja vihreää paprikaa. Tanniinit olivat pirteät ja ryhdikkäät, mutta eivät liian voimakkaat. Vaikka viini on käynyt ja kypsynyt tammiastioissa, se ei tunnu kovinkaan voimakkaasti eikä tuo alleviivatusti vaniljaa tai pyöreyttä. Suutuntumaltaan viini on lähinnä keskitäyteläinen.

Côte 50 ei ole varsinainen seurusteluviini, vaikka se onkin varsin mehukas, vaan se kaipaa seurakseen ruokaa. Ribsien kanssa se sopi kohtalaisen hyvin, mutta sen seuraksi voisi harkita myös pataruokia, lampaankaretta tai karitsaa, ehkä jopa poroakin.