Viinitie // Onko roseeviinin värillä väliä? Roseeviinin eri tyylit 27.3.2021 ja X-Berg Pinot Noir Rosé 2017



Puretaan jonossa olevia postauksia ja hypätään nyt maaliskuun loppuun, kun Heta Kangasmaa jatkoi Viinitien etätastingeja roseeviinien eri tyylien parissa. Tastingissa oli mukana kolme viiniä: Le Petit Balthazar Cinsault Rosé (Languedoc-Roussillon, Ranska), X-Berg Rosé (Pfalz, Saksa) ja Château Léoube (Provence, Ranska). Hankimme niistä X-Berg Rosén.

Tasting on katsottavissa Viinitien Facebook-sivuilla.



X-Berg Pinot Noir Rosé 2017
Pfalz, Saksa; Pinot Noir; 15,99 €

Huomasimme tastingin aikana, että Alkossa on tällä hetkellä myynnissä viinin vuosikerta 2019, mutta meille oli saapunut verkkokaupasta vuosikerta 2017. Kahden vuoden hyppäys tuntui suurelta varsinkin, kun kyseessä oli roseeviini, mutta loikan selitti se, että vuosikertaa 2018 ei tehty ollenkaan.

X-Berg Pinot Noir Rosé on saksalaisen Fritz Beckerin (Weingut Friedrich Becker) varta vasten Viinitielle valmistama viini. Sen kanssa samaan sarjaan kuuluvat myös valko- ja punaviini. Osa rypäleistä puristetusta mehusta on saanut uuttua kuorien kanssa vuorokauden ajan, mikä on tuonut viiniin runsaasti väriä. Kymmenesosa viinistä on käynyt spontaanisti omien hiivojensa avulla  vanhoissa tammitynnyreissä ja loput terästankeissa, minkä jälkeen viini on kypsynyt sakkojensa päällä 4-6 kuukauden ajan. 

Neljän vuoden iästään huolimatta viini on edelleen varsin hienossa kunnossa, vaikka ensin hieman epäilyttikin. Voimakkaan värinen, lähes tumma oranssi viini on myös voimakkaan makuinen, kuiva ja hapokas. Viinin tuoksussa on punaisia marjoja, punaherukkaa, karpaloa, mansikkaa ja vadelmaa sekä yrttejä ja pientä paahteisuutta, samoin maussa.

Ruokapöydässä viini paljastui todelliseksi moniottelijaksi. Naposteltavana ollut prosciutto oli sille hieno pari. Myöhemmin meillä oli ruokana ravintola Murusta tilattu ruokakassi, jossa oli mm. tartaria ja nieriää. X-Berg Rosé sopi loistavasti kummankin kanssa, itse asiassa emme osanneet arvata, että se sopi suunnilleen kaiken kanssa paremmin kuin muut viikon tasting-sumasta jäljellä olleet viinit. Lisäksi se maistuu jatkossakin mainiosti sellaisenaan varsinkin silloin, kun mieli tekee runsasta roseeta herkän provencelaisen roseen sijaan.