Espoon IPA-raati testaa: Riedel Performance -lasit

Espoon IPA-raati maistelee oluiden lisäksi mielellään myös viinejä. Viimeksi päädyimme keskustelemaan sekä olut- että viinilasien merkityksestä, joten tartuimme tilaisuuteen ja kutsuimme raadin kylään. Katoimme vieraillemme Riedel Performance -sarjan Sauvignon Blanc-, Oaked Chardonnay-, Pinot Noir- ja Cabernet-lasit ja itsellemme vastaavat Veritas-sarjan lasit. Tarjoilimme viinit puolisokkona emmekä alleviivanneet lasejakaan sen ihmeemmin ennen maistelua, sillä emme halunneet ohjata vieraidemme ajatuksia mihinkään suuntaan.

Riedel Performance on vuonna 2018 lanseerattu seitsemän lasin sarja, johon pääsimme tutustumaan ensimmäisen kerran Feel Helsinki -tapahtumassa vuonna 2019. Sen jälkeen olemme mieltyneet siihen yhä enemmän. Lasisarjan erikoisuus on sen optinen muotoilu (eli lasin sisäpuolella näkyvät pystyraidat), minkä sanotaan suurentavan lasin sisäpuolen pinta-alaa, jolloin viinillä on enemmän kosketuspintaa hapen kanssa ja se avautuu lasissa nopeammin.

Luottolasisarjamme Riedel Veritas taas on lanseerattu vuonna 2014 ja siihen kuuluu 13 erilaista lasia. Performancen ja Veritasin välillä ei ole merkittävää eroa, sillä lasien maljaosan muotoilu on riesling- ja samppanjalaseja lukuunottamatta lähes sama, ja meillä sarjat ovat käytössä rinnakkain ihan sen mukaan, minkä nyt milloinkin jaksaa kaivella esiin. (Riedelin uusi Winewings-sarja on vielä testaamatta, mutta olisi kiinnostavaa kokeilla niitäkin.)

Performance- ja Veritas-lasien lisäksi käytössämme oli muovimuki viinien lutraamista varten sekä referenssilasina perinteinen tasting-lasi.

Brancott Estate Organic Sauvignon Blanc 2020
Uusi-Seelanti; Sauvignon Blanc; 17,10 €

Ensimmäiseksi valkoviiniksi halusimme terävän hapokkaan, karviaismarjaisen, yrttisen ja herukkaisen sauvignon blancin, ja Uudessa-Seelannissa sellaisia on. 

Muovimukista viini maistui melkoisen mitättömälle, vain sen hapokkuus hyökkäsi voimakkaasti ja muut aromit eivät tuntuneet oikeastaan ollenkaan. Sama jatkui myös tasting-lasin kanssa, siitäkin viini oli melko raaka kokemus. 

Sauvignon Blanc -lasista maistettuna viini oli huomattavasti pehmeämpi ja hedelmäisempi kuin tasting-lasista ja muovimukista. Sen viherherukkaiset aromit pääsivät hyvin esille, samoin trooppinen hedelmäisyys. Seurueen Sauvignon Blanc -kriitikko totesi, että viini oli oikeastaan melkein miellyttävää juotavaa, kun oikeanlainen lasi taittoi sen raparperisen hapokkuuden terävimmän kärjen.

Vertailun vuoksi Oaked Chardonnay -lasista maistettuna viini tuntui reippaan hapokkaalta, mutta muuten lattealta. Sen tuoksu katosi isoon lasiin ja mieleen tuli jostain syystä minttutee.

Ironstone Chardonnay 2018
Lodi, Kalifornia, USA; Chardonnay; 13,19 €

Toiseksi valkoviiniksi halusimme reilusti tammitetun chardonnayn, joten katse kääntyi Kalifornian suuntaan. Hyvin tehtynä tammen käyttö tuo viiniin täyteläisyyttä, voita ja kermaisuutta sekä pähkinäisiä aromeja, huonosti tehtynä taas viiniä juodessa tuntuu siltä, että pureskelisi kakkosnelosta.

Muovimukista maistettuna viini oli öljyinen ja oikeastaan pelkkää puuta ja härskiä voita. Tasting-lasi toi tuoksuun ja makuun jo hieman enemmän hedelmää, mutta tammitus jyräsi edelleen voimakkaasti.

Oaked Chardonnay -lasi poisti suurimman lankkumaisuuden ja toi viiniin runsaasti hedelmäisyyttä, aprikoosia, mangoa ja vihreää omenaa sekä jotain makeaa ja kukkaista. Se pehmensi muista laseista maistuvia ylipursuvia tammikypsytyksen aromeja miellyttäväksi kermaisuudeksi ja täyteläisyydeksi sekä mausteisuudeksi. Tammitettuun chardonnayhin epäillen suhtautunut raatilainen myönsi, että viini on jopa juotavaa.

Sauvignon Blanc -lasista maistettuna taas viini oli taas ärhäkän voinen ja vaniljainen.

Tayu 1865 Pinot Noir 2019
D.O. Malleco, Chile; Pinot Noir; 17,98 €

Pinot Noiriksi oli tarkoitus valita kevyt, marjainen ja hapokas viini, mutta tämän viinin tarina alkoi houkutella liikaa - se on ensimmäinen chileläinen viini, joka on tehty yhteistyössä alkuperäiskansan kanssa. Testausta varten viini ei ehkä ollut aivan sitä, mitä haimme, mutta päätimme olla piittaamatta siitä. (Lue viinistä lisää.)

Muovimukista viini oli makean marjainen, mustikkainen ja vadelmainen ja siitä tuli mieleen sekamehu, samalla se oli myös lääkemäinen ja hapokas. Tasting-lasi paransi tilannetta hieman: toisaalta tuoksu tuntui hillomaisemmalta kuin muovimukista, toisaalta makuun tuli mukaan nahkaa ja pippuria ja jopa hieman tanniineja.

Pinot Noir -lasista viini oli kohtalaisen täyteläinen ja ryhdikäs ja sen elementit olivat tasapainossa keskenään. Viinin maussa tuntui hapokkuutta ja kirpeitä punaisia marjoja, karpaloa ja puolukkaa. Ehkä tätä viiniä hieman kevyempi ja hapokkaampi pinot noir olisi palvellut lasitastingin tarkoitusta paremmin, mutta jos sitä ei ota huomioon, niin olihan tämä mainio viini.

Cabernet-lasista viinin maku oli toisaalta hyökkäävämpi, mutta kuitenkin latteampi ja yksiulotteisempi kuin Pinot Noir -lasista.

Vergelegen Cabernet Sauvignon Merlot 2013
Etelä-Afrikka; Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot; 15,98 €

Kevyen ja hapokkaan punaviinin vastapariksi etsimme tuhtia ja tanniinista punaviiniä, sellaista, joka tarvitsee seurakseen punaiseksi jätettyä pihviä. Viinivarastoistamme bongasimme eteläafrikkalaisen sekoiteviinin, jonka ajattelimme sopivan tarkoitukseen hyvin.

Tämän viinin kanssa muovimuki sai melkein kehuja, sillä se teki viinistä melkoisen helppoa juotavaa. Viini oli robusti, mustaherukkainen ja vihreä paprika tuntui hieman, tanniineista huolimatta siitä tuli mieleen marjamehu. Tasting-lasin kanssa sama mehumainen linja jatkui, mutta aromeihin tuli mukaan hieman mausteisuutta.

Cabernet-lasista viinissä maistui enemmän kaikkea: tummia marjoja, mustaherukkaa, luumua, mustetta, lyijykynää, mausteita, mustapippuria, yrttejä, kahvia ja myös vihreää paprikaa (Cabernet Franc!). Tanniinit maistuivat tuntuvina, mutta pehmeinä eivätkä hyökkäävinä (tosin viinillä alkoi olla jo sen verran ikää, että kovin hyökkääviä tanniineja emme odottaneetkaan) ja viini oli miellyttävän roteva ruokaviini. Sen elementit olivat sulassa sovussa keskenään, joten kokonaisuus oli varsin miellyttävä.

Pinot Noir -lasista viini maistui mehumaiselle ja sen tanniinit iskivät katalasti pienellä viiveellä.

Summa summarum

Vaikka viiniä voi juoda lasista kuin lasista tai vaikka pullon suusta, oikeanlainen lasi parantaa kokemusta huomattavasti, se tuli todettua jälleen kerran. Olimme myös yksimielisiä lasien vaikutuksesta, viininmaistelukokemuksen pituus tai laajuus ei vaikuttanut siihen, vaan kaikkien mielestä kokemus oli samankaltainen. Kannattaa siis suunnata vaikkapa Decanteriin investoimaan rahansa - niin mekin kerta toisensa jälkeen teemme.