Olvi Oyj & K-Citymarket // Oluita & juustoja -virtuaalimaistelu 4.6.2021

Olvi järjesti K-Citymarketien kanssa Oluita & juustoja -virtuaalimaistelun, jonka vetivät olutasiantuntija Anikó Lehtinen ja olutsommelier Maria Markus. Tapahtumassa oli mukana myös Olvin panimomestari Silja Hylkinen. Silja on toisen polven panimomestari, sillä hänen isänsä Pentti Pelttari työskenteli ylipanimomestarina Olvin panimolla Iisalmessa. IPA-raati kokoontui luonnon helmaan seuraamaan tastingia, joka on katsottavissa Olvin YouTube-kanavalta.

Neljän oluen - Olvi Rye Mild Neipa, Sandels Lager, Daring Daughter West Coast Lager ja Olvi Iisalmi Pale Ale - seuraksi oli valittu kolme juustoa: Pirkka Parhaat Cheddar, Pirkka Parhaat Le Gruyère AOP ja Pirkka Parhaat Manchego.

Cheddar on lehmänmaidosta valmistettu kova juusto. Se on alun perin kotoisin saman nimisestä kylästä Sommersetin alueelta Englannista, jossa sitä on valmistettu 1100-luvulta lähtien. Cheddaria kypsytetään 3-24 kuukautta eikä sillä ole nimisuojaa, joten kuka tahansa voi kutsua samantyylistä juustoaan cheddariksi.

Myös gruyère on lehmänmaidosta valmistettu kova juusto. Se on nimetty Fribourgin kantonissa Sveitsissä sijaitsevan Gruyèresin kylän mukaan. Gruyereä kypsytetään 5-12 kuukautta ja sillä on nimisuoja. Gruyère AOP -nimeä voidaan käyttää vain sveitsiläisestä juustosta, kun taas Ranskassa valmistetun version nimi on Gruyère IGP. 

Lampaanmaidosta valmistettava espanjalainen manchego on nimetty La Mancha -alueen mukaan. Juustoon käytettävä maito on peräisin alueen manchega-rodun lampaista. Kypsytysaika vaihtelee kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen sen mukaan, kuinka vahvan makuista juustosta halutaan. Manchego-juusto on suojattu Euroopan Unionin alkuperäisnimityksellä.

Olvi Rye Mild NEIPA
2,5 %; 28 EBU; 1,99 € / 0,5 l tölkki Sellon K-Citymarketissa

Oluen tuoksussa oli greippiä, humalaa, sitrusta ja hedelmäisyyttä. Katkerassa maussa oli greippiä ja appelsiininkuorta. Oluen tuoksu oli makua parempi. Ruis toi suutuntumaan hieman täyeläisyyttä, mutta kokonaisuus oli silti kevyt, melkeinpä vetinen. Olvi Rye Mild NEIPA on kuitenkin hyvä vähäalkoholinen olut ja sopisi hyvin janojuomaksi. Tykkäsin.

Tämän oluen kanssa cheddar oli paras yhdistelmä. Myös gruyère sopi oluen seuraksi hyvin, mutta manchego jyräsi oluen maun täysin.



Sandels Lager
4,7 %; 14 EBU; 1,14 € / 0,33 l tölkki Sellon K-Citymarketissa

Olut tuoksui perinteiselle lagerille eli siinä oli viljaa, maltaisuutta ja leikattua ruohoa. Maku oli maltainen, siinä oli toisaalta hieman katkeruutta ja toisaalta ohratärkkelyksen tuomaa makeutta. Sandels on peruslager, joka menee hyvin saunajuomana ja grillatun makkaran kanssa.

Manchego oli Sandelsin kanssa erinomainen yhdistelmä, ja myös muut juustot sopivat sen seuraksi hyvin.



Daring Daughter West Coast Lager
5,5 %; 38 EBU; 3,59 € / 0,5 l tölkki Sellon K-Citymarketissa

Daring Daughter on Siljan kehittämä olutsarja, joka keskittyy pastöroimattomiin, suodattamattomiin ja kuivahumaloituihin lagereihin. West Coast Lagerin lisäksi sarjaan kuuluvat myös Brut Lager ja Tropical Lager.

Daring Daughterin kesäisessä tuoksussa oli kukkaisuutta, greippiä, trooppista hedelmää ja passionhedelmää. Maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli myös yrttisyyttä, sitrusta ja vihreää omenaa. Katkeruutta oli omaan makuuni sopivasti. Se oli suosikkini maistelun oluista ja myös muiden raatilaisten suosikki.

Tämän oluen kanssa suositeltiin gruyèreä. Se oli kohtuullisen hyvä yhdistelmä, mutta olut ja juusto tuntuivat kumoavan toistensa maut. Cheddar ja West Coast Lager oli sen sijaan yhdistelmistä yhden raatilaisen suosikki.



Olvi Iisalmi Pale Ale
4,7 %; 55 EBU; 3,15 € / 0,5 l tölkki Sellon K-Citymarketissa

Iisalmi Pale Alen voinee laskea jo klassikoksi, sillä sitä on valmistettu vuodesta 2015 lähtien. Sen tuoksussa oli runsaasti greippiä, appelsiininkuorta, havua ja kinuskia. Katkerassa maussa oli tuoksun aromien lisäksi katkeruutta tasapainottavaa karamellisuutta. Jälkimaku oli pitkä. Kokonaisuus oli kevyt, mutta ei kuitenkaan vetinen. Iisalmi Pale Ale on hyvä IPA eli ei ihme, että se on Olvin mukaan Suomen myydyin IPA. 

Cheddar toimi oluen kanssa oikein hyvin, se oli oma suosikkini yhdistelmistä. Myös gruyère kävi hyvin ja kyseinen yhdistelmä oli yhden raatilaisen suosikki. Manchego puolestaan ei toiminut oluen kanssa oikeastaan lainkaan.

Summa summarum

Oluiden ja juustojen yhdistelmä maistuu aina hyvälle. Vähäalkoholinenkin olut sopii juustojen kanssa yllättävän hyvin. Jos oluiden ja juustojen yhdistäminen kiinnostaa, niin huhtikuussa oli Ruokamessut netissä Olut ja juusto -etätasting, josta löytyy lisää vinkkejä yhdistelmiin.