Viinitie // Aliarvostettu Grenache 2.4.2021

Palataan tällä kertaa huhtikuun alkuun, kun Viinitien livet jatkuivat ja vuorossa oli Heidi Mäkisen (MW) vetämä Aliarvostettu Grenache. 

Livessä esiteltiin kolme Grenache-vetoista viiniä eri puolilta maailmaa. Jätimme ostamatta espanjalaisen Comando G La Bruja de Rozas 2018:n, mutta hankimme Torbreck Old Vines GSM 2014:n ja kaivelimme varastostamme aiemmin ostamamme Ferraton Père & Fils Châteauneuf-du-Pape 2015:n.

Grenache (Espanjassa Garnacha) on todennäköisesti alunperin espanjalainen punainen rypälelajike -tosin jotkut uskovat, että lajike on peräisin Sardiniasta, missä se tunnetaan nimellä Cannonau ja mistä saaren 1300-luvulla valloittaneet aragonialaiset veivät sen Espanjaan. 

Grenache on monipuolinen ja sen ansiosta yksi maailman viljellyimmistä lajikkeista. Se on mm. rhônelaisten Châteauneuf-du-Pape-viinien päälajike ja Espanjan toiseksi viljellyin lajike Tempranillon jälkeen. Sekoitteiden lisäksi siitä valmistetaan lajikeviinejä, jotka ovat tyypillisesti runsaita, mausteisia ja marjaisia, varsinkin vadelmaisia.

Live on katsottavissa Viinitien Facebook-sivuilla.

Torbreck Old Vines GSM 2014
Barossa Valley, Australia; 62 % Grenache Noir, 26 % Syrah, 12 % Mourvèdre; 19,98 €. Vegaaninen.

GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) on klassinen Etelä-Rhônen alueen rypälesekoite, mutta GSM-viinejä valmistetaan muuallakin, esimerkiksi Espanjassa, Australiassa ja USA:ssa. (Tämä postaus vuodelta 2017 pitänee edelleen paikkansa, jos aihe kiinnostaa enemmän.)

Torbreckin viinitalo sijaitsee Etelä-Australiassa Barossan laaksossa Adelaiden kaupungin hujakoilla. Tila on vuodesta 1994 alkaen keskittynyt tuottamaan Rhônen alueen tyylisiä viinejä rhônelaisista rypälelajikkeista, joten tietenkin lasissa oli nyt GSM. 

Viini on käynyt sementtitankeissa ja puuastioissa, minkä jälkeen se on kypsynyt 24 kuukauden ajan sekä hogsheadeissa eli 225 l tammitynnyreissä että ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä.

Vaalean tiilenpunaisen viinin väri vivahti hieman oranssiin. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, luumua ja boysenmarjaa, kirsikkaa ja vadelmaa sekä vaniljaisia mausteita, lakritsaa, tummaa suklaata ja nahkaa. Alkoholi (15 %) tuntui hieman nenässä. Tuoksun tavoin viinin maku oli marjainen ja tanniinit tuntuivat jonkin verran. Maku oli jossain täyteläisen ja keskitäyteläisen välimaastossa ja marjaisuutta täydensivät toisaalta pieni makea rusinaisuus ja toisaalta pippurinen mausteisuus. Jälkimaussa maistui luumusoppa.

Ehkä juuri luumuisuus toi mieleen jouluisia ajatuksia, vaikka live olikin huhtikuun alussa. Hedelmäisen ja samettisen viinin voisi yhdistää vaikkapa yrttisten lihapatojen kanssa ja miksei joidenkin modernien jouluruokien kanssa - ei kinkun ja laatikoiden, vaan vaikkapa riistan ja lampaan kanssa.

Torbreck Old Vines GSM 2014 oli Jussin suosikki, ja sen hinta-laatusuhde tuntui varsin mukavalta.

Ferraton Père & Fils Châteauneuf-du-Pape 2015
AOP Châteauneuf-du-Pape, Ranska; Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre; 44,95 €. Luomu, vegaaninen.

Toinen viini olikin sitten rhônelainen GSM. Varta vasten Suomen markkinoille tehty viini kutkutteli kummasti suomalaista sielua, sillä sen etiketissä on kuvattu piispa Henrik polkemassa talonpoika Lallia - ja tiedämme kyllä, kuinka siinä sitten kävi. Kuva on peräisin Turun messukirjasta eli Missale Aboensesta (1488), joka on ensimmäinen Suomea varten painettu kirja.

Piispa Henrik liittyy viiniin muutaman mutkan kautta. Perimätietojen mukaan hän oli Suomen ensimmäinen piispa (tosin epäillään, oliko hän ollenkaan historiallinen henkilö). Viini on puolestaan peräisin Châteauneuf-du-Papen kylästä, jonka nimi tarkoittaa suomeksi "paavin uutta linnaa". Kylä kasvoikin paavi Johannes XXII:n 1300-luvulla kesäasunnokseen rakentaman linnan ympärille. Jo silloin alueella valmistettiin viiniä, jota viljelijät saivat kutsua "Vin du Papeksi" eli paavin viiniksi - ja paavi taas on Rooman piispa eli näin pääsemme Suomen piispasta ranskalaiseen viiniin.

Ferraton Père & Filsin viinitalo on perustettu vuonna 1946 Rhôneen Hermitagen alueelle, mistä se on laajentunut muualle Pohjois-Rhôneen, missä se omistaa yhteensä 15 hehtaaria viinitarhoja. Lisäksi talo ostaa rypäleitä muilta alueilta, esimerkiksi juuri Châteauneuf-du-Papesta. Vuodesta 2006 talo on ollut Maison Michel Chapoutierin omistuksessa, mutta toimii itsenäisenä.

Viini on käynyt sementtiastioissa ja kypsynyt suurissa tammitynnyreissä ja sementtitankeissa 12-15 kuukautta ennen pullotusta.

Tumman tiilenpunaisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, karhunvatukkaa, viikunaa ja luumua sekä vaniljaisia mausteita ja aavistus kahvia. Myös sen maku oli tumman marjainen, luumuinen ja yrttisen mausteinen. Viini oli kuiva ja sen tanniinit olivat napakat, mutta eivät hyökkäävät. Aromaattinen ja intensiivinen viini kaipasi seurakseen ruokaa, vaikkapa riistaa tai karitsaa, koska sen yrttisyys voisi täydentää hyvin ruoan makuja.

Ferraton Châteauneuf du Pape 2015 oli Marjutin suosikki. Se oli hieno viini, muhevan maukas ja moniulotteinen, tosin GSM ja Châteauneuf-du-Papen alueen viinit miellyttävät meitä yleisesti ottaen muutenkin. Sitä on jemmassa vielä toinen pullo, joten muutaman vuoden päästä pääsemme testaamaan, kuinka se on kehittynyt, koska oletamme vuosien tekevän sille hyvää.