Vertailussa humalavedet



Humalavesi ei ole virolainen vodkamerkki eikä alkoholitonta olutta, vaan sananmukaisesti humalalla maustettua vettä. Lähin vertailukohta ovat maustetut, hiilihapotetut kivennäisvedet, tosin humalavesissä ei usein ole edes suolaa kuten kivennäisvesissä. 

Humalaveden kehitti amerikkalainen oluenpanija Paul Tecker vuonna 2013, ja hänen perustamansa yhtiö toi ensimmäiset humalavedet markkinoille 2014. Suomessa ensimmäisen humalaveden lanseerasi Laitilan virvoitusjuomatehdas vuonna 2020 ja sen jälkeen niitä on tullut markkinoille useakin. 

Koska helteellä tekee mieli juoda jotain kevyttä ja raikasta, Jussi päätti testata humalavesiä. Vertailuun päätyi viisi suomalaista ja yksi virolainen humalavesi.

Laitilan Citra Humalavesi
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas; 1,35 € Sellon K-Citymarketissa

Citrassa yhdistyvät poreveden raikkaus sekä luonnollinen humalan maku ja aromi. Citra ei sisällä lainkaan sokeria, kaloreita, gluteenia, säilöntäaineita tai keinotekoisia makuaineita.

Humala: Citra

Hieman samean juoman tuoksussa on runsaasti sitrusta sekä hieman havua. Maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on hieman vichymäistä mineraalisuutta ja suolaisuutta. Kokonaisuus on raikas. Citra-humalaa käytetään usein IPA-oluissa ja tästä jääkin mukava ipamaisen katkera jälkimaku. Mieluummin juon tätä kuin useimpia alkoholittomia IPA-oluita.

Hopply Sacramento
Fat Lizard; 2,30 € panimon kaupassa

Aidoista humalista, aikuiseen makuun. Hopply Sacramento on uuden juomaperheen emohahmo. Täysin riisuttu, makuna vain Amarillo- ja Citra-humalat. Alkoholiton, kaloriton, huoleton.

Humalat: Amarillo, Citra

Samean ja vaaleankeltaisen juoman tuoksussa on reippaasti kirpeää sitrusta ja hieman greippiä sekä appelsiininkuorta ja persikkaa. Maku on vahvan sitruksinen ja myös siinä maistuu vähän persikkaa. Katkeruutta on jonkin verran varsinkin jälkimaussa. Hyvä oluenkorvike tämäkin humalavesi on.



Hopply Boston
Fat Lizard; 2,30 € panimon kaupassa

Hopply Boston on marjaisan raikas, humaloitu kuplavesi. Makuna vadelman, karhunvatukan ja hibiskuksen hauska kombo. Hopply-juomaperheen humalat ovat samoja humalia, joilla loihditaan Fat Lizardin muidenkin juomien ihanimmat makukärjet. Hopply on vilpitön valinta aikuisiin hetkiin, joihin seitinohut on liian paksua.

Humalat: Amarillo, Citra

Samean ja hailakan vaaleanpunaisen juoman tuoksussa on vadelmaa ja muita punaisia marjoja, sitrus lymyää taustalla. Myös maussa marjat ovat pääosassa, sitruksisuus ja kevyt greippisuus maistuvat vahvimmin jälkimaussa. Katkeruutta on kohtuullisesti. Ihan hyvä, mutta kokonaisuus menee jo makuvissyjen suuntaan.



Stargazer Hop Water
Halla Beverages; 2,50 € Salama Brewingin kaupassa

Houston, We don't have a problem. The "Stargazer is here, and its opulent flavour allows you to space out and enjoy yourself, until you are ready to re-enter orbit.

Humala: Galaxy

Vaaleankeltainen ulkonäkö muistuttaa limusiiderin kevytversiota. Miedossa tuoksussa on sitrusta ja persikkaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, katkeruutta ei ole juuri lainkaan. Persikka vahvistuu hieman jälkimaussa. Tämä on mukavan hedelmäinen janojuoma.

Elysium Hop Water
Halla Beverages; 2,50 € Salama Brewingin kaupassa

The Asphodel meadows just aren't enough for you? Try Elysium and you might have a change at gaining access to revered Elysian fields, where heroic and righteous mortals go.

Humalat: Motueka, Cashmere

Vaaleankeltainen ulkonäkö muistuttaa limusiiderin kevytversiota. Tuoksussa on sitrusta, limettiä, kypsää omenaa ja aavistus yrttisyyttä. Makua hallitsevat sitrus ja omena, lisäksi siinä tuntuu myös mineraalisuutta. Katkeruutta ei ole paljoakaan. Jälkimaussa on hieman trooppista hedelmää ja kypsempää sitrusta. Tämä humalavesi sopinee niille, jotka eivät pidä humalan katkeruudesta.

Pöide Humalavesi
Pöide Pruulikoda; 1,13 € verkkokaupassa

Arvad, et see on veemaitseline õlu? Vale. See on hoopis õllemaitseline vesi, mis maitseb öite hää!
Parim jahedalt. Humalaga maitsestatud, karboniseeritud maitse.

Humalat: ei kerrota, mainitaan vain "aromihumalat"

Juoma on täysin kirkasta. Hyvin miedossa tuoksussa on sitrusta ja greippiä, joten olisikohan tässäkin käytetty Citraa (vai Galaxya)? Maku on myös mieto, siinä on tuoksun aromien lisäksi hieman persikkaa ja vissymäistä mineraalisuutta. Humalointia ei juurikaan huomaa. Tämä sopii testatuista parhaiten janojuomaksi.

Summa summarum

Humalavesissä humalien omat aromit pääsevät hyvin esiin, koska niihin ei tule makua mistään muusta. Jos etsit alkoholitonta ja kaloritonta oluen kaltaista juomaa, niin Laitilan Citra ja Fat Lizardin Sacramento ovat parhaat vaihtoehdot. Jos taas kaipaat jotain raikasta juotavaa etkä kaipaa olutmaista juomaa, niin muut humalavedet sopivat hyvin. 

Ensimmäisessä kategoriassa suosikkini oli Laitilan Citra, toisessa taas Stargazer. Jokaista voisin kyllä juoda uudelleenkin.