X-Cellar.com // Aglianico with Elena Fucci 21.4.2021

Myös Petteri Harjulan X-Cellar aloitti huhtikuussa etätastingit, ja ensimmäisenä vuorossa olivat italialaisen Elena Fuccin Aglianico-viinit 21.4.2021. Viinit sai tilattua Mr. Nebbiolon kanssa pidetyn tastingin tapaan 3 x 12 cl tasting-pakettina (32 €).

Azienda Agricola Elena Fucci sijaitsee Basilicatan alueella Etelä-Italiassa sammuneen Monte Vulture -tulivuoren juurella. Viinitalo on perustettu vuonna 2000, jolloin Elena Fucci otti viljeltävikseen suvun omistuksessa 1960-luvulta saakka olleet viinitarhat, joita on yhteensä kuusi hehtaaria. Tarhojen köynnökset ovat alueen vanhimpia: suurin osa niistä on 55-60-vuotiaita ja osa yli 70-vuotiaita.

Aiemmin tila oli tuottanut rypäleitä myyntiin ja viiniä vain omaan käyttöön, ja itse asiassa perhe oli jo myymässä tarhoja muualle, mutta viime hetkillä Elena Fuccia alkoi kaduttaa ja hän päätti jatkaa viininviljelyä ja keskittyä modernien viinien tuotantoon. 

Aglianico del Vulture DOC -laatuluokituksen Vulturen alueen Aglianico-viini sai vuonna 1971 ja Aglianico del Vulture Superiore puolestaan DOCG-luokituksen vuonna 2011. Se onkin Basilicatan alueen ainoa DOCG-viini.

Kaikkien Aglianico-varianttien tapaan myös Aglianico del Vulturella on pitkä historia: uskotaan, että jo muinaiset kreikkalaiset toivat sen Etelä-Italiaan noin 600-500 eaa. Roomalainen runoilija Horatius ylisti viiniä teoksissaan ja ainakin yhden lähteen mukaan Hannibal lähetti sotilaansa toipumaan taistelusta Vulturen alueen viinien pariin vuonna 212 eaa. Siitä saatettiin myös valmistaa muinaista Falernum-viiniä.

Aglianico del Vulture -viinejä kutsutaan joskus "etelän Baroloksi" (il Barolo del Sud), sillä viineillä on yhteisiä piirteitä. Aglianicot ovat tyypillisesti täyteläisiä ja runsaita sekä tanniinisia, maussa on suklaata ja kirsikkaa. Nuorina hieman äkkijyrkät viinit pehmenevät ja paranevat ikääntyessään, ja niitä voi säilyttää hyvin parin vuosikymmenen ajan.

Sceg 2018
DOC Aglianico del Vulture, Italia; Aglianico; 25,00 €

Sceg on uusi projekti: kyseessä oli viinin ensimmäinen vuosikerta, jota on tuotettu 7 000 pulloa. Rypäleet on ostettu tutulta viljelijältä ja ne tulevat läheiseltä 1,5 hehtaarin kokoiselta tarhalta, jonka köynnökset ovat yli 70-vuotiaita. Viini on kypsynyt 500 litran tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.

Viinin nimi Sceg on paikallista Arbëreshën murretta ja tarkoittaa "granaattiomenaa". Kyseistä murretta puhuvat alueelle vuosisatoja sitten muuttaneiden albanialaisten jälkeläiset. 

Viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, kirsikkaa ja punaherukkaa sekä timjamia, kukkaisuutta ja hieman lakritsaa. Sen hedelmäisyys oli tyylikästä ja mineraalisuus kruunasi kaiken.

Viinin maku oli sekä hapokas että tanniininen. Tuoksun tavoin siinä oli punaisia marjoja, kirsikkaa ja puolukkaa sekä glögiin viittaavia mausteita, kanelia ja neilikkaa. Myös mausta huomasi hieman lakritsaa ja anista sekä mielenkiintoista mineraalisuutta. Jälkimaku oli pitkä.

Viini oli nuorekas, mutta tässä vaiheessa jo ihan mukavasti kehittynyt ja sopi varsinkin ruoan kanssa - pitää vain avata se ilmaantumaan tarpeeksi ajoissa, jolloin se pehmenee sopivasti. Sitä voinee kuitenkin jemmata vielä jonkin aikaa, vaikka periaatteessa viini onkin tarkoitettu juotavaksi nuorena.

Titolo 2018
DOC Aglianico del Vulture, Italia; Aglianico; 37,00 €

Scegin lisäksi tastingissa oli Titolon kaksi eri vuosikertaa. Niistä nuoremman eli 2018:n tuoksussa oli tummia marjoja, kirsikkaa sekä monenlaista mausteisuutta: lakritsaa, vaniljaa ja häivähdys valkopippuria. Viiniköynnökset ovat kasvaneet vulkaanisessa maaperässä 650 m korkeudessa Monte Vulturen rinteillä, mikä toi tuoksuun kiinnostavaa ja aina yhtä hurmaavaa mineraalisuutta. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 12 kuukauden ajan uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viini oli samaan aikaan sekä hapokas että tanniininen. Maussa maistuivat tuoksusta tutut aromit ja niiden jälkeen viini jätti marjaisen ja mausteisen jälkimaun, jossa tuntui myös lakritsia ja mineraalisuutta. Tammen tuomaa vaniljaa ei oikeastaan huomannut. Mikään raskas viini se ei ollut, ennemminkin keskitäyteläinen, mutta ehdottomasti kuitenkin liharuokien seuraksi sopiva viini. Yleisvaikutelma oli lämmin ja tasapainoinen.

Vaikka viini oli juotavissa jo nyt, sitä voinee kypsyttää huoletta vielä 10-20 vuotta. 

Titolo 2018 oli illan suosikki.

Titolo 2017
DOC Aglianico del Vulture, Italia; Aglianico

Vuosi 2017 oli kuuma vuosi ja sen huomasi viinistä, joka ei ollut aivan yhtä hienosti tasapainossa kuin vuoden 2018 viini. Sen tuoksu oli kevyempi kuin edellisen, samojen kirsikan ja mineraalisuuden lisäksi tuoksussa oli hieman tupakkaa.

Viini oli punaisen marjainen, mutta kevyempi ja mausteisempi kuin vuosikerta 2018. Sen tanniinit maistuivat ärhäkämpinä ja tanniinisuus oli voimakkaampaa. Hyvä viini sekin oli varsinkin, kun pitää aglianicosta niin kuin me, mutta ei päässyt vuoden 2018 tasolle. Toisaalta haitanneeko tuo - viiniä oli kuitenkin saatavilla vain tastingin maisteluannoksen verran, ei pulloittain, joten se ei jäänyt harmittamaan. (Edelleen myynnissä olevassa kuuden pullon pakkauksessa on Scegiä ja Titolon vuosikertaa 2018.)