Bodegas Pazo de Villarei Albariño 2020

Keskiviikkona 4.8. vietettiin valkoviinin päivää, jonka kanssa samaan aikaan osuivat elokuun alussa vietettävät Albariño-päivät (1.-5.8.). Tutkailimme siis paikallisen Alkon valikoimaa ja valintamme kohdistui kahdesta hyllyssä olleesta espanjalaisesta albariñosta Pazo de Villareihin.

Siemailimme viiniä huevos rancherosin (eli maanviljelijän munien) kanssa ja mietimme, että se saattaisi maistua hyvin rapujen kanssa hapokkuutensa ansiosta - ja kas vain, kun tarkemmin tutkailimme asiaa, niin pari vuotta sitten sen vuosikerta 2018 olikin meillä rapuviininä.

Pazo de Villarei Albariño 2020
Galicia, Espanja; Albariño; 14,99 e

Tuottaja Bodegas Pazo de Villarei

Etiketin mukaan ilmentää perinteisen galicialaisen viininteon olemusta

Rypäleen mukaan
Albariño: aromaattisuutta, aprikoosia, persikkaa, sitrusta, omenaa, banaania, mantelia, hapokkuutta ja mineraalisuutta, meren lähellä kasvaneissa rypäleissä usein suolaisuutta

Ruokana huevos rancheros

Lyhyesti: greippisen hapokas ja hedelmäinen

Kommentit 

M: Kirkkaan, vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa on greippiä, melonia ja pientä pirteää yrttisyyttä. Viinin maku on myös greippisen hapokas ja hieman yrttinen, mutta kypsä hedelmäisyys pyöristää sitä miellyttävällä tavalla. Lisäksi maussa tuntuu pientä suolaista mineraalisuutta. Jos nyt muistelisin aiempaa vuosikertaa, niin sen yhteydessä mainittua päärynää ja karviaista en nyt huomannut hakemallakaan... tai ehkä karviaista nyt, kun asiasta itse mainitsin. 

Viini on riittävän hapokasta rieslingin ystävän makuun ja muutenkin varsin mukava ruokaviini - ja kyllä se maistuu sellaisenaankin. Se pärjäsi yllättävän hyvin huevos rancherosin tomaatin ja kananmunien kanssa, vaikka äyriäiset tai kalaruoat saattaisivatkin olla parempi valinta. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on kirkasta ja väriltään sitruunankeltaista. Tuoksussa on kypsää sitrusta, greippiä, aavistus aromaattisuutta ja yrttejä. Raikkaan hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, sitruksisuus on siinä voimakkaampaa kuin tuoksussa ja mukana on myös mineraalisuutta. Jälkimaku on limettinen ja mineraalinen. Vuosikerrassa 2018 olleita päärynää, omenaa ja karviaista ei tässä uudemmassa vuosikerrassa ole.

Ruoan seuraksi viini ei ollut paras mahdollinen valinta, mutta sopi yllättävän hyvin tomaatin kanssa. Hapokkaana viininä se sopisi vaaleiden kalaruokien tai äyriäisten seuraksi. Hapokkaista viineistä pitäville se menisi myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan +.