Viinilinna & Hans Välimäki // Kokkaus-IG-live 1.7.2021: Entrecôte ja chimichurri Hansin tapaan ja Armigero Barbera d'Asti Superiore 2019

Viinilinna järjesti 1.7.2021 kesän kolmannen (mutta toivottavasti ei viimeisen) kokkaus-IG-liven Hans Välimäen kanssa. Tällä kertaa livessä kokattiin entrecôtea ja chimichurria Hansin tapaan. Viinisuosituksia oli tuttuun tapaan kaksi: parivaljakosta täyteläisempi oli Armigero Barbera d'Asti Superiore ja kevyempi Montalto Rosso Passivento, joka muuten on yksi ensimmäisiä Suomeen tuotuja appassimento-menetelmällä tehtyjä viinejä. 

Valitsimme viiniksemme ensin mainitun. Roberto Sarotton tuottama Armigero Barbera d'Asti on kypsynyt kaksi kuukautta ruostumattomissa terästankeissa ja osin 12 kuukauden ajan suurissa perinteisissä tammitynnyreissä, osin pienissä tammitynnyreissä.

Armigero Barbera d’Asti Superiore 2019
Piemonte, Italia; Barbera; 14,98 €

Tuottaja Roberto Sarotto

Etiketin mukaan täyteläinen ja tasapainoinen tanniini-happorakenne, kirsikkaa ja mausteita, jälkimaussa lakritsaa

Rypäleen mukaan
Barbera: kirsikkaa, luumua ja metsämarjoja, vadelmaa, mustikkaa, anista, lakritsaa, karvasmantelia, orvokkia ja ruusua, tammitettuna suklaata, toffeeta, vaniljaa ja savua; vähän tanniineja ja runsaasti hapokkuutta

Ruokana entrecôte ja chimichurri Hansin tapaan

Lyhyesti: hapokkaan marjainen kesäpunkku

Kommentit 

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsiä punaisia marjoja, hapankirsikkaa, luumua ja karhunvatukkaa sekä vaniljaisia mausteita ja yrttejä. Viinin maku on hedelmäisen pehmeä ja kohtalaisen täyteläinen, marjainen makeus ja pieni vaniljaisuus pehmentävät sen hapokkuutta ja tekevät viinistä varsin helppoa ja miellyttävää juotavaa. Tanniineja ei tunnu oikeastaan yhtään.

Entrecôten kanssa viini sopi hyvin ja se maistui hyvin jopa etikkaisen, chilisen ja sipulisen chimichurrin kanssa lämpötilan ylittäessä hellelukemat. Kannattaa siis viilentää viini hyvin ennen nauttimista, lasissa se lämpenee kyllä nopeasti sopivaan lämpötilaan ja pian liian lämpimäksikin, jos sen kanssa vaikka grillaisi pihalla.

Viini on melkoisen kosiskeleva ja helposti lähestyttävä - tässä alkuvuoden aikana olemme juoneet muutamaa haastavampaakin barberaa. Toisaalta tämän viinin hinta-laatusuhde on ihan mukava, joten arvosanaksi se saa +.

J: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on karhunvatukkaa, mustaherukkaa, mustikkahilloa, yrttejä ja hieman hapankirsikkaa ja tammea. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös lakritsaa ja mausteisuutta, joka vahvistuu jälkimaussa pippurisuudeksi. Kirsikkainen hapokkuus tasapainottaa pehmeää tanniinisuutta.

Viini sopi ruoan kanssa hyvin, vaikka chimichurrissa olikin chiliä ja etikan tuomaa happamuutta. Se menee myös sellaisenaan, paitsi ei ehkä kuumimpina hellepäivinä. Hinta-laatusuhde on niin hyvä, että annan arvosanaksi ++.