Domaine Fouassier Rouge 2017

Ranskalaiset viinit ja niiden rypälelajikkeet ovat loputon suo eikä niitä todellakaan opi hetkessä. Meillä on ollut muistisääntönä "C niinkuin Chablis ja Chardonnay" ja "S niinkuin Sancerre ja Sauvignon Blanc" - mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että Sancerren alueella tehdään myös jonkin verran punaviinejä Pinot Noirista? Emme me ainakaan ennen kuin eräällä risteilyllä meille suositeltiin sitä ja ostimme pullollisen kotiin. Korkkasimme sen ankan seuraksi Pinot Noir -päivänä 18.8.2021.

Domaine Fouassierin viinitalo puolestaan on ollut jo kymmenen sukupolven ajan saman suvun omistuksessa, ja nykyisin tuotanto on biodynaamista. Tämä viini on käynyt omien hiivojensa avulla ja kypsynyt tammitynnyreissä noin 12 kuukauden ajan ennen pullotusta.

Domaine Fouassier Rouge 2017
Sancerre, Ranska; Pinot Noir; 24,90 € Viking Gracella vuonna 2020

Tuottaja Domaine Fouassier

Etiketin mukaan Sancerren eri maaperien sekoitus

Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana paistettu ankka ja punaviini-vadelmakastike

Lyhyesti: marjaisen hapokas ja rustiikkinen viini

Kommentit

M: Rubiininpunaisen, läpikuultavan viinin tuoksussa on kirpeitä punaisia marjoja, puolukkaa ja punaherukkaa, jonkin verran yrttisiä mausteita ja maanläheisyyttä. Viinin maku on hapokas, kohtalaisen runsas ja täyteläinen pinot noiriksi sekä kypsän marjainen, mutta kuitenkin kuiva. Tammikypsytystä ei oikeastaan huomaa, se taitaakin vain tuoda viiniin hieman runsaampaa suutuntumaa. Neljän vuoden ikäkään ei tunnu vielä missään. Jälkimaussa maistuu punaisten marjojen lisäksi punaista omenaa, yrttejä ja hieman mineraalisuutta.

Ruoan kanssa viini sopii loistavasti. Sen hapokkuus leikkaa ankan rasvaisuutta ja marjainen kastike tuo viinistä esiin runsaasti marjaisia aromeja, varsinkin vadelmaa - tässä yhdistelmässä toteutuu hyvin se periaate, että viini maustaa ruokaa ja ainekset täydentävät toisiaan. Viini maistuu myös sellaisenaan - se ei ole nopeasti kulauteltava punkku, vaan ajatuksen kanssa nautittava viini. Arvosanaksi se saa ++. 

J: Viini on väriltään rubiininpunaista. Tuoksussa on kirsikkaa, hapankirsikkaa, punaherukkaa ja yrttejä. Maku on hapokas, marjaiset aromit ovat siinä kypsempiä kuin tuoksussa. Suutuntuma on melko täyteläinen. Yrttisyys vahvistuu maussa mausteisuudeksi ja jälkimaussa jopa pippuriseksi. Viinin ilmaantuessa maku muuttuu kirpeämmän hapokkaaksi.

Viini sopi ruoan kanssa erinomaisesti. Sen hapokkuus leikkasi ankan rasvaisuutta ja kastikkeen vadelmaisuus komppasi hienosti viinin marjaisia aromia. Arvosanaksi annan ++.