Lucy in the Sky // Winemakers' Dinner Giuseppe Nada ja Damilano 29.10.2021

Helsingin kirjamessujen ja Viinikylän aikaan Mr. Nebbiolo järjesti useita viinintekijäillallisia. Me lähdimme 29.10.2021 Lucy in the Skyn illalliselle (120 €), jota isännöivät Giuseppe Nadan Enrico Nada ja Damilanon Marta Damilano, Thomas Cuni ja Isabella Minghetti. 

Paikkakin kiinnosti, sillä emme olleet aiemmin käyneet Lucy in the Skyssa, joka sijaitsee Espoon Keilaniemessä Accountor Towerin (eli Nesteen tornin tai Fortumin pääkonttorin tai Raaden hampaan) huipulla - näköalat olivat siis loistavat!

Virallista ruokalistaa ei ollut saatavilla, joten yritämme muistella ruokalajit ja niiden viiniparit parhaan kykymme mukaan. Sosiaalisen tilanteen takia myös muistiinpanot jäivät olemattomiksi varsinkin, kun viinitalojen edustajat oli sijoitettu kätevästi kaikkien keskelle ja oli tosi mukavaa jutustella heidän kanssaan. 

Lohiceviche
Damilano Langhe DOC Arneis 2019 (13,90 €)
Giuseppe Nada Tecum Langhe Riesling DOC 2017

Ilta alkoi Damilano Langhe DOC Arneisilla. Arneis tarkoittaa piemonten murteella pientä riiviötä, mutta viini ei ollut ollenkaan riiviömäinen eli ehkä rypäle oli saatu hyvin kuriin, koska viini oli varsin zitti e buoni. Se oli lempeän hapokas ja hedelmäinen sekä hieman kukkainen, kaiken kaikkiaan oikein mukava aloitus. 

Alkuruokana oli lohiceviche, joka oli tarkoitus syödä sormin rapukakkujen kanssa. Pieni ripaus chiliä sopi hyvin rasvaisen lohen seuraksi ja muutenkin ceviche oli melkoisen hyvää.

Ruoan parina oli Piemontessa suhteellisen harvinainen viini, riesling. Giuseppe Nada Tecumia tuotetaan Treison alueella noin 2 000 pulloa vuodessa, joten ihan joka päivä se ei tule vastaan. Viini oli kuiva, mutta hedelmäinen (sitrusta, omenaa ja persikkaa) ja aavistuksen mineraalinen, oikein hyvä pari lohen kanssa. Jos sitä olisi nautiskellut sellaisenaan, pieni määrä sokeria olisi voinut pyöristää makua vieläkin miellyttävämmäksi.

Tartar
Damilano Barbera d'Asti DOCG 2018 (vuosikerta 2020 19,95 e)

Kirsikkainen, hieman mausteinen ja kukkainen Damilano Barbera d'Asti sopi erinomaisesti tartarin kanssa, kun sen hapokkuus leikkasi lihan rasvaisuutta. Vaikka viinissä tuntui aavistus vaniljaa, sitä ei ole kypsytetty tammitynnyreissä, joten se on säilyttänyt raikkaan marjaisuutensa (toisaalta eipä tammikypsytetyissä barberoissakaan mitään vikaa ole, ne ovat taas miellyttävän pyöreitä).

Tartar on haastava ruokalaji, mutta Lucy in the Skyn versio oli hyvä varsinkin, kun sen kanssa oli tarjolla hiillostettua artisokkaa. Viime aikoina tartarin kanssa ovat maistuneet hyvin hapokkaat punaviinit (ja roseesamppanjat), vaikka ensin ajattelisikin, että tartarpihvin eli raa'an lihan kanssa pitäisi yhdistää tanniinista viiniä.

Vasikanposkea
Giuseppe Nada Langhe DOC Nebbiolo 2020
Damilano Lecinquevigne Barolo DOCG 2015
(39,95 €)

Vasikanposken kanssa oli kaksi viiniä, Giuseppe Nada Langhe Nebbiolo ja Damilano Lecinquevigne Barolo. Lisukkeena oli perunapyrettä, juureksia ja tummaa sinapinsiemenillä höystettyä kastiketta, josta tekisi mieli sanoa sipulikastike, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole. Vasikanposki oli joka tapauksessa hyvin mureaa ja herkullista, samoin lisukkeet.

Langhe Nebbiolon kanssa harvemmin menee pieleen, ainakin meidän mielestämme ne ovat yleisesti ottaen tasaisen varmoja valintoja. Giuseppe Nada Langhe Nebbiolo on kypsynyt 8-9 kuukautta vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Sen aromeissa oli punaisia marjoja, kirsikkaa ja mansikkaa sekä nahkaa, ja sen tanniinit olivat napakat kuten nuorelta viiniltä voikin odottaa.

Damilano Lecinquevigne Barolo on saanut nimensä siitä, että siihen käytetyt rypäleet ovat peräisin viideltä eri tarhalta viidestä eri kylästä. Se on kypsynyt isoissa tammitynnyreissä. Viisaampien mukaan se on hyvä klassinen barolo, josta on hyvä aloittaa baroloihin tutustuminen ja se pitääkin varmasti paikkansa. Viinissä on ruusua, orvokkia, punaisia marjoja, nahkaa ja tupakkaa sekä tuntuvat, mutta miellyttävät tanniinit.

Juustot 
Giuseppe Nada Barbaresco Riserva Casmar 2016

Jos muistaisimme, mitä juustoja oli, niin kertoisimme - joitakin hyviä ja kovia juustoja kuitenkin.

Ja jos Giuseppe Nadan rieslingin tuotanto on pientä, niin juustojen kanssa tarjoillun barbarescon tuotanto on vielä hieman pienempää - tätä vuosikertaa on tuotettu vain 1 900 pulloa. Sen rypäleet ovat peräisin kahdelta eri tarhalta: Casot ja Marcarini, joiden mukaan se on saanut nimensäkin.

Viini on kypsynyt eri kokoisissa tammitynnyreissä yhteensä noin neljän vuoden ajan. Se oli väriltään kaunis oranssiin vivahtava ja kaikkiaan varsin tyylikäs ja moniulotteinen viini, tyypilliseen tapaan kukkainen (orvokkia ja ruusua) sekä marjainen ja hillityn mausteinen. Juustojen kanssa se sopi varsin mainiosti.

Summa summarum

Tapahtuma oli mukava, ruoka hyvää ja viinit maistuvia. Viinintekijöitä on hienoa päästä tapaamaan, sillä se tuo viinit henkilökohtaiselle tasolle ja saa ne maistumaan entistäkin paremmin.