Ravintola Murun viinibaari // Krug 18.12.2021



Uusi vuosi lähestyy, joten mennään hetkeksi samppanjatunnelmiin. Ravintola Murun viinibaarissa tarjoiltiin perinteisesti koko joulukuun ajan erilaisia samppanjoita joulukalenterin merkeissä ja järjestettiin tastingeja lauantaisin - ehdimme niistä viimeiseen eli Krug-tastingiin (59 €). Tastingin veti Interbrands Wine & Spiritsin Minna Halmesvaara.

Samppanjan seuraksi tilasimme tartaria.

Reimsissä sijaitsevan Krugin samppanjatalon perusti Joseph Krug vuonna 1843. Hän ei tinkinyt periaatteistaan, vaan halusi tehdä joka vuosi - vuosien välisistä eroista huolimatta - loistavaa samppanjaa.

Talon tyylille ovat tyypillisiä kehittyneet, raikkaan hapokkaat ja pitkäikäiset samppanjat. Viinit aloittavat käymisensä vanhoissa tammitynnyreissä ja käyvät niissä noin kolmen kuukauden ajan. Tynnyrit eivät anna viinille sen kummemmin makua, mutta viinit hapettuvat niissä hieman. Suurin osa samppanjoista ei myöskään käy läpi malolaktista käymistä, jonka aikana terävät omenahapot muuttuvat pehmeiksi maitohapoiksi. Lisäksi samppanjoita kypsytetään pitkään pulloissa sakan päällä, vähintään kuuden vuoden ajan.



Krug Grande Cuvée (169ème Edition)
45 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay, 22 % Meunier; 202,99 €

Vuosikerran sijaan Krugin Grande Cuvée -samppanjalle annetaan editionumero. Vaikka samppanja on vuosikerratonta, Krugin tarkoituksena ei ole tehdä joka vuosi samanlaista samppanjaa muiden talojen valiosamppanjoiden tapaan, vaan jokainen Grande Cuvéen editio on erilainen. Ne edustavat silti aina Krugin talon tyyliä. Ensimmäinen editio tehtiin vuoden 1844 sadosta, joten editionumerosta voi (editiosta 158 alkaen) helposti päätellä siihen käytetyn nuorimman viinin vuosikerran (tai toisin päin).

Grande Cuvéen 169. editioon on käytetty 146 eri viiniä vuosilta 2000-2013 ja se on kypsynyt 7 vuotta sakan päällä. Reserviviinien osuus on noin 40 %.

Vaaleankeltaisen samppanjan tuoksu oli paahteinen ja briossinen. Siinä oli sitrusta ja kypsää hedelmää, varsinkin omenaa ja hieman kukkaisuutta. Rapsakan hapokas, runsas ja täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja omenan hallitessa myös maussa. Tartarin kanssa samppanja ei oikein sopinut, vaikka olihan se muuten oikein hieno viini.

Sanotaan, että sen muistaa, kun Grande Cuvéeta maistaa ensimmäisen kerran. Meillä se oli Great Gatsby -hengessä uuden vuoden aattona 2019, kun vuosikymmen vaihtui iloiselle 20-luvulle.

Krug Vintage 2004
37% Pinot Noir, 39 % Chardonnay, 24 % Meunier

Erittäin hyvinä vuosina Krug tekee muiden talojen tapaan vuosikertasamppanjaa ja antaa kullekin vuosikerralle sitä kuvaavan nimen. Vuosikerta 2004:n nimi on Luminous Freshness, mikä kuvastaa kesän alun raikkaita aamuja. Kyseessä on kolmas perättäinen vuosikerta (2002-04). Sitä aiemmin Krug on tehnyt kolme perättäistä vuosikertaa 1988-90, ja tämän vuosikerran jälkeen on julkaistu vuosikerrat 2006 ja 2008. Samppanja on kypsynyt hiivasakan kanssa noin 13 vuotta ennen uudelleenkorkitusta.

Tummankeltaisen samppanjan paahteisuus oli tuhdimpaa kuin Grande Cuvéen. Vintage 2004 on hyvin kehittynyt ja hieman oksidoitunut. Sen tuoksussa oli kypsää omenaa, sitrusta ja hedelmäisyyttä. Maku oli runsas ja täyteläinen, mutta samalla myös raikas ja hapokas. Se toisti tuoksun aromeja. Jälkimaku oli hapokas, ja siinä oli myös häivähdys vaniljaa. Ilmaantumisen myötä samppanjan tuoksuun tuli jotakin sherrystä muistuttavaa eli ilmeisesti oksidoitumisen tuomia piirteitä.

Vintage 2004 kävi tartarin kanssa kohtuullisen hyvin. Se oli Jussin suosikki.

Krug Rosé (24ème Edition)
40 % Pinot Noir, 28 % Chardonnay, 32 % Meunier; 11 % Pinot Noir -punaviiniä

Krug Rosén taustalla on suvun viides sukupolvi Rémi ja Henri Krug. Vuonna 1976 he halusivat tehdä roseen, mutta eivät saaneet isältään lupaa rosésamppanjan kehittämiseen, joten he tekivät sen salaa. Kun isä sitten maistoi roséta, hän luuli ensin jonkun kopioineen Krugin tyylin. Salainen kokeilu oli onnistunut, ja ensimmäinen roseesamppanja julkaistiin vuonna 1983.

Grande Cuvéen tapaan Krug Rosélle annetaan editionumero. 24ème Edition pohjautuu vuoden 2012 viiniin, ja kaikkiaan se on sekoitettu 22 reserviviinistä 7 eri vuodelta. Reserviviinien osuus on 71 %, ja vanhin niistä on vuodelta 2006. Samppanja on kypsynyt noin 6 vuotta ennen uudelleenkorkittamista.

Tumman mansikan värisen viinin runsaassa tuoksussa oli punaisia marjoja, karpaloa, puolukkaa sekä punaherukkaa ja hieman mausteita. Hapokas ja roteva maku toisti tuoksun marjaisia aromeja, lisäksi siinä oli myös hieman vadelmaa ja sitrusta. 

Krug Rosé oli tartarille täydellinen pari. Se oli Marjutin suosikki.



PS. Jokaisessa pullossa olevan Krug ID:n avulla saa helposti lisää tietoa kyseisestä samppanjasta ja jopa suosituksia sen kanssa sopivasta musiikista.