Sori goes Mad: Tastings & Brewers' Dinner 18.-19.11.2021

Unkarin lahja pienpanimomaailmalle, meille Tropical Space Muffinin ja Liquid Cocainen antanut Mad Scientist saapui Helsinkiin Sori Taproomiin vieraaksi 18.-19.11.2021. Torstain ohjelmassa olivat braggot-maistelu ja illallinen, perjantaina taas oli vuorossa hanavaltaus. Tapahtumia isännöi Mad Scientistin Tamás.

Lähdimme torstain braggot-tastingiin (25 €) ja sen jälkeen syömään oluiden seuraksi sovitetun kalifornialais-unkarilaisen menun (69 €).

Braggot-tasting

Braggot ei ole mikään uusi juttu, sillä jo Geoffrey Chaucer mainitsi sen Canterburyn tarinoissa 1300-luvulla ("Sweet as bragget or as mead") - ja oikeastaan jo muinaiset sumerilaiset valmistivat hunajalla maustettua olutta.

Braggot on siis siman ja oluen sekoitus eli simalla maustettua olutta tai maltaiden/viljan kanssa tehtyä simaa. Tyypillisesti braggoteissa on käytetty noin puolet ohramaltaita ja noin puolet hunajaa (mutta ei aina), ja ne voidaan maustaa marjoilla, hedelmillä, yrteillä tai vaikkapa humalalla. Tyyli on siis melkoisen vapaa. Kutsumme braggoteja tässä postauksessa simaksi lyhyyden vuoksi.

Cola O (8 %)

Kattilahapatetun siman tuoksussa oli kolakarkkia! Kolakarkkia! Siitä tulivat heti mieleen lapsuuden (ja nuoruuden ja aikuisuuden) ajan kolapullot ja muut ihanan esanssiset kolakarkit ja se näyttikin ihan kolajuomalta. Oikeanlaisen vaikutelman luomiseksi sima olikin maustettu kolaesanssilla, mitä voisi muuten paheksua, mutta nyt ei. 

Myös maussa oli hunajaa ja kolaa, ja kaikkiaan se oli varsin onnistunut kaikessa haribomaisessa kolakarkkisuudessaan.

Cola O oli Marjutin suosikki.

Waking up to Pomme Grenades (7 %)

Mansikalla, granaattiomenalla ja sitruunalla maustettu, kattilahapatettu sima oli tehty yhdessä kroatialaisen The Garden Breweryn kanssa.

Sima näytti hieman punertavalta appelsiinimehulta ja sen tuoksusta huomasikin ensin sitrusta appelsiinin ja mandariinin muodossa, minkä jälkeen tuoksu muuttui metsämansikkaiseksi. Hunajan tunsi kielellä pienenä tahmeutena, mutta maussa sitä ei niin huomannut, emmekä oikein osanneet tunnistaa granaattiomenaakaan. Edelliseen verrattuna tämä sima oli raikkaan marjaista.

Waking up to Pomme Grenades oli Jussin suosikki.

Kollaasin kuvat Mad Scientist

Cherry O (7,5 %)

Kirsikalla, bourbonvaniljalla ja kanelilla maustetun, kattilahapatetun siman tuoksu toi ensinuuhkaisulla hämmentävästi mieleen bourbonin, minkä aiheutti varmaankin juuri bourbonvanilja. Lisäksi tuoksussa tuntui suklaata ja kahvia, kirsikan bongasi siitä vasta myöhemmin. 

Sima maistui aluksi makealta, mutta muuttui myöhemmin happamamman oloiseksi. Se oli muutenkin moniulotteinen tapaus, sillä ensisiemaisun jälkeen kirsikan bongasi tuoksusta selvästi, kun taas viskisyys katosi. Lisäksi maussa oli hieman kirsikankivien tuomaa mantelia. 

Double Svart (8 %)

Viimeisenä simana oli viime kesän Craft Beer Garden Festivalista tuttu melomel eli marjoilla maustettu sima Double Svart - ja jos muisti ei nyt pahasti petä, niin "svart" on tanskaa eikä unkaria, panimolla kun kuulemma on tanskalainen työntekijä.

Simaa ei ole erikseen hapatettu, mitä oli hieman hankala uskoa, ja se todellakin saa rapsakkaan happamuutensa pelkästään marjoista. Se oli hyvin kirpeää ja hapanta, paksua mustaherukkamehua.

Tokyo Lemonade (4,2 %)

Alunperin kattaukseen mukaan aiottu Pachamama (habaneron, greipin ja passiohedelmän makuinen savuinen braggot) oli ajautunut harhateille, joten sen tilalla oli Tokyo Lemonade, yuzulla, korianterilla ja appelsiininkuorella maustettu belgihenkinen vehnäolut. Raikas ja sitruksinen olut sopikin hyvin makeiden ja raskaiden simojen jälkeen puhdistamaan palettia ennen illallista. 

Brewer's Dinner

Lohiceviche (+ wasabimajoneesi, ananas, kurkku, minttu ja korianteri)
Uborkasaláta + Funk (Hungarian cucumber salad funky farmhouse ale; 4,2 %)

Unkarilaisen kurkkusalaatin mukaan nimetystä berliner weissesta Magyar Uborkasalátasta oli panimon kaikkea uutta ja hämmentävää kokeilevalla MadX-osastolla jatkojalostettu funky farmhouse ale -versio. Kurkun lisäksi oluen mausteena on paprikaa ja maltaina ohran lisäksi kauraa ja vehnää.

Kurkkusalaattiolut oli nimensä mukaisesti kurkkuinen ja varsin hauska. Sen tuoksu oli odotetun funky ja maku odotetun hapan, vähän kuin kurkkusalaatin tai hölskykurkkujen liemi, joka on päässyt käymään ja johon on lisätty hieman sitrusta. Ruoan kanssa se toimi, kun hapan olut kohtasi rasvaisen lohen ja majoneesin, ja varmasti se sopisi monen muunkin ruoan kanssa.

Mutta sopiko ananas cevicheen? Äänemme jakautuivat tasan. 

Gulassitaco (naudanlihaa ja jalapenoa)
Jam 72 (west coast IPA; 7,2 % )

Gulassitäytteisen tacon seurana tarjoiltiin Mad Scientistin lippulaiva-IPA Jam 72. Jos nyt tarkkoja ollaan, niin gulassi (gulyász) on oikeastaan keittoa ja meidän useimmiten gulassiksi kutsumamme lihapata taas on unkariksi pörkölt.

Vaikka nimestä voisi niin päätellä, Jam 72 ei ole maustettu hillolla, vaan nimi viittaa festareilla jammailuun. Oluen tuoksussa oli trooppiseen vivahtavaa hedelmäisyyttä, appelsiinihilloa ja havua. Maussa oli lisäksi karamellisuutta eikä se ollut (ainakaan Jussin mielestä) kovin katkera.

Ruoka komppasi hyvin oluen katkeruutta naudanlihan rasvaisuuden ansiosta. Jalapeno ja oluen vieno makeus toimivat myös hyvin yhteen. Yhdistelmä oli onnistunut.

Langos
Tropical Space Muffin (imperial pastry sour ale; 11,5 %)

Oi oi oi oi! Jos Tropical Space Muffin ei olisi ollut mukana, palaute olisi voinut olla yhtä hapanta kuin happamin hapanolut ja -  spoiler alert: tämä kommentti pätee myös seuraavan oluen kohdalla - yhtä katkeraa kuin eräskin double IPA. 

Ananaksella, banaanilla, passiohedelmällä, kookoksella ja spirulinalla maustettu imperial pastry sour ale (tai triple pastry sour ale) oli yhtä huisaa kuin silloinkin, kun sitä maistoi ensimmäisen kerran. Nyt lasissa tosin oli siitä seuraava versio, jonka valmistuksessa oli käytetty eri kookosta kuin aiemmin, mutta emmepä olisi huomanneet eroa.

Olut oli valaistuksen mukaan väriltään joko vihreää, sinistä tai turkoosia. Se oli smoothiemaisen paksua, kirpeän hapanta ja trooppisen hedelmäistä. Avaruusmuffini on myös petollista, sillä sen suurta alkoholimäärää ei huomaa oikeastaan yhtään.

Kuinka se sopi langosin kanssa? Siis minkä langosin? Ai sen uppopaistetun pizzan, joka tuli hotkaistua samalla, kun olut vei kaiken huomion ja josta rekisteröi ehkä jalapenoviipaleen? Myönnetään: kaikki uppopaistettu on yleensä hyvää.

Unkarilaista makkaraa (+ valkosipulipyree ja olutkastike)
Liquid Cocaine (double IPA; 9 %)

Illallisen kanssa samaan aikaan sattui olemaan Liquid Cocaine Day eli oluen viides syntymäpäivä - mikäs sen osuvampaa. Syntymäpäiväsankarin seurana saimme paikallisen yrityksen, unkarilaisen Ferenc Vilisicsin palkitun Feri's Sausagesin käsityönä valmistamia unkarilaisia makkaroita.

Oluen aromeissa oli greippiä, karamellisuutta, hedelmäisyyttä ja appelsiinimarmeladia. Jälkimaussa oli myös hieman yrttisyyttä. Katkeruutta tässä oli Jussin mielestä riittävästi. Suutuntuma oli tuhdimpi kuin Jam 72:ssa.

Liquid Cocaine sopi makkaran kanssa ihan hyvin. Vaikka panimon mukaan oluen katkeruus on 120 IBU, vielä katkerampikin olut olisi voinut sopia rasvaisen makkaran kanssa.

Juustot + hasselpähkinähilloke
Needles and Pins (barrel-aged raw Nordic sour ale; 6,7 %)

Ennen jälkiruokaa tarjoiltiin lisää paikallista ruokaa eli Helsingin meijeriliikkeen Hanasaari (valkohomejuusto), Jätkäsaari (kittijuusto) ja Hakaniemi (punahomejuusto). Myös oluessa oli paikallista väriä, sillä se oli vuonna 2019 yhdessä CoolHeadin kanssa valmistettu Needles and Pins, jonka mausteena oli kuusenhavuja ja katajanmarjoja.

Olut oli raikas ja sitruksinen sekä lupausten mukaan havuinen ja kohtuullisen hapan. Se leikkasi hyvin juustojen rasvaisuutta ja kevensi kokonaisuutta.

Meggyleves (hapankirsikka-smetanakeitto, mannapuuroa ja marenkia)
Cherry O (kirsikalla maustettu hapan braggot; 7,5 %)

Jälkiruoka oli Sori Curious Kitchenin oma tulkinta alunperin unkarilaisesta ja sieltä levinneestä hapankirsikka-smetanakeitosta, jota oli nyt höystetty mannapuurolla ja mans... marengilla. Sen seurana oli jo alkuillan tastingista tuttu kirsikkainen sima Cherry O.

Tässä vaiheessa vatsa alkoi olla jo niin täynnä, että tarkemmat analyysit jäivät tekemättä ja mieli teki vain kallistua penkille hyrisemään tyytyväisenä, toisin sanoen jälkiruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.

Tämänkin kollaasin kuvat Mad Scientist

Summa summarum

Braggotit olivat mielenkiintoinen uusi tuttavuus, vaikka miedompikin aromimaailma olisi ehkä riittänyt. Ruokien ja oluiden yhdistelmät toimivat hyvin.