19 Crimes Snoop Cali Red 2020

19 Crimes on viinisarja, jonka etiketeissä 1800-luvulla Australiaan karkoitetut rikolliset kertovat rikoksistaan Living Wine Label -sovelluksen avulla. Nyt sarjaan on tullut australialaisten viinien lisäksi kalifornialainen punaviini, jonka etikettiin on antanut kasvonsa 1990-luvun alussa kuuluisuuteen noussut rap- ja reggaeartisti ja näyttelijä Snoop Dogg.

Snoop Doggin läpimurtohitti oli Who Am I (What's My Name)? (1993). Kaiken kaikkiaan hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti yli 35 miljoonaa, ja vuonna 2018 Snoop Dogg sai oman tähden Hollywood Walk of Famelle.

Yhdellä maailman menestyneimmällä rap-artistilla on myös rikollinen tausta: ennen musiikkiuraansa hän myi huumeita ja istui sen takia vankilassa. Hänet on myös tuomittu muutamaan kertaan aseen luvattoman hallussapidon ja huumeiden hallussapidon takia.

19 Crimes Snoop Cali Red 2020
Kalifornia, USA; Petite Sirah, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot; 16,99 €

Tuottaja 19 Crimes (Treasury Wine Estates)

Etiketin mukaan kertoo tositarinoita ihmisistä, jotka ovat rikkoneet sääntöjä

Rypäleiden mukaan
Petite Sirah: tanniineja, mausteita, luumua, karhunvatukkaa, suklaata, pippuria
Zinfandel: ryhdikäs ja hedelmäinen, alueen mukaan joko pehmeä ja makea tai mausteinen ja tanniininen; punaisia marjoja, vadelmaa, karhunvatukkaa, anista, pippuria
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä

Ruokana kanatäytteiset tortillat

Lyhyesti: makea ja hilloinen

Kommentit

M: Tummanpunaisen, hieman violettiin vivahtavan viinin tuoksussa on hilloisia marjoja ja hieman mausteita. Viinin maku on täyteläinen ja tuoksun tapaan hilloisen marjainen, kirsikkainen ja karpaloinen, tanniinit ovat pehmeät. Tammitynnyrikypsytys ei ole tuonut viiniin kovinkaan voimakasta vaniljaa, vaan ennemminkin hieman mausteisuutta. Sokeria on runsaasti, 20 g/l. 

Viini on helppoa juotavaa (kuten monet kalifornialaiset punaviinit ovat), se on pehmeää ja helppoa kulauteltavaa kanatortillan seurana sekä sellaisenaan. Viinin voisi hyvin kuvitella myös pastan, burgerien, ribsien tai muun grilliruoan seuraksi. 

Mutta onko viini hintansa arvoinen? Toki etiketin lausahdukset viihdyttävät hetken aikaa, mutta en osaa sanoa, kannattaako sen takia maksaa pari euroa enemmän kuin vastaavasta sekoitepunaviinistä. En myöskään ole erityisesti rap-ja hip hop -musiikin ystävä (mutta kokeilkaapa vaikka tukkaheviä tai grungea!), vaikka ysärin West Coast hip hop saattaa mennä taustamusana eli Snoop Doggilla ei saa lompakkoani yhtään suosiollisemmaksi. Arvosanaksi 19 Crimes Snoop Cali Red saa -.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen ja vivahtaa reunoiltaan violettiin. Makeassa tuoksussa on herukkahilloa, karhunvatukkaa ja viikunaa sekä hieman mausteita ja lakritsaa. Täyteläinen maku toistaa aluksi tuoksun makeita marjaisia aromeja, mutta muuttuu pian mausteisemmaksi. Jälkimakua hallitsee mausteisuus, siinä on myös karpaloa. Tanniinit ovat pehmeät.

Viini sopi kanatortillan kanssa melko hyvin. Se sopisi paremmin grilliruoalle kuten ribseille tai hampurilaisen kanssa. Viini menee makeutensa ansiosta hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan 0 eli laatu vastaa hintaa.