BBQ Royalen uusi menu ja Stallhagenin oluita 28.1.2022


BBQ Royale järjesti Menu & olut -tastingin (29 €), jossa maisteltiin neljä ruokaa ravintolan uudelta ruokalistalta niille valittujen Stallhagenin oluiden kanssa. Ravintolan puolelta illan isäntänä toimi itse Michael Björklund, ja Stallhagenin oluista kertoi Stefan Nyman panimolta. 

Royale by Michael Björklund -konseptiin kuuluvat kahvila Café Royale ja ravintola BBQ Royale, jotka molemmat sijaitsevat Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalossa. 

Ahvenanmaalainen huippukokki Michael ”Micke” Björklund lienee useimmille tuttu Strömsö-ohjelmasta. Hän myös voittanut sekä Suomessa että Ruotsissa Vuoden kokki -tittelin ja sijoittunut viidenneksi Bocuse d’Or -kokkikilpailussa. BBQ Royalen ja Café Royalen toinen omistaja on Thomas Strandvik, joka on pyörittänyt Micken kanssa Niska-pizzaravintolaketjua.

Ahvenanmaalainen Stallhagen perustettiin vuonna 2004 nimellä Ålands Bryggeri Ab, ja Stallhagen vaihtui sen nimeksi vuonna 2009. Panimo sijaitsee parisenkymmentä kilometriä Maarianhaminasta pohjoiseen, ja sen vuosituotanto on noin 2,5 miljoonaa litraa.

Panimo valmisti joitakin vuosia sitten 2000 kappaleen erikoiserän Stallhagen Historic Beer 1842 -olutta, joka pohjautuu 170 vuotta sitten Föglön lähellä uponneesta laivasta löytyneiden olutpullojen sisältöön. Samasta oluesta on edelleen myynnissä maitokauppavahvuinen versio Stallhagen Historic Beer 1843.

Homemade Falafel & Island Hopper Pils
Bohemian pils; 5,0 %

Ensimmäisenä ruokana oli Homemade falafel valkosipulikreemin ja granaattiomenasalaatin kera. Kreemi sopi hyvin falafelin kastikkeeksi ja salaatti toi annokseen raikkautta.

Island Hopperin raikkaassa tuoksussa oli mallasta ja sitrusta. Kevyen katkera maku toisti tuoksun aromeja. Olut leikkasi hyvin ruoan rasvaisuutta, joten yhdistelmä oli enemmän kuin osiensa summa.

Island Hopper oli oluista Marjutin mielestä toiseksi paras. Kesällä se maistuisi varmasti vielä paremmin.



Tender Chicken Kebab ja punakaali-slaw & IPA Original
IPA; 5,5 %; 50 IBU; 2,69 € Sellon K-Citymarketissa

Toinen ruokalaji oli Tender Chicken Kebab punakaali-slawn kera. Punakaali ja kana toimivat hyvin yhdessä ja annoksessa oli myös sopivasti chiliä.

Kuparinpunaisen IPA Originalin tuoksussa oli karamellia ja appelsiininkuorta, greippiä oli vain vähän. Maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli maltaisuutta. Katkeruutta oli kohtalaisesti. Olut oli selkeästi perinteinen brittityylinen IPA, kuten luvattiinkin, eikä voimakkaasti katkeroitu amerikkalaisversio. Tämäkin ruoan ja oluen yhdistelmä toimi hyvin.

IPA Original oli Jussin ykkössuosikki oluista.

Royale Smash Burger & Delikat
Lager; 4,7 %; 25 IBU; 2,09 € Sellon K-Citymarketissa

Seuraavaksi päästiin burgerin ääreen. Kyseessä oli Royale Smash Burger, jossa oli pikkelöityä kurkkua, itse tehtyä majoneesia ja reilusti kypsytettyä cheddaria. Pihvissä luvattiin olevan kunnolla rasvaa. Cheddar oli todella hyvää ja pihvi oli mehevä, kuten luvattiinkin. Kurkku toi ruokaan lisäksi kivaa raikkautta.

Delikatin tuoksussa oli mallasta, rusinaa ja appelsiininkuorta. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi aavistus paahteisuutta sekä vähän karamellia tai siirappia. Burgerin kanssa olut muuttui hieman savuiseksi. 

Burgeri oli erinomainen ja olut oli hyvää, mutta Jussin mielestä tämä ei yhdistelmänä ollut yhtä nappiosuma kuin aikaisemmat. Marjutin mielestä olut oli ruoan kanssa parempi kuin sellaisenaan.

Prosecco-tyrnipraliini & Baltic Porter
Baltic porter; 7,0 %; 27 IBU; 3,99 € Alkossa

Jälkiruokana oli Mercedes Chocolaterien praliini, jossa oli proseccoa, tyrniä ja kuivattua vadelmaa. Tarjolla olevat praliinit vaihtelevat päivittäin.

Portterit ovat tyypillisesti pintahiivaoluita, mutta Stallhagenin Baltic Porter on poikkeuksellisesti pohjahiivaolut. Tumman värinsä se saa siitä, että siinä on käytetty 10 % mustaksi paahdettua mallasta. Oluen tuoksussa oli paahdetta, mämmiä ja viikunaa. Maku toisti tuoksun aromeja, ja lisäksi siinä oli paahteista kahvisuutta. Maku oli makeahko, mutta ei liian makea. Praliini kävi oluen seuraksi melko hyvin.

Baltic Porter oli oluista Marjutin ykkössuosikki ja Jussin mielestä tastingin toiseksi paras olut.

Summa summarum

Stallhagenin oluisiin olimme tutustuneet aikaisemminkin, mutta BBQ Royalessa emme olleet ennen käyneet. Tasting oli enemmän kuin hintansa arvoinen, ja muutenkin poikkeamme sinne varmaan toistekin syömään, sillä sen verran hyvin ruokien ja juomien paritukset toimivat.