Salama Vortex No.1 Farmhouse Ale





Vortex No.1 on Salama Brewingin ensimmäinen pullo-olut. Kyseessä on farmhouse ale, joka humaloitu Motuekalla ja Hallertau Blancilla. 

Hiivoina on käytetty brettanomyces-villihiivaa ja norjalaista kveik-hiivaa. Kveikiä on käytetty perinteisesti sahdin tyylisen maltølin valmistukseen, mutta nykyisin sitä käytetään muissakin oluttyyleissä. Olut on kypsynyt noin vuoden verran terästankissa.



Vortex No.1
Suomi; Farmhouse Ale; 5,0 %; 8,00 € Salaman kaupassa

Panimo Salama Brewing Company

Panimon mukaan "extremely drinkable beer that you just need another bottle!"

Oluttyypin mukaan
Farmhouse ale tarkoittaa olutta, jota on tehty perinteisesti maatiloilla omaan käyttöön. Se ei ole erillinen oluttyyli, vaan yläkäsite, joka sisältää erilaisia oluttyylejä kuten saisonin, Bière de Gardenin, maltølin ja suomalaisen sahdin.

Lyhyesti: raikas ja hieman hapan olut

Kommentit

M: Appelsiinia ja maanläheisyyttä.

J: Olut on sameaa ja väriltään oranssiin vivahtavan keltaista. Hieman happamassa tuoksussa on sitrusta, appelsiininkuorta ja hedelmäisyyttä. Bretta tuo tuoksuun maanläheisyyttä. Maku toistaa tuoksun aromeja, mutta on jonkin verran tuoksua happamampi. Maku on myös hedelmäisempi ja täyteläisempi kuin tuoksu antaa olettaa. Jälkimaussa on lisäksi hieman greippiä. Kokonaisuus on melko kevyt. 

Nyt Vortex No.1 ei oikein säväytä, mutta etiketin mukaan olut säilyy (ja kypsyy) vielä pari vuotta. Pitää ostaa olutta varastoon, jos sitä on vielä kaupassa jäljellä ja maistaa uudestaan myöhemmin. Arvosanaksi annan 0.