Montaria Escolha do Ano Petite Syrah Red 2017

Kaupallinen yhteistyö / Portugal Vineyards



Portugal Vineyardsilta saatujen viinien maistelu jatkuu. Vuorossa on Portugalille hieman harvinaisemmasta Petite Sirah -lajikkeesta tehty punaviini.

Petite Sirah eli toisille ehkä tutummin Durif (tai Mondet) on Syrah'n ja Peloursinin risteymä, joka syntyi 1860-luvun loppupuolella Kaakkois-Ranskassa. Sitä viljellään yleisimmin Australiassa ja Kaliforniassa, mutta ei erityisen mainittavasti Portugalissa - Portugali tunnetaan paremmin esimerkiksi Tempranillosta (eli Tinta Roriz tai Aragonese), Touriga Francasta, Castelãosta, Touriga Nacionalista, Trincadeirasta tai Bagasta.

Viinin tuottaja Parras Wines on perustettu vuonna 2010, mutta se on saavuttanut nopeasti mainetta, sillä se valittiin Portugalin vuoden yritykseksi vuonna 2020. Talo omistaa viinitarhoja Lissabonin ja Alentejon alueilla, minkä lisäksi sillä on yhteistyökumppaneita useilla alueilla ja sen portfolioon kuuluu useita viinibrändejä. Talo keskittyy vahvasti vientimarkkinoille.

Escolha do Ano ("Vuoden valinta") on kypsynyt kahdeksan kuukautta tammitynnyreissä ennen pullotusta.



Montaria Escolha do Ano Petite Syrah Red 2017
Alentejo, Portugali; 100 % Petite Sirah; 13,44 € Portugal Vineyards -verkkokaupassa

Tuottaja Parras Wines

Etiketin mukaan intensiivistä kukkaisuutta, rosmariinia, tummia luumuja ja pippuria

Rypäleen mukaan
Petite Sirah: tanniineja, mausteita, luumua, karhunvatukkaa, suklaata, pippuria

Ruokana naudan sisäfilettä, mangosalsaa

Lyhyesti: marjainen ja pirteän tanniininen grilliviini

Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on hilloisia tummia marjoja, luumua, karhunvatukkaa, mausteita sekä hieman kahvin ja tumman suklaan kitkeryyttä. Vaikka Petite Sirah ei ole tyypillinen portugalilainen rypälelajike, viinin tuoksusta saa heti portugalilaisia fiiliksiä (tai ainakin kuvittelen saavani sellaisia). 

Aluksi viinin maku on tuoksun tapaan makean marjainen ja pippurisen tanniininen, jopa ärhäkkä, mutta ilmaantumisen myötä pippurisuus kesyyntyy. Tanniinit jäävät toki tuntuviksi, mutta pehmenevät jonkin verran. Jälkimaussa maistuu kahvia, tummaa suklaata ja tanniinit jäävät tuntumaan ikeniin. Yleisvaikutelma on hilloisesta marjaisuudesta huolimatta kuiva ja kohtalaisen ryhdikäs.

Medium-kypsän lihan kanssa viini sopii hyvin. Muutenkin se voisi olla hyvä grilliviini tai ehkä kovien juustojen seuralainen, sellaisenaan juotavaksi se on ehkä hieman liian tanniininen. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua ja pippuria. Viinin ilmaantuessa tuoksun pippurisuus heikkenee huomattavasti. Maku toistaa tuoksun aromeja, pippurisuutta on runsaammin kuin tuoksussa. Maussa on myös hieman lakritsaa. Ilmaantumisen myötä pippurisuus heikkenee tuoksun lisäksi myös maussa, sen tilalle tulee karpaloa. Tanniineja on runsaasti. Jälkimaussa on mustaherukkaa, luumua ja kahvia.

Viini kaipaa ruokaa seurakseen. Se sopi hyvin medium-kypsän naudan kanssa eikä kavahtanut mangosalsaakaan. Myös grilliruoka kävisi viinin seuraksi hyvin. Tarpeeksi pitkän ilmaantumisen jälkeen se meni kohtuullisen hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan +.