Pratsch Grüner Veltliner Riede Rotenpüllen 2017

Pratschin viinitila on harjoittanut luomuviljelyä vuodesta 1990 alkaen. Taloa johtaa Stefan Pratsch, jonka nimi näkyy viinin etiketissäkin. Talo omistaa 20 hehtaaria viinitarhoja ja sen sopimusviljelijät 30 hehtaaria Ala-Itävallassa

Pratschin Grüner Veltlineriä olemme juoneet aiemmin wieninleikkeen seurana, mutta nyt päätimme yhdistää sen racleten kanssa.

Pratsch Grüner Veltliner Riede Rotenpüllen 2017
Niederösterreich, Itävalta; Grüner Veltliner; 10,90 € Silja Linella vuonna 2019. Luomu, vegaaninen.

Tuottaja Pratsch

Etiketin mukaan luomuviiniä Rotenpüllenin tarhan rypäleistä

Rypäleen mukaan
Grüner Veltliner: sitrusta, persikkaa, mahdollisesti pippuria, mineraalisuutta

Ruokana raclette (perunaa, sipulia, tomaattia, suolakurkkua, chorizoa)

Lyhyesti: pirteä ja pikkuisen pippurinen

Kommentit

M: Oljenkeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, yrttejä, vaaleita hedelmiä sekä hieman mineraalisuutta ja pähkinää. Viinin maku on raikkaan hedelmäinen, ja tuoksusta tuttuja aromeja täydentää valkopippurinen mausteisuus. Viini on kohtalaisen täyteläinen, toisaalta myös pirteän hapokas ja pippurinen, ja jälkimaussa maistuu sitrusta, omenaa, pähkinää ja mineraalisuutta. Terhakka viini on viiden vuoden iästään huolimatta vielä nuorekas, joten sitä olisi voinut varmasti jemmata vielä muutaman vuoden ajan.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin ja sen dokabiliteetti oli erinomainen, sen verran hyvää vauhtia pullo hupeni racleten seurana. Sitä voisi ajatella myös kalaruokien, äyriäisten tai vaikkapa wieninleikkeen seuraksi. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään vaalean kullankeltainen. Tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa, päärynää ja aavistus hunajamelonia. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on sitruksen sijaan limeä ja myös mineraalisuutta. Hapokkuus voimistuu jälkimaussa. Viinin hieman lämmetessä sen aromit muuttuvat makeammiksi, varsinkin hunajameloni voimistuu.

Rasvaisen juuston peittämän ruoan kanssa viini sopi melko hyvin. Se ei kavahtanut edes suolakurkkua tai tomaattia. Hieman makeampi viini olisi käynyt paremmin mausteisen chorizon kanssa. Viini voisi sopia myös vaalean kalan, leikkeleiden, porsaan ja kanankoipien kanssa. Arvosanaksi annan +.