Hartwall Tasting Days 2022: oluet

Kutsu Hartwall

Saimme kutsun Vanhalla ylioppilastalolla järjestettyyn Hartwall Tasting Daysiin, jossa pääsimme maistamaan Hartwallin omia sekä Hartwallin maahantuomia tuotteita. Jussi maistoi tarjolla olleita oluita.

Mattsson on vuonna 2017 Hartwallin tiloihin perustettu tuotekehitys- ja erikoisolutpanimo, jolla on oma panimomestari ja omat 2500 litran keittolaitteistot. Panimo on saanut nimensä Mallasjuoman perustajan, lahtelaisen Henrik Mattssonin (1838-1922) mukaan.

Mattssonin uutuudet on nimetty niissä käytettyjen humalalajikkeiden mukaan.

Mattsson Enigma IPA (5,0 %) on saanut nimensä australialaisesta Enigma-humalalajikkeesta. Sen aromeissa oli sitrusta, trooppista hedelmää ja valko- sekä punaherukkaa. Katkeruutta oli kohtuullisesti.

Mattsson Motueka Lager (5,2 %) on myös saanut nimensä humalalajikkeelta eli uusiseelantilaiselta Motueka-humalalta. Oluessa on käytetty myös vehnämallasta. Aromeissa tuoksui ja maistui vahvimpana sitrus, mukana oli myös hieman trooppista hedelmää.

Mattsson Admiral Imperial Porter (7,0 %) on nimetty siinä käytetyn brittiläisen Admiral-humalalajikkeen mukaan. Se oli paahteinen, tumman suklainen ja hieman ruisleipäinen.



Lahden Erikois Us Wheat (4,8 %) oli raikas ja sitruksinen, vehnäoluen perinteiset aromit kuten banaani jäivät hieman taka-alalle.

Lahden Erikois Summer 2022 Pale Ale (5,0 %) on maustettu amerikkalaisella Cashmere-humalalla. Aromeissa oli sitrusta, hedelmäisyyttä ja vähän greippiä. Jälkimaussa oli lisäksi kevyttä maltaisuutta. Katkeruutta oli yllättävän vähän.

Lahden Erikois Hazy Pale Ale (4,8 %) oli mukavan hedelmäinen ja hieman sitruksinen. Katkeruutta tuntui olevan hieman enemmän kuin edellisessä, vaikka EBU-arvo onkin pienempi.

Kevyemmältä osastolta maistoin kolme olutta.

Lahden Erikois Pale Mild Ale (3,8 %) oli trooppisen hedelmäinen, sitruksinen ja hieman persikkainen. Kokonaisuus oli kevyt ja raikas, katkeruutta oli sopivasti.

Lahden Erikois Alkoholiton NEIPA (0,5 %) oli aromeiltaan tyypillinen NEIPA eli siinä oli sitrusta, trooppista hedelmää ja hieman greippiä. Alkoholittomaksi se oli yllättävän hyvä.

Birra Moretti Zero (0,0 %) muistutti yllättävän paljon alkoholillista isoveljeään. Maltaisuuden lisäksi siinä oli hieman sitrusta. Kokonaisuus oli raikas olematta vetinen. Bonuksena tästä puuttui alkoholittomille lagereille tyypillinen makea palaneen viljan aromi, jota inhoan.

Summa summarum

Kaikki oluet olivat mukavan kesäisiä. Myös Mattsson Admiral Imperial Porter on hyvä kesäjuoma, jos on perinteinen suomalainen juhannus ja sataa lunta.