Lobby Myyrmäki // Samppanjatasting 19.3.2022



Lobby Myyrmäki on viime vuoden lokakuun alussa avattu tapahtumatila. Enimmäkseen siellä järjestetään erilaisia konsertteja, mutta viime vuoden puolella bongasimme ohjelmasta myös pari viinitastingia (joihin emme ehtineet) ja niiden jälkeen samppanjatastingin (59 €). Siispä totesimme, että joskus on aika lähteä uuteen suuntaan ja uskaltaa jonnekin, missä harvemmin käymme - Vantaalle.

Tastingin lisäksi olisimme voineet ostaa liput illan jazzkeikalle, mutta emme käyttäneet tilaisuutta hyväksemme, koska jazz ei ole ihan meidän juttumme.

Samppanjatastingissa sommelier Laura Koskenkari esitteli viisi pientuottajasamppanjaa ja William Suvanne soitti taustalle tunnelmaan sopivaa musiikkia.



Champagne Marcel Vézien L'Illustre Brut NV
95 % Pinot Noir, 5 % Chardonnay ja Meunier

Marzel Vézienin samppanjatalo sijaitsee Celles-Sur-Ourcen kylässä Auben alueella Champagnen alueen eteläosassa, missä sillä on noin 16 hehtaaria viinitarhoja. Aluksi tila myi rypäleensä muille, mutta aloitti omien samppanjoiden valmistamisen vuonna 1956.

L'Illustre Brut on kypsynyt kolme vuotta kellarissa ennen myyntiin tuloaan, ja sokeria on 7 g/l. 

Vaalean samppanjan tuoksussa oli sitrusta, kypsää, jonkin verran hapettunuttakin omenaa ja persikkaa sekä marsipaania ja hentoa paahteisuutta. Samoja aromeja oli myös maussa, ja niitä täydensi pieni aavistus mineraalisuutta. 

Viini oli hapokas ja hedelmäinen, sen kuplat olivat pehmeät ja mousse lempeä. Kaikkiaan se oli hieno aloitus, tosin sitä ei kannattanut pitää lasissa kovinkaan pitkään, sillä se latistui lämmetessään.

Henri Dosnon Brut Rosé NV
90 % Pinot Noir, 10 % Chardonnay

Henri Dosnon on Champagne Dosnonin kakkosprojekti, jonka nimissä kaksi kaverusta tuottaa samppanjaa Côtes des Barin alueella Etelä-Champagnessa. Viinitarhoja projektilla on noin viisi hehtaaria.

Henri Dosnon Brut Rosé on kypsynyt terästankeissa hiivasakan päällä 20 kuukauden ajan, ja sokeria on 10 g/l.

Lohenpunaisen samppanjan tuoksussa oli punaisia marjoja, vadelmaa, metsämansikkaa ja punaherukkaa sekä niiden lisäksi greippiä. Myöhemmin mansikka katosi, mutta tuoksu pysyi edelleen marjaisena. Viinin maku oli hapokas ja marjainen, raikas, kuiva ja kevyehkö ja sen kuplat olivat pehmeät. Jälkimaussa maistui karpalo.

Viini oli sen verran kuiva, että se voisi sopia ruoan kanssa, esimerkiksi leikkeleiden seuraksi.

Domaine René Collet Silex & Craie Chardonnay Champagne Extra Brut NV
100 % Chardonnay; 44,98 €

Domaine Collet on kolmen veljeksen vuonna 1973 perustama viinitalo, joka sijaitsee Côte de Sezannen alueella Etelä-Ranskassa. Viinitarhoja sillä on alle kuusi hehtaaria.

Silex & Craie Chardonnay Champagne Extra Brut on nimensä mukaisesti 100 % Chardonnaysta tehty samppanja, ja sen rypäleet on kerätty köynnöksistä, jotka ovat kasvaneet liuskekivisissä ja liituisissa maaperissä. Sokeria on 0-1 g/l eli viini on rutikuiva. Viini on myös "koska mä voin" -tyyppinen kokeilu: 10 % viineistä on käynyt betoniastioissa ja loput sekä tammitynnyreissä että terästankeissa. Viiniin on sekoitettu vuosikertoja 2014, -15 ja -16 ja se on kypsynyt 40 kuukautta sakan päällä.

Samppanjan raikkaassa ja mineraalisessa tuoksussa oli sitrusta, kirpeää omenaa ja briossia. Omena hallitsi myös maussa sitruksen säestäessä ja pienen mineraalisuuden kompatessa. (Näköjään taustamusiikki alkoi vaikuttaa havaintoihin...) Viini oli pirteä ja rapsakan hapokas, mutta valitettavasti se myös lässähti eniten ilmaantuessaan ja lämmetessään. 



Champagne Delouvin Nowack Fauve Brut Nature 2013
75 % Chardonnay, 25 % Meunier

Delouvinin perhe on viljellyt viiniä samalla alueella jo 1500-luvulta alkaen, mutta Champagne Delouvin Nowackin samppanjatalo on perustettu vasta vuonna 1949. Sillä on noin 7,5 hehtaaria viinitarhoja Vandières'n kylässä Vallée de la Marnessa Champagnen alueen keskivaiheilla, ja suurimmalla osalla niistä viljellään Meunieria.

Viiniin käytetty Chardonnay käy läpi malolaktisen käymisen, jolloin sen terävät omenahapot muuttuvat pehmeiksi maitohapoiksi, mutta Meunier ei. Viini kypsyy 72 kuukautta sakan päällä. Tämä pullo oli uudelleenkorkitettu heinäkuussa 2020.

Samean keltaisen samppanjan tuoksussa oli hapettunutta omenaa, briossia, sitrusta, valkoherukkaa ja yrttejä - jollain tavalla siitä sai natuviiniviboja ja toisaalta myös selossemaisia viboja ehkä oksidaation takia. Viinin maussa oli myös omenaa, sitrusta ja ananasta sekä hieman paahteisuutta, joka voimistui, kun viini lämpeni lasissa. Jälkimaussa tuntui valkopippuria. Hapokkaan viinin maku oli neutraalimpi kuin tuoksu ja sen kuplat olivat pienet ja pirteät, mutta viini oli silti varsin mielenkiintoinen (positiivisessa mielessä) ja hurmaava.

Fauve taisi olla yleisön suosikki ja Marjutin kakkossuosikki.

Champagne Jean Vesselle Prestige Millesime Grand Cru Bouzy Brut 2010
65 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay

Champagne Jean Vessellen historia juontaa juurensa jo 1800-luvulle saakka. Talo sijaitsee Bouzyn kunnassa Montagne de Reimsin alueella Pohjois-Champagnessa, missä sillä on noin seitsemän hehtaaria viinitarhoja.

Viini on kypsynyt vähintään kahdeksan vuotta ennen myyntiin tuloaan, sokeria on 7-8 g/l.

Kullankeltaisen samppanjan runsaassa ja kehittyneessä tuoksussa oli paahteisuutta, kuivattuja hedelmiä ja kypsää omenaa - siitä huomasi, että viini on muita vanhempi ja ehtinyt saada jo 12 vuoden verran ikää. Myös sen maussa oli paahteisuutta, briossia ja kypsää omenaa. Viini oli hyvin kehittynyt, se oli lempeän hapokas ja hedelmäinen ja sen mousse oli runsas. Se sopisi ruokaviiniksi tai myöskin meditaatioviiniksi.

Champagne Jean Vesselle Prestige Millesime Grand Cru Bouzy Brut 2010 oli meidän molempien suosikki.

Summa summarum

Lobby Myyrmäen sijainti vanhassa Myyrinpuhos-kauppakeskuksessa sai ensin miettimään, minne olemmekaan menossa, mutta itse tila oli viihtyisä - tosin valaistus oli ehkä hieman liian tunnelmallisen hämärä viinin värin tarkastelua varten. Myös samppanjakattaus yllätti varsin iloisesti: pientuottajasamppanjoita on aina mielenkiintoista maistella, varsinkin kun ne ovat yhtä hyviä kuin tähän tastingiin valitut.