Quinta Pousada de Fora Loureiro White 2019

Kaupallinen yhteistyö / Portugal Vineyards

Parsakausi on alkamassa, joten päätimme takatalvesta huolimatta (tai juuri sen takia) syödä keväistä parsaruokaa ja nauttia sen kanssa näytteeksi saamaamme raikasta Vinho Verdeä.

Vinho verde ("vihreä/raaka viini") on portugalilainen viinityyppi, jota nimestään huolimatta valmistetaan myös punaviini- ja roseeversioina. Sitä varten rypäleet kerätään hieman raakoina eli vihreinä. Itse viini on jonkin verran pirskahtelevaa ja hapokasta ja se on tarkoitettu juotavaksi nuorena ja hyvin viilennettynä. 

Vinho Verde D.O.C.:n alue sijaitsee Luoteis-Portugalissa ja se sai alkuperämerkinnän jo 1959.

Quinta Pousada de Fora Loureiro White 2019
Vinho Verde, Portugali; Loureiro; 6,75 €

Tuottaja Pedro Pimentel Pereira

Etiketin mukaan raikas, tasapainoinen ruokaviini

Rypäleen mukaan
Loureiro: hapokkaita viinejä, joiden aromeissa on akaasiankukkaa, appelsiinia, persikkaa ja mineraalisuutta. Viinit pullotetaan usein pienen hiilidioksidilisän kanssa, jotta ne eivät hapettuisi liian nopeasti, mikä tekee niistä hillitysti pirskahtelevia.

Ruokana lohirullia ja uunissa paahdettua vihreää parsaa

Lyhyesti: raikkaan hapokas kesäviini

Kommentit

M: Vaalean, oljenkeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, omenaa, päärynää, kukkaisuutta ja hieman mausteita varsinkin sitten, kun viini lämpenee hieman. Viinin hapokkaassa maussa on sitrusta ja vaaleita kivihedelmiä, jälkimaussa tuntuu aavistus suolaista mineraalisuutta. Yleisvaikutelma on keveä ja pirteä.

Lohirullien ja parsan kanssa viini sopii hyvin, sen hapokkuus leikkaa hyvin tuorejuustolla täytettyjen kylmäsavulohirullien rasvaisuutta - ja miksei tänä keväänä voisi kokeilla hapokasta, pirskahtelevaa vinho verdeä parsan kanssa? Viini voisi sopia myös parvekeviiniksi tai piknikille salaattien ja muiden pikkupurtavien kanssa. Se on helposti kulauteltava, kesäinen viini ja saa arvosanaksi 0.

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa ja hieman mineraalisuutta. Hapokas, raikas maku toistaa tuoksun aromeja. Mineraalisuus vahvistuu jälkimaussa. Viinin hieman lämmettyä sen aromeihin tulee päärynää ja yrttisyyttä. Kokonaisuus on melko suoraviivainen.

Viini sopi parsan ja lohirullien kanssa erittäin hyvin. Sen hapokkuus leikkasi lohen rasvaisuutta ja aromimaailma toimi parsan kanssa. Viini olisi mainio valinta piknikille ja menisi hyvin kevyiden kanaruokien sekä äyriäisten kanssa. Arvosanaksi annan 0 eli laatu vastaa hintaa.