Ravintola Basen viiniklubi // Klassiset punaiset rypälelajikkeet 15.3.2022

Ravintola Basen maaliskuun viiniklubia isännöi Antti Uusitalo ravintola Vinkkelistä. Viiniklubi järjestettiin poikkeuksellisesti viikkoa myöhemmin kuin normaalisti, sillä kuukauden toisena tiistaina oli naistenpäivä ja Basessa oli tarjolla sen kunniaksi erikoismenu

Tämän kerran aiheena olivat klassiset punaiset rypälelajikkeet. Viinien seurana maistelulautasella oli bruschettaa pico de gallon kera, BBQ-possua ja gruyerea.

La Vignée Pinot Noir 2019
AC Bouchard Bourgogne, Ranska; Pinot Noir; 19,99 €

Alunperin Ranskan Burgundista oleva Pinot Noir on rypäleiden diiva, sillä se on hieman hankala viljeltävä - toisaalta siitä saadaan myös erittäin hienoja viinejä. Viineissä on tyypillisesti runsaasti hapokkuutta ja vähän tanniineja, punaisia marjoja, kukkaisuutta ja aluskasvillisuutta sekä kypsytyksen myötä myös mausteita, paahteisuutta, vaniljaa ja nahkaa.

Dijonin ja Lyonin välissä vijaitseva Bouchard Pere & Filsin viinitila on perustettu jo vuonna 1731. Viinitilalla on 130 hehtaaria viinitarhoja, joista 2/3 on Burgundin arvostetuimpia Grand- ja 1er Cru tarhoja. Sen lisäksi viinitilalla on useita sopimusviljelijöitä. 

La Vignée Pinot Noirista 25 % on kypsynyt 6 kuukautta tammitynnyrissä.

Viinin väri oli melko tumma punainen. Sen runsaassa tuoksussa oli reilusti marjoja: hapankirsikkaa, karhunvatukkaa, punaherukkaa, karpaloa, mustikkaa ja kirsikkaa, ja niiden lisäksi hieman mausteita ja mustetta. Keskitäyteläinen, raikas maku oli lempeän hapokas ja hitusen tanniininen. Tuoksun aromien lisäksi maussa oli yrttejä. 

Kokonaisuus oli rustiikkinen ja yllättävän tuhti pinot noiriksi, mutta tammikypsytys selittää siitä ainakin osan, sillä tammitynnyreissä kypsytys tuo pinot noireihin rakennetta.

La Vignée Pinot Noir 2019 sopi parhaiten juuston kanssa ja se olisi myös erinomainen riistaviini. Se oli Marjutin suosikki ja sai seurueeltamme toisenkin äänen.

Torres Cordillera Cabernet Sauvignon 2019
Valle del Maipo, Chile; Cabernet Sauvignon; 18,99 €

Alunperin Ranskan Bordeaux'sta oleva Cabernet Sauvignon on Cabernet Francin ja Sauvignon Blancin risteytys ja punaviinien työjuhta, maailman viljellyin punaviinilajike. Viineissä on tyypillisesti herukkaa, kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata sekä nahkaa ja seetripuuta, viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa.

Miguel Torres ei kaivanne esittelyjä. Espanjalainen Torres aloitti viinien valmistuksen Chilessä vuonna 1979 ja oli ensimmäinen Chileen sijoittanut eurooppalainen tuottaja. Viinin nimi tarkoittaa rannikkovuoria, ja sen rypäleet ovat kasvaneet vanhoissa köynnöksissä. Viini on ollut kuorikontaktissa 20 päivää ja käynyt 7 päivää terästankeissa, minkä jälkeen se on kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisessa tammessa (30 % uutta tammea ja 70 % vanhaa).

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, mustaherukkaa, pippuria, vihreää paprikaa ja hieman kumia. Maku toisti tuoksun aromeja, ja lisäksi siinä oli paahteisuutta. Viinin tanniinit olivat pehmeitä ja viipyileviä, mutta pippurisuus voimistui jälkimaussa. Kokonaisuus oli cabernet sauvignoniksi kevyehkö, mutta viinissä oli kuitenkin rakennetta.

Torres Cordillera on ehdottomasti pihviviini. Se oli kolmen seurueemme jäsenen suosikki.

Columbia Winery Cabernet Sauvignon 2016
AVA Columbia Valley, USA; Cabernet Sauvignon (+ Merlot, Syrah, Malbec, Petit Verdot); 19,48 €

Viiniä saa lainsäädännön puolesta kutsua Cabernet Sauvignoniksi, vaikka siinä onkin pieni määrä myös muita rypäleitä (jopa 25 %). Nostetaan niistä esiin klassinen Merlot, joka on maailman toiseksi viljellyin lajike. Myöskin Bordeaux'sta kotoisin olevana se muodostaa Cabernet Sauvignonin kanssa alueelle tyypillisen parivaljakon. Se tuo viineihin tummia marjoja ja pehmeyttä, joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua. 

Columbia Winery sijaitsee Washingtonissa Yhdysvaltain länsirannikolla. Viinitila perustettiin 1962 ja sen omistaa nykyisin E & J Gallo. Viini on kypsynyt terästankissa ja ikääntynyt sekä ranskalaisissa että yhdysvaltalaisissa tammitynnyreissä.

Makeassa tuoksussa oli karhunvatukkaa, mustaherukkahyytelöä ja mausteita, varsinkin vaniljaa. Täyteläinen, mehukas maku toisti tuoksun aromeja. Tanniineja oli reilusti. Viini oli kuitenkin kuivempi kuin edellinen cabernet sauvignon, tosin aromien makeus lisääntyi viinin ilmaantuessa. Kokonaisuus oli kosiskeleva ja viini oli helppoa juotavaa.

Gruyere ja bruschettan tomaattisalsa kävivät maistelulautaselta parhaiten viinin kanssa. Se sopisi myös lihapatojen ja BBQ-ruokien seuraksi. Columbia Winery Cabernet Sauvignon oli Jussin mielestä illan toiseksi paras viini.

Hacienda Lopez de Haro Organic Tempranillo 2016
DOCa Rioja, Espanja; Tempranillo; 16,99 €

Espanjan johtava lajike Tempranillo oli vuonna 2021 maailman kolmanneksi viljellyin. Se tunnetaankin monilla nimillä (Tinta Roriz, Aragonez...). Viinien aromeissa on marjoja, luumua, tupakkaa, vaniljaa, nahkaa ja yrttejä. Usein viinit myös hyötyvät tammitynnyrikypsytyksestä.

Riojan viinit ovat aina tammikypsytettyjä. Viiniin käytetyt rypäleet ovat neljältä palstalta 20 hehtaarin alalta klassiselta Rioja Altan viinialueelta. Palstat ovat lähekkäin, mutta ne eroavat toisistaan maaperän, rinteiden jyrkkyyden ja köynnösten iän suhteen, tosin kaikki köynnökset ovat iäkkäitä tai hyvin iäkkäitä. 

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, boysenmarjaa, luumua, paahteisuutta ja mausteita. Täyteläinen, pehmeä ja hilloinen maku toisti tuoksun aromeja, ja mausteisuus vahvistui siinä mustapippuriksi. Tanniinit olivat rapsakat. Viini oli kuitenkin helppoa juotavaa.

Viini sopi kaikkien maistelulautasen ruokien kanssa ja muutenkin se olisi hyvä yleisviini. Hacienda Lopez de Haro Organic Tempranillo 2016 oli Jussin ykkössuosikki ja sai seurueeltamme toisenkin äänen.

D'Arenberg The Love Grass Shiraz 2019
McLaren Vale, Australia; Shiraz; 15,98 €

Rhônelainen Syrah (eli Shiraz) tuottaa viinejä, joissa on tanniineja, joskus jopa hilloisia punaisia ja tummia marjoja, pippuria ja mausteita. Se on maailman kuudenneksi viljellyin lajike. Lajikkeen historia on pitkä, sillä syrah-viinejä nautittiin jo antiikin Rooman aikaan.

Tästä viinistä olemme aikaisemmin arvioineet vuosikerran 2018

Vuonna 1912 perustettu d'Arenbergin tila on yksi Australian vanhimmista perheomisteisista viinitiloista. McLaren Valessa sijaitsevaa viinitilaa luotsaa nykyisin neljäs sukupolvi Chester Osbornen johdolla. Viini on saanut nimensä tarhoilla kasvavasta rikkakasvista röllinurmikasta, jonka kukinnot tarttuvat tarhoilla työskentelevien vaatteisiin. Viini on kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisessa tammessa.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, karhunvatukkaa, herukkahilloa, mustetta, mausteita ja pippurisuutta. Tuoksussa oli myös hieman tammea. Napakka maku toisti tuoksun aromeja, ja tanniinit olivat rapsakat.

Maistelulautaselta viinin kanssa sopivat parhaiten gruyere ja bruschetan tomaattisalsan sipuli. Se voisi käydä myös pihvin ja näin pääsiäisen lähestyessä karitsan seuraksi. Pidimme edellisestä vuosikerrasta, mutta tämä vuosikerta ei päätynyt tässä kattauksessa kenenkään ykkössuosikiksi. Koko klubin kesken äänet jakautuivat melko tasaisesti kaikkien viinien kesken, ylivoimaista suosikkia ei joukosta löytynyt.

***
Seuraava viiniklubi on 12.4.2022 ja sitä isännöi ravintola Basen sommelier Elijah Nelson.