Viiniposti // Kuohuviinitasting Gillet Bar & Bistrossa 3.5.2022



Viiniposti järjesti viiniasiantuntija Minna Halmesvaaran johdolla kuohuviinitastingin Gillet Bar &Bistrossa 3.5.2022, joten pääsimme sopivasti virittäytymään kupliviin tunnelmiin aivan nurkan takana ollutta Grand Champagne Helsinkiä odotellessamme. 

Tastingissa oli tarjolla kolme kuohuviiniä ja kolme samppanjaa (25 €).



Villa Conchi Cava Brut Selección 
DO Cava, Espanja; Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay; 12,98 €

Villa Conchi Cava Brut Seleccíon oli jo viimekeväisestä Kevään juhlakuohuvat -etätastingista sekä muutaman vuoden takaisesta pääsiäisviinitastingista tuttu - ja muutenkin varsin hyväksi havaittu cava. Se on perinteisellä menetelmällä valmistettu, ja perinteisesti cavaan käytettyjen lajikkeiden lisäksi siinä on mukana Chardonnayta tuomassa raikkautta. Cava on kypsynyt 12 kuukautta sakkojensa päällä, mikä tuo sen makuun lisää runsautta ja sen jälkeen 12 kuukautta pullossa.

Kuohuviinin tuoksu oli tuttuun tapaan paahteinen ja omenainen, lisäksi viinin aromeissa oli kypsää sitrusta ja hieman mausteita. Viinin maku oli roteva ja hedelmäinen sekä kuiva ja hapokas. Kokonaisuus oli oikein mukava varsinkin, kun muutenkin pidämme cavasta.

Parsan kanssa viini sopi hyvin, mutta liha jakoi hieman mielipiteitä, kun meistä toisen mielestä se sopi viinin seuraksi ja toisen mielestä ei. Macaronin kanssa cava maistui myös ihan hyvin.

Yleisöäänestyksessä Villa Conchi Cava Brut Selección jäi täpärästi kakkossijalle, kun kolmesta ensimmäisestä kuohuviinistä piti valita oma suosikki.

Gancia Prosecco Rosé Extra Dry 2020
DOC Prosecco, Italia; Glera, Pinot Noir; 14,49 €

Myös Gancia Prosecco Rosé Extra Dry 2020 oli viimekeväisestä kuohuviinitastingista tuttu. Roseeproseccot ovat uutuuksia muutaman vuoden takaa; nykyään Italiassa on sallittua valmistaa myös roseeproseccoa lisäämällä Gleran sekaan hieman Pinot Noiria. Viini on valmistettu Charmat-menetelmällä eli se on käynyt terästankeissa.

Viini oli yhtä marjainen kuin mitä muistelimme, sen tuoksussa oli punaisia marjoja, punaherukkaa, päärynää ja vadelmavenekarkkeja. Kukkaisa ja kevyt viini oli myös marjaisen makea (sokeria 17 g/l), mutta ei kuitenkaan turhan limsamainen. Roseeproseccot ovat muutenkin yleensä ryhdikkäämmän oloisia kuin perus-proseccot eli Pinot Noirin vaikutuksen huomaa kyllä. Ovathan ne edelleen hömppää, mutta miellyttävää hömppää.

Vivahteikas viini sopi yllättävän monen ruoan kanssa: homejuusto, mansikka ja liha toimivat kaikki, samoin macaron. 



Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut 2020
AC Crémant d'Alsace, Ranska; Chardonnay; 17,98 €. Luomu.

Näköjään myös Fernand Engel Crémant d'Alsace on entuudestaan tuttu, tosin vain pikaisesti muutaman vuoden takaisesta Viinille-tapahtumasta. Meillä taitaa olla sitä myös pullollinen jemmassa ruuhkaan jumittuneena... Crémantit ovat usein hyvä vaihtoehto, jos ja kun lompakko ei salli samppanjan ostamista, sillä ne on valmistettu samalla tavalla, tosin vain eri puolilla Ranskaa. 

Viinilehti valitsi vuosikerran 2014 vuoden kuohuviiniksi vuonna 2018.

Viini oli hedelmäinen ja sitruksinen, sen aromeissa oli vihreää omenaa, limeä, hieman mineraalisuutta ja jonkin verran mausteita, paahteisuutta ja briossia, jopa aavistus pähkinää. Viini oli kuiva ja hapokas, mutta sen mousse oli kermainen ja yleisvaikutelma oikein hurmaava - kyllä se on palkintonsa ansainnut.

Lihan ja parsan kanssa viini maistui hyvin, samoin macaronin.

Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut voitti yleisöäänestyksen yhdellä äänellä. Se oli ensimmäisistä kolmesta kuohuviinistä meidänkin suosikkimme.


J. Charpentier Millésime Champagne Brut 2015
AC Champagne, Ranska; Pinot Noir, Meunier, Chardonnay; 44,90 €

Tämä samppanja ei sentään ollut entuudestaan tuttu! J. Charpentier on pieni perhetila, joka sijaitsee Marnen laaksossa ja valmistaa samppanjansa mahdollisimman luonnonmukaisilla menetelmillä.

Samppanjan tuoksu oli paahteinen ja omenainen. Viinin maku oli kuiva ja hapokas, siinä tuoksusta tuttu omena alkoi kääntyä hapettuneen omenan ja omenankodan suuntaan ja sitä täydensivät pieni pähkinäisyys, makeahko mausteisuus ja mineraalisuus. Suutuntuma oli kermainen, ja samppanja oli varsin pirteä ja oikein mukava uusi tuttavuus. 

Ryhdikkään ja paahteisen samppanjan kanssa sopivat liha ja macaron.

J. Charpentier Millésime Champagne Brut 2015 oli samppanjoista meidän kummankin suosikki.

Veuve Clicquot Champagne Brut
AC Champagne, Ranska; Pinot Noir, Meunier, Chardonnay; 59,48 €

Veuve Cliquot on klassikko. Kaikki tuntevat sen ainakin nimeltä, ja Marjut on tuhonnut sitä useita pullollisia siskonsa kanssa - toisaalta Balthasarin (12 l) kanssa emme ole päässeet tekemään tuttavuutta. (Veikkaan, että avaamatta jäisi ilman tarvittavan isoa lekaa.)

Kevyen paahteisen samppanjan tuoksussa oli kypsää sitruunaa, persikkaa ja keltaista luumua. Pyöreän hedelmäisessä maussa on lisäksi omenaa, pähkinää ja paahteisuutta sekä mineraalisuutta. Viini on kuiva ja pirteä, tasapainoinen ja miellyttävää juotavaa.

Macaronin ja homejuuston kanssa Veuve Cliquot Brut maistui hyvin. Se oli samppanjoista yleisön ylivoimainen suosikki.


G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut
AC Champagne, Ranska; Pinot Noir, Meunier, Chardonnay; 29,99 €

Tätä samppanjaa maistoimme Viinille-tapahtumassa, lisäksi tutustuimme siihen G.H. Martel -tastingissa muutama vuosi sitten ja se oli mukana myös viime kevään kuohuviinitastingissa Villa Conchin ja Gancian roseeproseccon kanssa.

Samppanjan kuvauksessa mainittiin, että sen tuoksussa on banaania ja tuoreita herneitä. Banaanin löysimme, kun etsimme, mutta herneet jäivät huomaamatta... Muuten tuoksussa oli sitrusta, omenaa ja hentoa paahteisuutta, paahtoleipää ja jopa hieman mineraalisuutta. Viini oli maukas ja runsaan hedelmäinen, sen maussa maistui omena ja pienoinen pähkinäisyys. Tätä samppanjaa tuntuu arvostavan kerta kerralta enemmän (tai sitten viisi aiempaa viiniä olivat jo tehneet tehtävänsä).

Samppanja sopi hyvin melkeinpä kaiken kanssa: juuston, lihan, parsan ja macaronin.

Koska pullon hinta on sentin verran alle 30 €, taidamme seuraavaksi siirtyä Alkon verkkokauppaan ostoksille, koska hinta-laatusuhde on kohdallaan... Samppanjaa on myös saatavilla tavallisen 0,75 l pullon lisäksi puolikkaissa pulloissa ja magnumissa.