Camolas Selection Premium Red 2017

 Näyte / Portugal Vineyards



Portugal Vineyardsilta saamiemme näytteiden ensimmäinen erä alkaa saavuttaa loppuaan. Viimeisten viinien joukossa on tummasävyinen punaviini Setúbalin viinialueelta.

Setúbalin viinialue sijaitsee samannimisellä niemimaalla hieman Lissabonista etelään. Viininviljely levisi alueelle Iberian niemimaan etelärannikolta tartessosilaisten kauppiaiden mukana jo noin 2 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Setúbalin niemimaalla on kaksi virallista viinialuetta, Palmela D.O. ja Setúbal D.O. 

Setúbalin alueen tunnetuin viini on makea, väkevöity Moscatel de Setúbal ja viljellyin rypäle Muscat. Palmelassa viljellyin rypäle on punainen Castelão.

Adega Camolasin viinitila on 1970-luvulla perustettu perhetila, joka sijaitsee Palmelassa lähellä Arrábidan kansallispuistoa. Tilan koko on 50 hehtaaria. Omien rypäleiden lisäksi viinitila ostaa rypäleitä muilta kasvattajilta.



Camolas Selection Premium Red 2017
Setúbal, Portugali; Castelão, Touriga Nacional, Alicante Bouschet; hinta 6,97 € (vuosikerta 2018)

Tuottaja Adega Camolas

Etiketin mukaan hedelmäinen viini, joka on kypsynyt kuusi kuuakautta amerikkalaisissa tammitynnyreissä

Rypäleen mukaan
Alicante Bouschet (Garnacha Tintorera): tummia ja punaisia marjoja, hilloisuutta, pehmeää rakennetta, runsaasti tanniineja ja kohtalaisesti hapokkuutta; teinturier-rypäle (punainen hedelmäliha), jota käytetään sekoitteissa tuomaan väriä
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Castelão: rustiikkinen, metsämarjoja tai hedelmäisyyttä maaperän mukaan, punaherukkaa, luumuhilloa, nuorena kovia tanniineja, jotka pehmenevät ajan myötä, happoja

Ruokana mausteisella porsaalla täytetyt tortillat

Lyhyesti: tuhti viini liharuokien seuraksi

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, mausteita, seetriä, hieman kukkaisuutta ja runsaasti lakritsaa, joka muuttuu myöhemmin luumuksi. Maku on paahteinen ja marjainen, tammikypsytys on tuonut siihen mausteita ja seetriä, ja tanniinit tuntuvat napakoina, mutta suhteellisen pyöreinä. Viini on täyteläinen, paksu ja hedelmäinen, joten näin helteisenä kesäiltana omassa keittiössä se ei ole kaikkein paras valinta, kun mieli tekisi ennemmin rapsakkaa risukkaa - ulkona grillin ääressä tilanne voisi olla toinen. 

Porsastäytteisten tortillalättyjen seuraksi viini käy kohtalaisen hyvin varsinkin hieman jäähdytettynä, mutta ennemmin sen yhdistäisi vaikkapa mehevien pihvien tai lihapatojen kanssa. Se on kohtuuhintaista ja oikein mukavaa juotavaa, jos ja kun tuhdit viinit miellyttävät. Syksyllä se voisi maistua ihan sellaisenaankin, jos arkena tekee mieli lasillista. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on runsaasti kypsää, tummaa marjaa, herukkahilloa, boysenmarjaa, mausteisuutta ja lakritsaa. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös seetriä. Tanniineja on runsaasti, mutta tanniinisuus on pehmeää. Jälkimaku on mausteinen, lakritsainen ja hapankirsikkainen. Ilmaantumisen myötä lakritsa katosi aromeista ja sen tilalle tuli luumua.

Tortillojen kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin. Se sopisi kuitenkin paremmin pihvin tai tuhtien pataruokien kanssa. Arvosanaksi annan +.