Handpicked Wines // Avondale-tasting ja Johnathan Grieve 24.5.2022

Handpicked Wines järjesti 24.5.2022 tastingin (30 €), jossa Etelä-Afrikan Paarlissa sijaitsevan Avondalen omistaja Johnathan Grieve kertoi viineistään ja viinifilosofiastaan. Avondalen viinitalon tunnuslause on Terra est vita eli "Maa(nperä) on elämää", ja talo viljelee viiniä luomu- ja biodynaamisilla menetelmillä.

Osa viineistä oli meille tuttuja viimevuotisesta Avondale-virtuaalitastingista, osasta oli tarjolla uusia vuosikertoja.

Armilla Méthode Cap Classic Blanc de Blanc Brut 2011
WO Paarl, Etelä-Afrikka; 100 % Chardonnay; 26,98 €

Tasting aloitettiin kuohuviinillä. Armilla on tehty perinteisellä pullokäymismenetelmällä, joka tunnetaan Etelä-Afrikassa nimellä Méthode Cap Classic, ja se on kypsynyt 2 vuotta sakkojen päällä ja 5 vuotta pullossa.

Voimakkaassa tuoksussa oli kypsää omenaa, paahtoleipää ja sitruunaa. Raikas ja pyöreä maku oli hyvin samppanjamainen, ja tuoksun aromien lisäksi siinä oli briossia. Kuplat säilyivät hyvin.

Jonty´s Ducks Pekin White 2018
WO Paarl, Etelä-Afrikka; 85 % Chenin Blanc, 15 % Roussanne, Muscat de Frontignac, Viognier ja Sémillon; 14,99 €

Jonty's Ducks -sarja on saanut nimensä ankoista, jotka kuljeskelevat viinitarhoilla syömässä tuhoeläimiä.

Viiniin käytettävät rypäleet puristetaan kokonaisina terttuina. Viini käy omien hiivojensa avulla, pieni osa (20 %) myös vanhoissa tammitynnyreissä, ja kypsyy sakkojensa kanssa. Suurin osa sekoituksesta on Chenin Blancia, jota muut lajikkeet tasapainottavat.

Viinin tuoksussa oli kumia, yrttejä, voita, persikkaa ja ananasta. Hedelmäisessä ja aromaattisessa maussa oli tuoksun aromien lisäksi keltaista omenaa, hunajaa ja mineraalisuutta. Hapokkuutta ei ollut kovinkaan paljon, vaan kokonaisuus oli lempeä.



Anima Chenin Blanc 2017
WO Paarl, Etelä-Afrikka; 100 % Chenin Blanc; 22,49 €

Suurin osa rypäleistä puristetaan kokonaisina terttuina, minkä jälkeen ne käyvät omien hiivojensa avulla ja kypsyvät tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan. Noin viidennes viinistä tehdään oranssiviinin tapaan eli rypäleet käyvät ja kypsyvät kokonaisina terttuina saviamforoissa eli kvevreissä, minkä jälkeen ne puristetaan ja viini kypsyy amforoissa vielä kahdeksan kuukauden ajan.

Viinin tuoksu oli makea ja hedelmäinen: keltaisia hedelmiä, melonia, ananasta, omenia, mineraalisuutta ja hieman tammea. Vaikka tuoksu oli makea, viini oli kuitenkin kuiva ja sen maku oli kohtuullisen hapokas. Kermaisessa maussa maistui omenaa, sitruunaa, persikkaa, mineraalisuutta ja yrttejä. Vaikka hapokkuus tuntui, se oli kuitenkin lempeää.

Viini voisi maistua hyvin kala- tai kanaruokien tai ruokaisien salaattien kanssa.

Jonty´s Ducks Family Red 2018
WO Paarl, Etelä-Afrikka; 61 % Cabernet Sauvignon, 26 % Cabernet Franc, 9 % Malbec, 4 % Petit Verdot; 14,98 €

Varta vasten Suomen markkinoille kehitetty viini lanseerattiin reilu vuosi sitten. 

Marjaisessa tuoksussa oli herukkaa, lakritsaa, tummaa marjaa sekä hieman kahvia ja mausteita. Maku toisti tuoksun aromeja tumman marjaisuuden maistuessa voimakkaimmin, minkä lisäksi siinä oli suklaata. Tanniineja oli reippaasti, mutta viini oli silti pehmeän silkkistä ja helppoa juotavaa. 

Viini kaipasi seurakseen liharuokaa, sellaisenaan juotavaksi se on liian tanniininen.

Jonty´s Ducks Pekin Red 2016
WO Paarl, Etelä-Afrikka; 35 % Syrah, 31 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, Cabernet Franc, Malbec

Viinin tuoksussa oli tummaa, kypsää marjaisuutta ja savua. Myös viinin maku oli marjainen, mutta tuoksua hapokkaampi ja kevyempi. Maussa oli myös mustikkaa ja ripaus mausteisuutta. Tanniinisuus oli napakkaa, mutta pirteää. Vuosi 2016 oli viileämpi kuin 2017, mikä teki viinistä hieman kevyemmän kuin vuoden 2017 viinistä - ja toki se oli myös ehtinyt kypsyä ja pehmentyä vuoden verran pidempään.

Jonty´s Ducks Pekin Red 2016 oli Jussin suosikki ja Marjutin mielestä tastingin toiseksi paras viini, mutta harmillisesti vuosikerta 2016 on poistunut Alkosta.

Jonty´s Ducks Pekin Red 2017
WO Paarl, Etelä-Afrikka; 25 % Syrah, 31 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, Cabernet Franc, Malbec; 14,98 €

Viinin raikkaassa tuoksussa oli eukalyptusta, kahvia, boysenmarjaa, mustaherukkaa ja hieman punaherukkaa. Maku toisti tuoksun aromeja, minkä lisäksi siinä oli mausteisuutta ja aavistus karpaloa. Tanniinisuus oli napakkaa, mutta samalla pehmeää. Vaikka viini oli juotavaa jo nyt, se oli vielä nuori, joten parin vuoden kypsytys voisi tehdä sille hyvää.

Viini sopisi hyvin liharuokien tai voimakkaiden juustojen kanssa, esimerkiksi etelä-afrikkalaisessa braaissa se olisi taatusti paikallaan.

Jonty´s Ducks Pekin Red 2017 oli Marjutin suosikki.