Viiniposti // Ihastuttavat roseeviinit 23.5.2022



Kesä on perinteisesti roseeviinien kulta-aikaa, vaikka toki niitä voi (ja kannattaa) juoda ympäri vuoden. Viiniposti järjesti toukokuun lopussa Ihastuttavat roseeviinit -tastingin (25 €) tuttuun tapaan Gillet Bar & Bistrossa. 

Se olikin kevään viimeinen Viinipostin tasting, johon ehdimme - kesäkuisen kesäviinitastingin aikaan molemmilla oli valitettavasti muita menoja, samoin Fazer Caféssa järjestetyn jälkiruoka- ja kuohuviinitastingin aikaan Marjut seilasi työmatkalla Turun ja Tukholman välissä ja harmitteli huonoja ajoituksia.



Château d'Esclans Whispering Angel 2021
Côtes de Province, Ranska; Grenache Noir, Cinsault, Syrah, Carignan, Vermentino; 28,98 €

Pitää myöntää, että jos joku herättäisi keskellä yötä ja pyytäisi nimeämään yhden roseeviinin, ensimmäisenä mieleen tulisi Whispering Angel erään helsinkiläisen ravintoloitsijan ja sommelierin ansiokkaan lobbauksen ansiosta.

Hennon vaaleanpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa ja vadelmavenekarkkeja, yrttejä ja hieman kukkaisuutta. Viinin maku on kuiva ja hapokas, marjaisuutta täydentää limettinen sitruksisuus ja kevyt mausteisuus ja mineraalisuus. Vaikka viini on melko hillitty, se ei kuitenkaan ole pliisu - juuri sitä Provencen roseeviineiltä odottaakin.

Ruoan kanssa tyylikäs viini sopii hyvin. Jopa tartar maistuu sen kanssa, samoin parsa ja tomaatti-mozzarellasalaatti.

Tons de Duorum Rosé 2020
DOC Douro, Portugali; Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional; 14,68 €

Vaalean lohenpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, varsinkin mansikkaa. Myös sen tuoksussa on punaisia marjoja, tosin kirpeitä sellaisia eli karpaloa ja punaherukkaa. Viinin maku on kuivahko ja voimakas, ja siitä aistii jopa hieman tanniineja.

Roseeksi hyvinkin rotevan ja robustin viinin kanssa maistui parhaiten tomaatti-mozzarellasalaatti. Tartar ei ollutkaan niin hyvä pari kuin toivoimme, mutta sen sijaan jokin leikkele voisi toimia. 

Tons de Duorum Rosé 2020 oli Jussin suosikki ensimmäisestä kolmikosta.

Fernand Engel Pinot Noir Rosé Organic 2020
AC Alsace, Ranska; Pinot Noir; 17,98 €

Vaaleahkon lohenpunaisen viinin tuoksu on aluksi jopa hieman makea ja mansikkahilloinen, mutta  kääntyy melko pian kirpeään suuntaan karviaismarjaiseksi, puolukkaiseksi ja kirsikkaiseksi. Viinin maku on kuiva, kevyt ja raikas, siinä hallitsevat vadelma ja yrtit. Viini on miellyttävää ja helposti juotavaa - ja toki Alsacen viinit maistuvat meille aina.

Viini sopi parhaiten parsan ja tartarin kanssa. Melko hauskasti tartar sai viinin maistumaan jopa hieman persikkaiselle.

Fernand Engel Pinot Noir Rosé 2020 oli Marjutin suosikki sekä ensimmäisestä kolmikosta että kaikista illan viineistä. 



Zenato Rosé San Benedetto
IGT Trevenezie, Italia; Rondinella, Cabernet Franc, Pinot Noir; 13,49 €

Lohenpunaisen viinin tuoksu on runsaan marjainen, siinä on metsämansikkaa, vadelmaa, kirsikkaa ja punaherukkaa sekä kukakisuutta ja jopa hieman karkkia, toisaalta myös koivunlehteä ja hentoa yrttisyyttä. Viinin maku on raikkaan hapokas ja sitruksinen sekä tuoksun tapaan runsaan marjainen ja yrttinen. Kaikkiaan viini on oikein kiva.

Tartarin ja marmeladin kanssa viini toimii parhaiten ja parsankin kanssa kohtalaisen hyvin.

Tormaresca Calafuria 2021
IGT Salento, Italia; Negroamaro; 18,99 €

Tormaresca Calafuria on meille jo tuttu parin vuoden takaa, ja olemme myös päässeet maistelemaan sitä Fazerin herkkujen kanssa.

Voimakkaan värisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, metsämansikkaa ja vadelmaa sekä ruusuista kukkaisuutta. Viinin maku on marjainen, hieman mausteinen ja raikkaan hapokas. Kokonaisuus on tasapainoinen ja miellyttävä.

Tartarin kanssa hedelmäinen viini sopii kohtalaisen hyvin ja tomaatti-mozzarellasalaatin kanssa oikein hyvin, miksei myös ruokaisien salaattien tai kevyiden pastaruokienkin kanssa. Tosin se ei kaipaa ruokaa seurakseen, vaan maistuu hyvin sellaisenaan - tai ehkä sitä voisi testata mansikoiden seurana nyt, kun mansikkakausi on alkanut.

Pir Riesling Italien Blush 2020
Unkari; Riesling, Dornfelder; 9,98 €

Illan viimeinen viini oli kovin yleiseurooppalainen: unkarilaisen viinin nimessä mainitaan Italia ja käytetyt rypälelajikkeet ovat saksalaisia. Se on joka tapauksessa oiva lisäys roseerieslingien kasvavaan joukkoon, tosin kun yleensä niissä risukan sekaan on lisätty Pinot Noiria, tässä viinissä vaaleanpunaisen värin ja marjaisuuden tuo Dornfelder.

Viinistä huomaa heti Rieslingin tuoman sitruksisen hapokkuuden sekä makean trooppisen hedelmäisyyden ja persikan, mutta niiden lisäksi viinissä on myös punaisia marjoja, vadelmaa ja mansikkaa ja jopa aavistus mineraalisuutta. Viini on puolikuiva (sokeria 9 g/l), mutta mukava hapokkuus tasapainottaa makeutta ja tuo viiniin ryhtiä.

Marmeladin kanssa viini maistuu oikein hyvin. Se toimii yllättävän hyvin myös tartarin kanssa, samoin tomaatti-mozzarellasalaatin ja parsan kanssa. Kaikkiaan se on oikein kiva kesäinen tuttavuus varsinkin, jos viinejään ei ota turhan vakavasti. 

Pir Riesling Italien Blush 2020 oli jälkimmäisestä kolmikosta meidän kummankin suosikki.