Château Fontesteau 2014

Näyte / Astra Wines



Château Fontesteau on kuohuviineistään parhaiten tunnetun Bernard-Massardin osittain omistama viinitila Haut-Medocissa, Bordeaux’n vasemmalla rannalla. Vuonna 1874 talon viinit saivat Cru Bourgeois -luokituksen, 1960-70-luvuilla Cru Grand Bourgeois -luokituksen ja vuodesta 2020 lähtien niiden luokitus on ollut Cru Bourgeois Supérieur.

Château Fontesteau -viinissä käytettyjen lajikkeiden suhde vaihtelee vuosittain, mutta joka tapauksessa alueelle tyypillisesti vähintään puolet siitä on Cabernet Sauvignonia ja loput Merlot'a. Joskus Cabernet Sauvignonia voi olla yli 65 %, ja joissain vuosikerroissa on mukana myös Cabernet Francia. 75 % viinistä kypsyy vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista neljännes on uusia ja loput terästankeissa.

Château Fontesteau 2014
AC Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Ranska; 50 % Cabernet Sauvignon, 49 % Merlot, 1 % Cabernet Franc; 21,99 €

Tuottaja Château Fontesteau
Maahantuoja Astra Wines

Etiketin mukaan viiniä merkittävältä alueelta

Rypäleen mukaan
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Cabernet Franc: pippuria, tupakkaa, vadelmaa, viinimarjaa, orvokkia, lyijykynää, kepeät tanniinit; viileillä alueilla myös yrttejä, nokkosta, paprikaa

Ruokana karjalanpaisti

Lyhyesti: mukavasti ikääntynyt bordeaux-viini



Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, mausteita ja paahteisuutta, hieman nahkaa, vihreää paprikaa ja mustaherukkaa. Viinin maku on keskitäyteläinen, tumman marjainen ja mustaherukkainen. Kokonaisuus on hedelmäinen ja tasapainoinen eivätkä tanniinit hyökkää voimakkaasti, vaikka niiden olemassaolon huomaa kyllä viiniä maistellessaan. 

Karjalanpaistin kanssa viini sopii hyvin ja se paljastuu mainioksi suolakurkkuviiniksi (Myrttisen kurkkuja tietenkin). Jos joulupöydässä on kinkun sijaan riistaa tai lammasta, viini on varmasti paikallaan niiden kanssa, samoin mietojen, kovien juustojen kanssa. Sen tanniinit ovat vuosien aikana ehtineet pehmentyä miellyttäviksi, joten viini toimii hyvin ruokaviininä, mutta maistuu myös sellaisenaan. Arvosanaksi Château Fontesteau 2014 saa +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, hapankirsikkaa, luumua, karhunvatukkaa ja nahkaa. Maussa on kirpeämpää punaista marjaa kuin tuoksussa. Maku on aluksi hapokas ja hapankirsikkainen, mutta siihen tulee pian tummaa marjaa. Tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaku on mausteinen ja marjainen. Viinin kannattaa antaa ilmaantua hyvän aikaa ennen nauttimista. Ilmaantumisen myötä tummien marjojen aromit vahvistuvat ja maku pehmenee.

Karjalanpaistin kanssa viini melko hyvin ja pärjäsi suolakurkullekin. Perinteisten jouluruokien kanssa viini ei ehkä sovi, mutta jos jouluna syö poroa, ankkaa tai riistaa, niin viini sopinee niiden seuraksi. Se käy myös juustojen kanssa. Arvosanaksi annan +.