Viisi Penniä // Jaloviina-tasting 16.5.2024



Noin kuukausi sitten eli 16.5.2024 kävimme Viidessä Pennissä Jaloviina-tastingissa (19 €), onhan Jaloviina eli Jallu suomalainen klassikko ja legenda. Se kehitettiin vuona 1932 kieltolain päätyttyä, kun ulkomaisella tuotteella piti olla myös kotimainen vastine Alkon valikoimissa. Niin syntyi legendaarinen leikattu konjakki, jonka esikuvana oli ruotsalainen eau-de-vie.

Jaloviinaa valmistettiin alunperin sekoittamalla viinaa ja konjakkia, mutta nykyisin siihen saatetaan käyttää muutakin brandya eli "rypäletislettä". Sekoitus saa värinsä sokeriväristä ja lisämakeutta sokerista. Tarkka resepti on liikesalaisuus, mutta jotain tiedetään, esimerkiksi viinatisle on tullut perinteisesti Koskenkorvalta ja konjakkitisle Larsenin konjakkitalolta Ranskasta. Lopullinen juomasekoitus valmistetaan Altian Rajamäen tehtailla.



Jaloviina sai nimensä Oy Alkoholiliike Ab:n henkilökunnalleen toukokuussa 1932 järjestämän kilpailun tuloksena. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 72. Voittoisan Jaloviina-nimen keksi tohtorinna Hildén, joka sai palkinnoksi 200 markkaa. Kakkos- ja kolmossijoille pääsivät Monopoli ja Ponjakki, muita ehdotuksia tas olivat mm. Konjake de Napander, Paavo ja Viikonvesi.

Viinan joukkoon sekoitetun konjakin määrä ilmaistaan tähdillä:

  • Tähdettömässä Jaloviinassa ("Vääpeli") oli konjakkia vain antamassa väriä. Sitä valmistettiin vuosina 1944-47 ja erä Altian Rajamäen tehtaan 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi syksyllä 2018.
  • Yhden tähden Jaloviinassa ("Vänrikki" tai "Sheriffi") on 25 % konjakkia. 
  • Kahden tähden Jaloviinassa ("Luutnantti") on 50 % konjakkia. Se oli myynnissä vuosina 1932-48 ja kertaeränä vuonna 2012 Altian 80-vuotisjuhlien kunniaksi.
  • Kolmen tähden Jaloviinassa ("Kapteeni") on aiemmin ollut 75 % konjakkia, mutta nykyinen sekoitussuhde on liikesalaisuus.
  • Jaloviina Extra oli myynnissä vuosina 1935-36. Se sisälsi suhteessa eniten konjakkia. Vuonna 2014 Jaloviina Extra palasi markkinoille, minkä jälkeen siitä on tehty erilaisia versioita eri vuosina.

Jaloviina on ainoa väkevä alkoholijuoma, joka on ollut yhtäjaksoisesti myynnissä kieltolain päättymisestä lähtien. Viime vuonna yhden tähden Jaloviina oli Alkon yhdeksänneksi myydyin tuote (lähes 640 000 litraa). Yhden ja kolmen tähden Jaloviinan lisäksi Alkon valikoimissa on tällä hetkellä Jaloviina-pohjaisia liköörejä ja juomasekoituksia.



Jaloviina *
38 %; 26,99 €

Yhden tähden Jallu tuoksuu konjakille ja maistuukin konjakille. Se on hedelmäinen ja kuivahedelmäinen, mausteinen ja hieman hunajainen. Alkoholi tuntuu jossain määrin.

Jaloviina ***
40 %; 28,99 €

Kolmen tähden Jallu on yhden tähden versiota pehmeämpi, runsaampi ja kevyempi sekä vaaleampi, hedelmäinen ja suhteellisen konjakkimainen. Alkoholi ei myöskään tunnu yhtä paljon kuin yhden tähden Jallussa. 

Jaloviina Extra 2023
41 %; 33,98 € (Jaloviina Extra 2024)

Jaloviina Extra viimeistellään joka vuosi eri tavalla, esimerkiksi tämä tastingissa ollut vuosikerta 2023 on saanut loppusilauksen ruisviskitynnyrissä. Aiemmin on käytetty mm. bourbon- ja sherrytynnyreitä. Ruisviskitynnyrin vaikutus on melko selvä varsinkin, kun sen tietää: aromeissa on sitrusta ja hedelmää sekä hieman makeutta.



Jaloviina Hanki
30 %; 20,88 €

Jaloviina Hanki on vuonna 2020 lanseerattu after ski -juoma. Se on maustettu piparmintulla, tervalla ja kuusenkerkällä ja sen huomaa: tuoksussa on hammastahnaa (emme silti suosittele sitä hammastahnan korvikkeeksi) ja maussa taas tervaa. 

Hanki sopii nautittavaksi myös kuumana, jos pitää kuumasta ja makeasta hammastahnasta.

Jaloviina Kaski
30 %, sokeria 110 g/l; 20,88 €

Vuonna 2015 lanseerattu Jaloviina Kaski on markkinoiden vanhin Jaloviina-pohjainen likööri. Se on savuinen ja tervainen, mutta aromeissa on myös kahvia ja tummaa suklaata. Vaikka savuiset juomat ovatkin yleensä hyviä, Kaski on ehkä hieman liian makea.

Juomavinkki: Kaskimuuli eli sekoita Kaskea, ginger beeriä (ei alea) ja limeä.

Jalmari 
30 %, sokeria 110 g/l; 20,88 €

Jalmari on Jaloviinan kohtalaisen tuore vastine salmiakkikossulle. Siinä on kuitenkin puolet vähemmän sokeria kuin salmarissa, jotta Jallun maku maistuisi edelleen. Aromeissa on lupausten mukaisesti salmiakkia ja lakritsaa, ja jossain määrin mieleen tulee yskänlääke.

Juomavinkki: sekoita Amarulaa ja Jalmaria blenderissä vaniljajäätelön kanssa.