Suomen sommelierit ry & Vindirekt // Dean Hewitson Masterclass & illallinen Peloton Cycling Eateryssa 10.6.2024

Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen yhdessä Vindirektin kanssa australialaisen viinintekijän Dean Hewitsonin master classin Peloton Cycling Eateryssa 10.6.2024. Master classin jälkeen oli mahdollisuus jäädä päivälliselle, johon kuului neljä ruokalajia viineineen (95 €).

Dean Hewitson perusti Hewitson-viinitalon Barossa Valleyhin vuonna 1996. Sitä ennen hän toimi Petaluma-viinitalossa ja kiersi viinitiloja Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Hän vaikuttui erityisesti Rhônen viineistä ja pyrkii saamaan viineihinsä samanlaista eleganssia.

Nykyään Hewitsonilla on viinitarhoja noin 6,5 hehtaaria Barossa Valleyssa ja 6 hehtaaria Adelaide Hillsissä. Viinitarhoihin kuuluu Old Garden, jossa kasvavat maailman vanhimmat, vuonna 1853 istutetut Mourvedre-köynnökset. Hewitsonin filosofiana on käyttää mahdollisimman iäkkäiden köynnösten rypäleitä. Vanhat köynnökset tuottavat vähemmän satoa, mutta rypäleet ovat laadukkaita.

Hewitson pyrkii myös tuottamaan viiniä mahdollisimman kestävästi. Viinitilan katolla on aurinkopaneeleja, jotka tuottavat enemmän sähköä kuin he itse käyttävät, kaikki vesi kierrätetään ja viinitilan tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius. Kaikki Hewitsonin pulloviinit ovat vegaanisia.

Madame M Blanc & Blanc 2022
Adelaide, Australia; Sauvignon Blanc, Muscat Blanc à Petits Grains; 16,49 €

Blanc & Blancin nimi juontuu siitä, että viini on tehty kahdesta valkoisesta rypälelajikkeesta, Muscatista ja Sauvignon Blancista. Muscat Blanc à Petits Grainsia on viljelty Barossassa jo 170 vuoden ajan ja Hewitsonin Old Fence Line -palsta on suunnilleen yhtä vanha. Viini kypsyi vuoden terästankissa ennen pullotusta.

Viinin tuoksussa oli yrttejä ja vaaleita marjoja, herukanlehteä, nokkosta, karviaista, päärynää, valkoherukkaa ja limeä. Maku oli raikas, hapokas ja jopa hieman makea, kukkaisuuden lisäksi siinä maistui vaaleita ja vihreitä hedelmiä. Sauvignon Blancin aromit olivat viinissä selvästi esillä, mutta Muscat pehmensi niitä. Viinin lämmetessä Sauvignon Blancin aromit vahvistuivat edelleen.

Miss Harry 2022
Barossa Valley, Australia; Grenache Noir, Mourvèdre, Shiraz; 16,90 €

Viinin nimi juontaa juurensa Hewitsonien tyttären Harriet Hewitsonin lempinimestä. Rypäleet on kerätty vanhoista, 50-80 vuotta vanhoista köynnöksistä, joita ei ole keinokasteltu. Käymisen jälkeen viini on saanut kypsyä pääosin ranskalaisissa tynnyreissä noin vuoden ajan.

Viinin tuoksussa oli punaista marjaa, mustikkaa, mansikkaa, kirsikkaa sekä hieman hapankirsikkaa ja varpuja. Hapokkaassa ja raikkaassa maussa oli hedelmäisyyttä, mausteita ja kypsää mansikkaa. Tanniinit olivat pehmeät. Jälkimakua hallitsivat mausteet ja herukka.

Miss Harry oli masterclassin viineistä Marjutin suosikki.

Le Secateur 2022
Barossa Valley, Australia; Shiraz; 18,89 €

Puolet viiniin käytetyistä rypäleistä leikattiin irti köynnöksistä ja jätettiin kuivumaan aurinkoon, jotta niihin saatiin enemmän aromeita ja sokeria. Viini kävi terästankeissa, minkä jälkeen se kypsyi 16 kuukautta tammitynnyreissä ja 3 kuukautta pullossa.

Tuoksussa oli kypsää tummaa marjaa, puolukkaa, herukkahilloa, luumua, mausteita, häivähdys pippuria ja hieman paahteisuutta. Jossain määrin jo makea maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli kahvia ja vaniljaa. Jälkimaussa oli hilloisuutta ja mausteita.

Le Secateurissa oli meidän mielestämme paras hinta-laatusuhde. Se oli helppoa ja mukavaa juotavaa.

Madame M 2021
Barossa Valley, Australia; Cabernet Sauvignon; 18,99 €

Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty Dorrien-viinitarhalta. Se on kypsynyt 11 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tuoksussa oli vihreää paprikaa, herukkahilloa, yrttejä, minttua, eukalyptusta ja hieman luumua. Täyteläinen maku oli kahvinen, mausteinen ja tumman marjainen ja siinä oli tuoksun tavoin vihreää paprikaa. Tanniinit olivat napakat, mutta pehmeät. Jälkimaussa oli maun aromien lisäksi hieman vaniljaa.

Strawberry Hill Shiraz 2021
Barossa Valley, Australia; Shiraz; 20,35 €

Viini on saanut nimensä viinitarhojen lähellä sijaitsevasta mansikkapellosta.

Makeassa tuoksussa oli hilloisia punaisia marjoja, herukkaa, hapankirsikkaa, boysenmarjaa, yrttejä, vihreää paprikaa ja hieman paahteisuutta. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi mausteita. Tanniinit olivat rapsakat ja viini kaipasi ruokaa seurakseen.

Strawberry Hill oli Jussin suosikki masterclassin viineistä.

Lohitatakia, kurkkua ja tillimajoneesia
Madame M Blanc & Blanc 2022 ja Gun Metal Riesling 2021

Masterclassin jälkeen jäimme vielä päivälliselle. Ensimmäisenä meille tarjottiin lohitatakia kurkun ja tillimajoneesin kanssa sekä viineinä masterclassissa ollutta Madame M Blanc & Blancia ja Gun Metal Riesling 2021:ä (20,90 €), jonka nimi viittaa viinitarhalta löytyvään harmaaseen kiveen. 

Vaikea sanoa, kumpi viineistä toimi paremmin - rieslingin ystävinä se maistuu tietenkin aina, mutta myös Madame M Blanc & Blanc puolusti hyvin paikkaansa ruokapöydässä.

Kesäkurpitsarisottoa
Madame M Blanc & Blanc 2022 ja Gun Metal Riesling 2021

Myös risotto oli herkullista ja talouden kesäkurpitsaskeptikon piti myöntää, että se toimi risotossa ihan hyvin. Molemmat viinit sopivat myös risoton kanssa oikein hyvin. Annoksia ja viinejä voisi tietenkin ristiintaulukoida ja arpoa suosikkiyhdistelmää, mutta sosiaalisen kanssakäymisen vuoksi muistiinpanot jäivät vähäisiksi eli todetaan, että alku oli vahva.

Vasikkaa, coleslawia ja kastikkeita
Old Garden Mourvedre 2018 ja Monopole Mother Vine Shiraz 2018

Pääruokana oli paahdettua vasikkaa BBQ-henkisen hollandaisekastikkeen, paprikakastikkeen, etikka + ruskistettu voi -kastikkeen ja coleslawn kera. Viineinä olivat erikoistilaisuuksia varten sopivat Old Garden Mourvedre 2018 ja Monopole Mother Vine Shiraz 2018 (84,99 €). Kastikekimara oli erinomainen, samoin vasikka!

Old Garden Mourvedre 2018 on valmistettu aikaisemmin mainituista maailman vanhimmista Mourvedre-köynnöksistä kerätyistä rypäleistä. Lisäksi Old Garden -tarhan Mourvedre-köynnösten keskellä on alusta asti kasvanut yksittäinen Shiraz-köynnös. Monopole Mother Vine Shiraz 2018:n (84,99 €) rypäleet on kerätty kyseisestä köynnöksestä kloonatuista köynnöksistä, joita on nykyisin hehtaarin verran.

Juustot
Old Garden Mourvedre 2018 ja Monopole Mother Vine Shiraz 2018

Jälkiruoaksi saimme juustoja, joiden nimet menivät täysin ohi, joten ei niistä sen enempää - ainakaan ne eivät olleet tylsiä ja mustikkahilloke oli hyvää.

Jälkimmäisistä viineistä pehmeä ja marjainen Old Garden Mourvedre 2018 oli Marjutin suosikki ja ryhdikäs Monopole Mother Vine Shiraz 2018 Jussin suosikki.

Summa summarum

Hewitsonin viinit ovat olleet suosikkejamme jo pitkään ja oli kiinnostavaa päästä tutustumaan niihin tarkemmin. Myös illallinen oli loistava. Peloton tarjoilee kerta toisensa jälkeen herkullista ruokaa ja oli todella mukavaa päästä juttelemaan itse viinintekijän ja hänen vaimonsa kanssa.