Albor de Resalte 2022

Viini saatu mainostarkoituksessa / MRV Import



Vuonna 2000 perustettu Bodegas Resalte keskittyy tuottamaan huippuviinejä yhdistelemällä perinteisiä menetelmiä ja huipputeknologiaa. Viinitalo sijaitsee Peñafielissa Ribera del Dueron sydämessä.

Albillo Mayor on yksi useista Albillo-nimisistä rypäleistä. Sitä viljellään enimmäkseen Ribera del Duerossa, mutta myös Madridin, Ávilan ja Galician alueilla. Ensimmäinen kirjallinen merkintä siitä on 1400-luvulta. 

Albillo-katraan nimi tulee latinan valkoista tarkoittavasta sanasta. Kuten perinteisten rypäleiden kanssa yleensä, nimen käyttö on ollut melko suurpiirteistä. Usein kolmeen päävarianttiin Albillo Mayoriin, Albillo Realiin ja Albillo de Albaceteen viitataan vain Albillona - ja toisaalta taas Argentiinassa Albillo Mayoria voi kutsua myös Torrontesiksi.

Albillo Mayor on tuntemattoman suuruuden Hebénin ja tuntemattoman lajikkeen risteymä, ja sitä kautta sukua mm. Macabeolle ja Xarel-lolle. Albillo Mayorin ja toisen tuntemattoman suuruuden Benedicton jälkeläinen taas on hyvinkin tunnettu Tempranillo (joka muuten tunnetaan myös nimellä Albillo Negro).

Albillo Mayor on ainoa valkoinen rypäle, jota saa käyttää DO Ribera del Duero -laatuluokituksen viineissä. Sitä lisätään joskus myös punaviineihin antamaan rakennetta ja pyöreyttä esimerkiksi kuuluisalla Vega Sicilian tilalla. Historiallisuudestaan huolimatta Albillo Mayorin viljely on kohtalaisen vähäistä, esim. Ribera del Dueron alueella noin kymmenesosa viinitaloista viljelee lajiketta ja tarhoja on vain noin 500 hehtaaria.

Albor de Resalteen käytetyt rypäleet tulevat tarhalta, jossa kasvaa myös Tempranilloa. Rypälemehu on ollut puristuksen aikana kuorikontaktissa, minkä jälkeen viini on käynyt ranskalaisessa tammessa. Sitä on kypsytetty 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä ja betonisäiliöissä.

Albor de Resalte 2022
Ribera del Duero, Espanja; Albillo Mayor; 33,91 €

Tuottaja Bodegas Resalte

Etiketin mukaan valmistettu vanhoista köynnöksistä valituista rypäleistä

Rypäleen mukaan
Albillo Mayor: valkoista persikkaa, päärynää, kukkaisuutta ja mantelia

Ruokana parsarisotto, kokonaisena paistettu kana & za'atarilla maustetut porkkanat fetajuuston kanssa

Lyhyesti: runsas valkoviini myös tammitetun Chardonnayn ystäville



Kommentit

M: Tämä on ensimmäinen kerta, kun pääsen tutustumaan Albilloon / Albillo Mayoriin. Kiinnostavaa! Kullankeltaisen viinin tuoksusta huomaa ensin sen, että viini on kypsynyt tammitynnyreissä: tuoksussa on paahtoleipää, voita ja pähkinää. Sen lisäksi tuoksussa on sitrusta, vaaleita hedelmiä, omenaa ja päärynää sekä jonkin verran mineraalisuutta, yrttejä ja kukkaisuutta. Viinin maku on raikas, kuiva ja hapokas sekä tuoksun tavoin hedelmäinen ja mineraalinen. Suutuntuma on kermainen. Kokonaisuus on tasapainoinen ja mineraalisuus jää maistumaan jälkimaussa pienenä suolaisuutena. Oranssiviinin piirteitä ei niinkään huomaa.

Pääsiäisen aikaan kaavailimme viiniä vain kokonaisena paistetun kanan seuraksi emmekä ajatelleet ollenkaan parsaa, joten parsarisotosta ei varmaankaan tarvitse puhua sen enempää. Mausteisten porkkanoiden, fetan ja kanan muodostaman kokonaisuuden kanssa viini maistui hyvin. Varsinkin porkkanat yllättivät, vaikka niiden mausteena käytetty za'atar oli villi kortti - porkkanoiden mausteisuus, fetajuuston suola ja kanan rasvaisuus pelasivat hyvin yhteen viinin tammikypsytyksen tuomien aromien ja mineraalisuuden kanssa.

Muuten viiniä voisi nauttia kevyesti tammitetun chardonnayn sijaan. Se voisi sopia savulohen tai äyriäisten kanssa, samoin pikkusuolaisten tapasten ja suolaisten juustojen kanssa. Arvosanaksi Albor de Resalte saa +.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on tammea, pähkinää, voita, kypsää sitruunaa, omenaa ja yrttejä. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös mineraalisuutta ja häivähdys valkopippuria. Suuntuntuma on keskitäyteläinen ja kermainen. Jälkimaku on paahtoleipäinen, mineraalinen, yrttinen ja sitruunainen. Se tuo mieleen kohtuudella tammitetun chardonnayn.

Viini sopi parsarisoton kanssa kohtuullisen hyvin, mutta se ei ole varsinaisesti parsaviini. Kanan ja porkkanoiden kanssa se sopi paljon paremmin. Viini voisi käydä myös juustojen ja savulohen seuraksi. Arvosanaksi Albor de Resalte saa +.