Laroche Chablis Les Chanoines 2016



Domaine Larochen viinitalon historia alkaa jo 800-luvun loppupuolella, jolloin munkit perustivat Chablis'n kylään Obédiencerie-nimisen luostarin. Obédiencerie mainitaan asiakirjoissa viinin tuottajana ensi kerran vuonna 1128. Vuonna 1789 luostarin maat ja rakennukset siirtyivät yksityisomistukseen Ranskan vallankumouksen yhteydessä.

Varsinainen Larochen viinitalo sai alkunsa 1850, jolloin Jean Victor Laroche hankki alueelta ensimmäiset viinitarhansa. Viinitalo oli melko vaatimaton yli sata vuotta. Kun Henri Laroche peri viinitalon 1960, tarhoja oli vain 6 hehtaaria. Henrin poika Michel ryhtyi laajentamaan viinitaloa ja nykyisin viinitarhoja on jo yli 90 hehtaaria. Michel osti 1985 Obédiencerie-luostarin, jonka 1200-luvulta peräisin olevaa viinipuristinta käytetään edelleen kerran vuodessa sadonkorjuujuhlien aikaan.

Laroche Chablis Les Chanoines 2016
AC Chablis, Ranska; Chardonnay; 22,90 € Silja Linella vuonna 2019

Tuottaja Domaine Laroche

Etiketin mukaan Obédiencerie-luostarin munkkien kunniaksi tehty viini, johon on valittu alueet (terroir) huolellisesti, jotta viinin aito tyyli säilyy

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana parsa ja kinkku

Lyhyesti: mukavasti ikääntynyt ja edelleen eloisa chablis



Kommentit

M: Tumman kullankeltaisen viinin tuoksussa ja maussa on kypsää omenaa, trooppisia hedelmiä, karviaista ja hunajaisen makeaa mausteisuutta. Ikääntymisen myötä viiniin on tullut jo häivähdys reduktiivisia aromeja, toisin sanoen jotain maanläheistä, joka tuntuu välillä paremmin ja välillä huonommin ja tuo mieleen sekä paahteisuuden että hiiltyneen puun. Se tekee viinistä mielenkiintoisen, kun jokainen nuuhkaisu tai siemaus tuntuu hieman erilaiselta. Viinin hapokkuus on ikääntymisestä huolimatta tallella ja viini on hyvin pirteä.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, sen hapokkuus toimi ruoan rasvaisuuden kanssa eikä parsakaan kiukutellut, vaikka aluksi hieman epäilytti. Nuorempana viini olisi voinut olla vieläkin parempi kuin nyt, mutta aina kaikkia viinejä ei ehdi juoda ajoissa pois eli parempi nyt kun ei milloinkaan. Se voisi toimia myös muiden ruokien kanssa, esimerkiksi lohen, sillä ainakin tässä vaiheessa elinkaartaan viini on ennemmin ruokaviini kuin sellaisenaan juotava. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää sitruunaa, keltaista omenaa, kukkaisuutta ja aavistus hunajaa. Hapokas, keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on lisäksi karviaista. Sitruunainen hapokkuus voimistuu pitkässä jälkimaussa, jossa on myös hieman mineraalisuutta. Viini on ikääntynyt hyvin, mutta ei olisi varmaankaan säilynyt enää kovin kauaa.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Se voisi sopia myös rasvaisen kalan ja äyriäisten kanssa. Arvosanaksi se saa +.