Ciao Ciao Festival // Wine Tasting by Eleonora Nucci 26.5.2024

Italialaisten Yhdistys Suomessa järjesti yhteistyössä Italian kulttuuri-instituutin kanssa kulttuuritapahtuma Ciao Ciao Festivalin Kansalaistorilla 25.-26.5.2024. Tapahtumassa oli italialaista musiikkia, ruokaa ja viinejä.

Me kävimme Eleonora Nuccin vetämässä viinitastingissa (35 €). Tastingin hintaan kuului Mattia Giorgion tekemä tonnikalacannoli, jonka täytteessä oli tonnikalatartaria, burratajuustoa ja basilikaa.

Cecilia Beretta Brognoligo Soave Classico 2021
DOC Soave Classico, Veneto, Italia; Garganega; 17,98 €

Soaven päälajike on Garganega, mutta siihen saa sekoittaa myös muita rypäleitä kuten Verdicchiota ja Chardonnayta. Soave Classicon rypäleet tulee olla kerätty Soaven ja Monteforte d'Alponen alueelta.

Viini on käynyt terästankeissa. Noin 10-15 % mehusta siirrettiin kypsymään vanhoihin tammitynnyreihin, joissa se myös kävi läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen. Sen jälkeen viinit sekoitettiin ja se sai kypsyä sakkojensa päällä noin 2-3 kuukautta.

Kullankeltaisen viinin tuoksussa oli kukkaisuutta, kamomillaa ja muita yrttejä, keltaisia hedelmiä, hunajamelonia ja omenaa. Keskitäyteläinen maku toisti tuoksun aromeja. Suutuntuma oli hieman öljyinen, ja jälkimaku oli hapokas ja mausteinen. Viini oli kuiva, mutta runsaan hedelmäinen. 

Cecilia Beretta Brognoligo Soave Classico sopi hyvin cannolin kanssa, ja cannoli korosti hyvin sen hapokkuutta.

Dal Vulcano Aglianico del Vulture
DOC Aglianico del Vulture, Basilicata, Italia; Aglianico

Viinin tuottaja Enoitalia on negociant eli viinitalo ostaa rypäleet ulkopuolisilta toimittajilta. 

Aglianico-lajike tai -lajikkeet ovat vanhoja ja uskotaan, että kreikkalaiset toivat Aglianico del Vulturen eteläiseen Italiaan jo 600-700 vuotta e.Kr. Lajiketta kutsutaankin etelän kuninkaaksi (palataan tähän teemaan hieman myöhemmin). Itse viinistä ei löydy kovinkaan paljon tietoja eikä laatuluokituskaan määrittele valmistusta kovin tarkkaan: DOC Aglianico del Vulture -viinin on kypsyttävä 9-10 kuukauden ajan.

Viinin tuoksussa oli marjaisuutta, hapankirsikkaa, karpaloa, punaherukkaa ja savua. Savuisuus voimistui vielä viinin saatua ilmaantua hetken. Maku oli sekä hapokas että rapsakkaan tanniininen, ja suutuntuma oli keskitäyteläinen. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi vaniljaa. Viini oli tasapainoinen ja oikein mukava, tosin se olisi kaivannut seurakseen ruokaa.

Dal Vulcano Aglianico del Vulture oli Marjutin suosikki tastingin viineistä.

Antologia Langhe Nebbiolo 2021
Piemonte, Italia; Nebbiolo; 15,99 €

Jos Aglianico on etelän kuningas, vanha tuttumme Nebbiolo puolestaan on pohjoisen kuningas. Viinin tuottaja Co.Tra.Pro kuuluu Cantine Terre del Barolo -osuuskuntaan parinsadan muun viinitilan kanssa.

Langhe Nebbiolo -viinejä pidetään usein alueen ehkä tunnetumpien viinien Barolon ja Barbarescon pikkuveljenä. Laatuluokituksen säännöt ovat joustavat, esimerkiksi viinille ei ole määritelty minimikypsytysaikaa, ja viineissä saa käyttää myös jopa 15 % muita rypälelajikkeita kuin Nebbioloa.

Viinin tuoksu oli marjainen, karpaloinen ja karhunvatukkainen. Myös maku oli aluksi marjainen, mutta muuttui pian hapokkaammaksi. Edelliseen viiniin verrattuna maku oli terävämpi ja raikkaampi. Jälkimaussa oli marjojen lisäksi mausteita.

Tässä kuva jäätelöistä ihan vain sen takia, että sinisen jäätelön makuna oli "smurffi"

Poggio del Concone Toscana Rosso 2021
IGT Toscana Rosso, Italia; Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese

Viimeinen viini oli mysteeriviini eli sen nimeä, aluetta ja rypäleitä ei aluksi paljastettu. Osallistujat saivat yrittää tunnistaa, mikä viini oli kyseessä ja lopulta viini paljastui supertoscanalaiseksi. Nimitys viittaa laadukkaisiin viineihin, jotka valmistetaan Toscanassa, mutta joilla ei ole perinteistä DOC/DOCG-laatuluokitusta. Luokitus puuttuu, koska viinintekijä haluaa käyttää rypäleitä ja valmistusmenetelmiä, jotka eivät ole  kyseisissä laatuluokituksissa sallittuja.

Valmistajan mukaan viinissä yhdistetään Toscanan piirteet Piemonten tyylikkyyteen. Eri lajikkeet valmistetaan viiniksi erikseen, ja noin kolmannes viinistä kypsyy tammitynnyreissä kolmen kuukauden ajan.

Hyvin tummanpunaisen viinin tuoksussa oli mustaherukkaa, mustikkaa, vadelmaa, yrttejä ja hieman vaniljaa. Hapokas, pehmeän tanniininen maku toisti tuoksun aromeja. Maussa oli myös vähän mausteisuutta. Viini oli samettinen ja tasapainoinen - toisaalta mitäpä muuta supertoscanalaiselta odottaisikaan.

Poggio del Concone Toscana Rosso 2021 oli Jussin suosikki tastingin viineistä.