Grand Champagne Helsingin sisartapahtuma Grand Vin Helsinki järjestetään Vanhalla ylioppilastalolla reilun viikon kuluttua eli 18.-19.10.2024. Grand Champagnesta Grand Vin eroaa niin, että painopiste on puna- ja valkoviineissä, ei kuohuvissa, ja tapahtumaan mahtuu mukaan erinomaisia kotimaisia marjaviinejäkin.
Muuten konsepti on sama (kuten paikkakin): tarjolla on eri näytteilleasettajien/maahantuojien edustamien viinitalojen viinejä (80 viinitaloa tänä vuonna äkkiä laskettuna), master classeja ja Food Camp Cateringin ruokaa. Tarkka viinilista ja harvinaisten, tiettynä aikana avattavien Fine & Rare -pullojen aikataulut julkaistaan myöhemmin.
Päivälipun hintaan (25 €) sisältyy Lehmann Excellence 39 -lasi, joka on loistava yleislasi ja meillä säännöllisesti käytössä. Itse tapahtumassa maksu sujuu kortilla, kännykällä tai kellolla.
Kuvituksena kuvia viime vuodelta.
Ainoa Winery on mukana tänäkin vuonna - suosittelemme! Kattauksessa on mukana seitsemän ihanaa marjaviiniä ja Rare & Fine -pullona Nuottalahti Blueberry Port 2012, joka avataan myöhemmin ilmoitettavana aikana.
Ainoa Wineryn viineihin ja niiden kanssa sopiviin herkkuihin voi tutustua kahdessa master classissa: perjantaina luvassa on erilaisia, ehkä yllättäviäkin ruokapareja Unconventional wines, unconventional pairings -master classissa ja lauantaina marjaviinejä yhdistetään suomalaisen suklaan kanssa Finnish fruit wines and chocolate -master classissa.
Suomalaisten viinintekijöiden viinejä edustaa Clos Alkio, jonka Mikko Alkio perusti vuonna 2020. Tila sijaitsee Kataloniassa Prioratin maakunnassa Gratallopsin kylässä ja sen historia juontaa juurensa jo 1200-luvulle. Viinit valmistetaan pääasiassa vanhojen Garnacha- ja Cariñena-köynnösten rypäleistä, mutta sekoitteissa on mukana myös muita lajikkeita, ja punaviinien lisäksi talo valmistaa myös valkoviinejä. Kaikki viinit ovat saaneet Priorat DOQ (Denominació d’Origen Qualificada) -laatuluokituksen.
Fam de Vida -sarjan lajikeviineihin voi tutustua perjantain master classissa ja muihin talon viineihin taas lauantain Modern Priorat -master classissa.
Thirsty Bear tuo maistettavaksi hienoja, pääasiassa kalifornialaisia ja australialaisia viinejä. Valikoimassa näyttää olevan jälleen uusiakin viinitaloja ja viinejä. Viime vuodesta poiketen Bass Philipp ei ilmeisesti ole mukana, mutta iloksemme Au Bon Climat on.
Voisimme myös mainita, että Thirsty Bearilla on valikoimassaan Ihana Wine eli Valtteri Bottaksen ja Oliver's Tarangan yhdessä valmistama viini, mikä lämmittää talouden päijät-hämäläisen mieltä. Jos vielä saisi toivoa, niin voisiko ruokapuolella olla tarjolla lihamuki? Ja osaisiko joku kertoa, mistä saisi sen Ihana Winen t-paidan, jonka selässä lukee "Nastola Finland"?
Tolt Traders tuo maahan viinejä Oregonista, Washingtonista, Brasiliasta ja Argentiinasta eli jos kaipaat jotain erilaista, kannattaa tutustua! Viime vuodesta mieleen jäivät erityisesti Torii Mor ja Geisse.
Syvällisemmin viineihin voi perehtyä perjantaina Brazilian Reds – Brazilian reds from Espirito Santo do Pinhal region- ja Introduction to Oregon Pinot Noir vintages -master classeissa sekä lauantaina Alveare Winery – Washington State Reds – A winemaker and a beekeeper telling stories from their life, one bottle at a time -master classissa.
Handpicked Winesilla on tarjolla mm. House of Smithin ja Avondalen viinejä - ja toki muitakin hyviä viinejä, mutta nuo kaksi taloa ovat meille kaikkein tutuimmat. Käymme siis tutustumassa tarkemmin tai virkistämme muistikuviamme Ciavolichista, Greywackesta, Quinta de Chocapalhasta, Gysleristä, Geyerhofista ja Wine & Soulista.
Viinimaa ei listan mukaan ole valitettavasti ottanut tänä vuonna Penfoldsia mukaan tapahtumaan. Viime vuonna talon perusviini Koonunga Hill Shiraz-Cabernet Sauvignon yllätti ikääntymispotentiaalillaan, kun vuoden 1995 viini oli vielä loistavassa kunnossa. Penfoldsin sijaan tarjolla on kahden meille hieman vieraamman viinitalon, Beaulieu Vineyardsin (master class perjantaina) ja El Estecon, viinejä. Stags' Leap Winery puolestaan on huippuhyvä talo eli jos Napa Valleyn viinit kiinnostavat, kannattaa tsekata, mitä on tarjolla.
Viinipostin viinit maistuivat viime vuonna mainiosti tartarin kanssa. Tänä vuonna kattauksessa ovat mukana tutut ja hyväksi havaitut Antinori, Bodega Numanthia, Borgo Salcetino, Cloudy Bay, E. Guigal, El Coto de Rioja, Fernand Engel, Graham’s Port, La Chablisienne, Maison Louis Latour, Perelada ja Tommasi. Tarjolla on siis paljon loistavia viinejä!
Antinorista puheen ollen: ravintola Fiascoon on tulossa 6.11.2024 Tignanello-ilta.
Tämä kuva ei ole viime vuoden Grand Vinistä, mutta ei anneta sen häiritä, sillä suomalaisten viinintekijöiden Riku ja Anna Väänäsen Château Puybarben viinejä on maisteltavana Winestaten tiskillä. Niihin voi tutustua myös kahdessa master classissa: perjantaina aiheena on "Millaista on olla suomalainen luomuviinintuottaja Ranskassa?" ja lauantaina "Maaperän ja terroirin vaikutus viineihin".
Winestatella on Château Puybarben lisäksi tarjolla laaja valikoima erinomaisia viinejä ja niihin liittyviä master classeja: Fontanafredda, Masi, Nyetimber ja Symington Valley Estates eli Dow's ja Warre's portviinit.
Mainitaan vielä pari näytteilleasettajaa, joista ei ole kuvia viime vuodelta:
AMKA Finlandilla on valikoimassaan runsaasti hienoja viinitaloja, joista tutumpia näin äkkiä luettuna ovat Banfi, Bodegas LAN, Graf von Schönborn, La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, Muratie ja Planeta ja vähemmän tuttuja Bodegas Paco Garcia, Domaine Julien de L’Embisque, Giuseppe Campagnola, St. Michael-Eppan ja Weinkellerei Hechtsheim.
Astra Winesilta meille paremmin tuttuja ovat aina yhtä mainiot Bannock Brae, Bernard-Massard, Château Fontesteau, Domini Veneti ja Waimea Estate. Tarkempaa tutustumista kaipaavat vielä Château Maucamps, Domaine des Sénéchaux ja Sander.
Business France esittelee maahantuojaa etsivän burgundilaisen Domaine Michel Voarickin, jonka viineihin voi tutustua Wines from the heart of Burgundy -master classissa lauantaina.
Master classit
Tänäkin vuonna master classit kuulostavat mielenkiintoisilta. Viime vuonna kävimme Beaujolais - a mosaic of soils -master classissa, jossa pääsimme tutustumaan viiden viinin avulla siihen, miten maaperä vaikuttaa viinin makuun. Beaujolais'n maaperä vaihtelee pohjoisesta etelään siirryttäessä: pohjoisessa on suurimmaksi osaksi graniittia ja liuskekiveä, etelässä taas on enemmän savipohjaista maata.
Maaperää on tutkittu yli kymmenen vuoden ajan mm. ottamalla näytteitä yli tuhannesta kohdasta, joten sen koostumus eri puolilla on selvitetty hyvin kattavasti. Jos aihe kiinnostaa enemmän, Beaujolais-sivusto kertoo eri alueiden maaperästä jopa viinitarhan tarkkuudella.
Kaikki master classin viinit oli tehty Gamaysta, joten luvassa oli kevyitä eikä kovinkaan tanniinisia viinejä.
Domaine Romy Beaujolais Rouge Les Pierres Dorées 2022
Tarhan maaperä on kalkkikiveä (limestone).
Viini oli kevyt, tumman marjainen, hapankirsikkainen ja hieman pippurinen. Maussa oli myös punaisia marjoja, vadelmaa ja viinikumia, tanniineja oli melko vähän.
Pierre Dupond Fleurie La Madone 2022
Tarhan maaperässä on matala kerros hieman muuttunutta vaaleanpunaista graniittia (shallow slightly altered pink granite).
Fleurien alueen viinejä kutsutaan Beaujolaisin kuningattareksi, koska ne ovat tyypillisesti herkän kukkaisia ja naisellisia. Viinin tuoksussa oli jonkin verran makeampia tummia marjoja ja mustikkaa sekä aavistus savua ja kukkaisuutta. Maussa oli sekä tummia että punaisia marjoja ja kaikkiaan viini oli kohtalaisen kevyt ja elegantti.
Château de la Terrière Brouilly 2022
Maaperässä on syvä kerros runsaasti muuttunutta vaaleanpunaista graniittia (deep heavily altered pink granite).
Tuoksu oli hedelmäinen ja aromaattinen, tummien marjojen lisäksi siinä tuntui salmiakkia, kypsää mansikkaa ja vadelmaa. Maussa oli lisäksi pippuria. Château de la Terrière Brouilly 2022 oli Jussin suosikki master classin viineistä.
Domaine de la Pirolette Saint-Amour Le Carjot 2020
Maaperä on dioriittia (blue stones).
Tuoksussa oli tummia marjoja, lakritsaa ja mausteita. Maku oli marjainen, herukkainen, jonkin verran pippurinen ja mineraalinen. Tanniinit olivat pirteät.
Château de la Terrière Moulin à Vent Cuvée de la Lure 2020
Maaperä on alluviaalista, toisin sanoen muodostunut virtaavan veden kasaamista sedimenttikerroksista (alluvial and piedmont).
Jos Fleurie on Beaujolais'n kuningatar, Moulin-à-vent on Beaujolais'n kuningas.
Viini tuoksui jossain määrin jopa pinot noirille. Se oli makean marjainen, jopa hilloinen, ja melko täyteläinen. Täyteläisessä ja runsaassa maussa oli marjojen lisäksi mausteita. Tanniineja oli master classin viineistä eniten. Château de la Terrière Moulin à Vent Cuvée de la Lure 2020 oli Marjutin suosikki master classin viineistä.