Bistro O mat Hakaniemi // Riesling & Co -viikkojen menu 2025

Riesling & Co -viikkoja vietetään tänä vuonna 12.-25.5.2025. Ikäväksemme huomasimme, että vakiokohteemme ravintola Vinkkeli ei ole tänä vuonna mukana, joten jouduimme keksimään uuden paikan.

Päätimme kokeilla kahdestaan Bistro O mat Hakaniemeä, koska emme ehtineet sinne mediakierroksella. Meillä kävi tuuri, sillä World of Mouth -sovelluksen Plus-versioon ilmestyi juuri sopivasti "kaksi Menu de Saisonia yhden hinnalla" -tarjous ja tietenkin hyödynsimme sen.

ASPERGES - Keitettyä valkoista ja vihreää parsaa, miso-maustettua hollandaise-kastiketta, suolasitruunaa ja parmesaania
Weingut Georg Mosbacher Riesling Trocken

Marjut: Parsa oli hyvää, tosin juuri siinä rajoilla, oliko se vielä hieman liian raakaa ja napakkaa. Hollandaise-kastike ja parmesaani olivat joka tapauksessa erinomaisia lisukkeita ja raikas, hapokas riesling toimi ruoan kanssa niin hyvin, että lasi tyhjentyi ennen kuin huomasinkaan.

SANDRE - Kuha-ceviche, kurkkua, yuzu-omenaa, kefiiriä, korianteripyreetä ja siianmätiä
Weingut Georg Breuer Charm Riesling 2022

Jussi: Ceviche oli maukasta ja lusikalle oli käyttöä, jotta kaiken kastikkeen sai syötyä. Raikkaan hapokas riesling sopi cevichen kanssa hyvin ja täydensi ruoan aromeja. Varsinkin kuha ja siianmäti komppasivat viiniä erinomaisesti. Kokonaisuus toimi hyvin.



PICATTA - Rapeaksi leivitettyjä ahvenfileitä, pinaattia, hernepyreetä, kaprista, tilli-varhaisperunaa ja fenkolikastiketta
Weingut Philipp Kuhn Steinbuckel Riesling GG 2021

Marjut: Rapeaksi leivitetyt ahvenfileet toivat mieleen fish & chipsin, mikä oli mielenkiintoinen valinta ahvenille, kun rapeaa taikinakuorta oli suhteessa melko paljon. Ihan sellaisenaan paistetut tai vain kevyesti leivitetyt ahvenet olisivat voineet toimia omaan makuun hieman paremmin, koska ahven on herkullinen kala ja sitä tulee syötyä aivan liian harvoin - vaikka pitää myöntää, että kaikki friteerattu on useimmiten hyvää. Varhaisperunat ja fenkolikastike olivat aivan ihania ja annos oli riittävän kokoinen, joten en joutunut harmittelemaan ruoan loppumista kesken.

Philipp Kuhn Steinbuckel Riesling GG oli sommelierin valinta ja osuva sellainen: hurmaava, runsaan makuinen viini sai huokailemaan onnesta ja lasillisen (16 cl) olisi toivonut kestävän paljon pidempään.

AGNEAU - Puuhiiligrillattua karitsan ulkofileetä, paistettua karitsankateenkorvaa, parsaa, kevätsipulia, varhaisperunaa ja Dijon-kastiketta
Weingut Ratzenberger Bacharacher Spätburgunder Trocken 2018

Jussi: Karitsa oli juuri sopivan kypsää ja paahdetut varhaisperunat kävivät sen seuraksi. Dijon ei maistunut kastikkeessa liian voimakkaasti eikä peittänyt ruoan makua. Kateenkorva jäi hieman irralliseksi komponentiksi, vaikka olikin hyvää.

Karitsan kanssa tullutta viiniä ei tarvinnut arpoa itse, vaan tarjoilijamme toi kahdesta listalla olleesta Spätburgunderista mielestään sopivamman. (Toinen olisi ollut Georg Mosbacher Spätburgunder “Junge Reben” 2022.) Suositeltu viini sopi karitsan kanssa erittäin hyvin.

CHOCOLAT - Suklaamoussea 63 % Vanuari-suklaasta, hasselpähkinää ja vadelmakeittoa
Ansgar Clüsserat Riesling Spätlese "Trittenheimer Apotheke" 2022

Netissä olevassa ruokalistassa jälkiruokana oli pavlova (oi, pavlovaa!), joka kuulosti aivan nappivalinnalta makean rieslingin kanssa. Paikan päällä paljastui, että jälkiruokana olikin suklaamoussea. Se oli hyvää, koska suklaamousse toimii varsinkin pähkinän ja vadelman kanssa, mutta tumman suklainen annos sai myös pohtimaan portviiniä.

Makeita rieslingejä oli listalla kaksi, joten haaveilimme niistä molemmista. Ikävä kyllä Ansgar Clüsserath Auslese 2023 oli ehtinyt loppua, mutta pärjäsimme ihan hyvin hunajaisen Spätlesen kanssa.

Summa summarum

Ruoka oli maistuvaa, samoin viinit. Saimme myös hyvän pöydän, joka ei ollut aivan ikkunoiden vieressä, mutta tarpeeksi lähellä näköalan ihailua varten. Ruoka-annokset saapuivat joskus yllättävänkin nopeasti, mutta siitä ei kuitenkaan tullut hoputuksen tuntua, vaan tahti oli sopiva.

Palvelu oli ystävällistä, mutta satunnaisesti hieman hapuilevaa. Mainitsimme heti aluksi tulleemme tutustumaan Riesling & Co -viikkojen tarjontaan, minkä jälkeen meille esiteltiin ensin kolme rieslingiä ja hieman myöhemmin neljäs, ilmeisesti vakituisesti listalla oleva riesling, kun varmistelimme, olimmeko nyt nähneet koko valikoiman. Le Choix du Sommelier eli sommelierin valinta (hieno Philipp Kuhn Riesling Steinbuckel GG 2021) tuli esille hieman sivulauseessa, ja Riesling & Co -viikkojen omalla listalla olevat viinit vaikuttivat olevan melko pitkälti listalla muutenkin.

Tarjoilijallamme ei ollut täsmävalintoja Menu de Saisonin kanssa, vaikka hieman sitä odotimme, ja viinien valinta jäi Spätburgunderia lukuunottamatta oman fiiliksen varaan. Toisaalta jotain olisi voinut ehkä arvata siitä, että verkkosivuilla ei kerrottu Menu de Saisonin kohdalla viiniparitusten hintaa toisin kuin Menu de Choix Vertin ja Menu Veganin kohdalla. Verkkosivuilla olevat tiedot poikkesivat myös jonkin verran painetulla ruokalistalla olleista (viinien hinnat, jälkiruoka).

Pienistä kauneusvirheistä huolimatta kokonaisuus jäi kuitenkin plussan puolelle.