Kokkaa kirjasta: soupe à l'oignon ja Domaine Vincent Denis Coulées Antérieures 2005



Jääkiekon MM-kisat ovat alkaneet, ja aina Suomen pelatessa tutustumme vastustajaan syömällä jotain kyseisestä maasta. Tänään Suomi pelaa Ranskaa vastaan ja meillä oli vapaapäivänä aikaa kokkailla kunnon ateria. (Myönnetään, että Lidlin Ranska-viikko auttoi myös asiaa.)

Toukokuun keittokirjana on siis Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan (WSOY 2010), josta löytyi sopivasti alkuruoan resepti eli soupe à l'oignon, ranskalainen sipulikeitto. Keiton kanssa söimme patonkia ja ranskalaista salamia, pääruokana oli quiche lorraine ja vihreää salaattia, välijuustoina brie ja gruyère viikunahillon kera, jälkiruokana suklaafondant ja matsin aikana napostelimme vielä macaronseja.

Kirjan kirjoittaja Hans Välimäki on menestynyt keittiömestari. Hän nousi julkisuuteen Kokkisota-tv-ohjelmasta (1999-2004), ja hänellä on useita ravintoloita, joista Chez Dominiquella oli yksi Michelin-tähti vuosina 2001-02 ja kaksi tähteä vuoteen 2013 saakka.

Viininä on Domaine Vincent Denis Coulées Antérieures 2005, joka oli myynnissä Alkon erikoiserissä marraskuussa.

Domaine Vincent Denis on perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Montlouis-sur-Loiren kunnassa. Viinintekijä Vincent Denis on johtanut taloa vuodesta 1999 lähtien. Tarhoilla viljellään vain Chenin Blancia, joka on ainoa AOC Montlouis-sur-Loiren sallima rypäle.

Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty tilan vanhimmista köynnöksistä ja se on kypsynyt sakan päällä 10 kuukautta.

Domaine Vincent Denis Coulées Antérieures 2005
AOC Montlouis-sur-Loire, Ranska; Chenin Blanc; 22,08 € Alkon erikoiserässä marraskuussa 2023

Tuottaja Domaine Vincent Denis

Etiketin mukaan tasapainoinen ja mukavan raikas

Rypäleen mukaan
Chenin Blanc: hapokkuutta, omenaa, sitrusta; hunajaa, mineraalisuutta; mausteisuutta, makeutta

Ruokana ranskalainen sipulikeitto, patonki & salami, quiche lorraine, juustot

Lyhyesti: hurmaava viini, jonka 20 vuoden ikää ei huomaa lainkaan



Kommentit

M: Tämä viini hurmasi Alkon mediapruuvissa viime marraskuussa, joten sitä oli pakko ostaa pullo kotiin saman tien. Olisi pitänyt ostaa kaksi.

Kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsiä hedelmiä, persikkaa ja aprikoosia, hieman hunajaa ja sitruunaa. Sen maku on tuoksun tavoin hedelmäisen makea sekä raikkaan hapokas. Makeutta selittää myös se, että viinissä on sokeria 17 g/l, mutta riittävän hapokkuuden takia se ei haittaa. Kokonaisuus on joka tapauksessa hurmaava. 20 vuoden ikää ei huomaa oikeastaan ollenkaan, niin nuorekas viini on edelleen.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin. Se maistuu erinomaisesti sipulikeiton, quiche lorrainen ja juustojen kanssa, mutta jälkiruokaviiniksi sen makeus ei riitä. Toisaalta makeutensa ansiosta viini olisi voinut sopia mausteisempienkin ruokien kanssa, ja tietenkin se on oikein herkullista siemailtavaa ihan sellaisenaan. 

Kotiutetussa pullossa saattoi olla hienoinen korkkivika: sen korkki oli osin huonossa kunnossa ja tuoksahti tunkkaiselta, samoin muistikuvissa ollut viinin pirteä klementiininen jälkimaku tuntui puuttuvan. Oli miten oli, viini on hieno ja arvosanaksi Coulées Antérieures 2005 saa ++.

J: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on keltaista omenaa, kypsää sitruunaa, aprikoosia, hunajaa ja aavistus tammea. Keskitäyteläinen, hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaussa on rapsakkaa sitruunaista hapokkuutta, mineraalisuutta ja yrttejä. Kokonaisuus on tasapainoinen.

Viini sopi hyvin sipulikeiton kanssa ja sopi suklaafondanttia lukuun ottamatta myös muiden ruokalajien seuraksi. Coulées Antérieures 2005 on ikääntynyt erinomaisesti, mutta kovin montaa vuotta sitä ei varmaankaan olisi enää kannattanut säilyttää. Arvosanaksi viini saa ++.

Entä resepti?

Sipulikeiton resepti oli helppo ja suurin osa ajasta kului odotellessa, kuullottaessa ja hauduttaessa. Toisaalta silloin ehti valmistella muita ruokalajeja. Poikkesimme myös hieman reseptistä ja korvasimme puuttuvan timjamin italialaisella yrttisekoituksella. Jos keiton haluaa gratinoida lopuksi samassa kattilassa kuin missä sen valmistikin, kannattaa valita heti alussa uuniin sopiva kattila (ei muovikahvoja tms.). Me gratinoimme keiton valmiina annoksina lautasilla.