Saksan viinitiedotus // Tulossa: Riesling & Co -viikot 12.-25.5.2025

Kutsu mainostarkoituksessa / PR / Saksan viinitiedotus

Riesling täytti keväällä 590 vuotta, ja Saksan viinitiedotuksen järjestämiä Riesling & Co -viikkoja taas vietetään tänä vuonna 15. kerran. Mukana on lähes 50 ravintolaa ja viinibaaria 16 eri paikkakunnalla. Täältä Espoosta osallistuu yksi ravintola ja naapurikaupungista Helsingistä 11 ravintolaa. Osa ravintoloista on viikoilla mukana ensimmäistä kertaa ja osa on jo konkareita.

Virallisesti Riesling & Co -viikkoja vietetään 12.-25.5.2025, mutta jotkin ravintolat jatkavat pidempäänkin.

Rieslingille sovitettujen menujen ja tastingien lisäksi ohjelmassa on arvonta, johon voi osallistua Saksan viinitiedotuksen Instagram-tilillä @saksanviinit.

Pääsimme tutustumaan kahden ravintolan tarjontaan.

Ravintola Kosmos
Kalevankatu 3

Ravintola Kosmoksen kolmen ruokalajin menuun (58 €) on tänä vuonna yhdistetty Moselissa sijaitsevan Nik Weisin viinejä. Viinintekijä Nik Weisin isoisä Nikolaus Weis perusti vuonna 1947 viinitarhan, josta kehittyi nykyinen viinitalo. Viinit käytetään alueen alkuperäishiivoilla. 

Hedelmäinen ja eloisa Riesling Brut sopi hyvin aperitiiviksi. Viinissä on jäännössokeria 11 g/l, mutta hyvä hapokkuus teki kokonaisuudesta miellyttävän ja raikkaan.

Maistoimme listalta alkupalan eli kampasimpukkacrudon, kurkkulientä ja piimäkastiketta ja sen seuraksi suositeltua Schiefer Riesling 2022:a. Hapokas, yrttinen ja mineraalinen viini pelasi hyvin yhteen limen ja sitruunan mehussa nopeasti käväisseen kampasimpukan pirteän sitruksisuuden, kurkkuliemen raikkauden ja piimäkastikkeen happamuuden kanssa.

Pääruoaksi voi valita joko paistettua kuhaa, paahdettua kukkakaalia, kantarelleja ja parsaa sekä sabayonkastiketta & Mehringer Alte Reben Riesling 2022:n tai oliiviöljyssä haudutettua maissikanaa, spätburgunderkastiketta, pariloitua paksoita ja kylmää perunasalaattia & Pinot Noir 2020:n.

Jälkiruokana on raparperilla ja vadelmalla täytetty tuulihattu & Bockstein Auslese Riesling 2017.

Nik Weisin viinien lisäksi Kosmoksessa on tutkittu viinikellaria ja kerätty omalle listalle herkkuja Saksasta, mm. Emrich-Schönleberiä, Salweyta, Schmitgesia ja Ringsia. Joitakin viinejä on saatavilla vain muutama pullo.

Dagmar Bistro & Wine Bar
Dagmarinkatu 4

Riesling & Co -viikkojen aikana Dagmar Bistro & Wine Bar järjestää teemaan sopivia Viini on hauskaa -tastingeja, jotka sopivat myös heille, jotka eivät pidä tastingeista. Viinit maistellaan lyhyen opastuksen jälkeen sokkona omaan tahtiin, minkä jälkeen omia havaintoja voi vertailla ammattilaisen tekemiin. Vääriä vastauksia ei ole! 

Meille maistatettiin sokkona kolme Rheinhessenissä sijaitsevan Weingut Winterin viiniä: hillityn tyylikäs, yrttinen ja mineraalinen Riesling 2023, tammikypsytetty, hapokas, hedelmäinen ja gastronominen Dittelsheim Weissburgunder 2022 ja sakkojensa kanssa kahdeksan kuukautta kypsynyt ja siitä runsasta makua saanut Dittelsheim Riesling 2021. Ne saattavat olla mukana tastingissa tai sitten eivät.

Weingut Winteriä johtaa Stefan Winter, joka ryhtyi viinintekijäksi vuonna 2000 vain 20-vuotiaana. Winterin suku on viljellyt viiniä Dittelsheim Hesslochin kylässä jo 1600-luvulta asti.

Myös Dagmarin menu päivittyy sesongin mukaiseksi. Maistoimme kolmea herkullista annosta:

Mansikka-parsasalaattia, pinjansiemeniä & vuohenjuustosabayon 

Kaikki viinit sopivat hyvin annoksen kanssa, mutta jos olisi pakko valita, niin hillityn tyylikäs ja hieman yrttinen Riesling 2023 sekä Dittelsheim Weissburgunder 2022 vetivät ehkä hieman pidemmän korren kuin muuten aivan ihana Dittelsheim Riesling 2021. Salaatissa tapahtui paljon ja esimerkiksi mansikan makeus keskusteli hyvin vuohenjuustosabayonin suolaisuuden kanssa.

Vihreää parsaa, karhunlaukka-salsa verdeä & miso-hernepyrettä 

Dittelsheim Weissburgunder maistui hyvin myös tämän annoksen kanssa, samoin Riesling 2023. Miso toi parsaan herkullisen twistin ja annoksen rapeat elementit olivat erinomaisen koukuttavia.

Kuohkeaa parsakeittoa, valkoista parsaa & rapeaa prosciuttokinkkua

Dittelsheim Riesling 2021 sopi hyvin tämän annoksen kanssa, toki myös kahden edellisenkin annoksen. Se oli myös niin mielenkiintoinen viini, että sitä maisteli ihan sellaisenaan ilman ruokaa - ja toisaalta taas ruoka oli niin hyvää, että viinin maistaminen oli unohtua jokaisen annoksen kohdalla lähes kokonaan. Tässäkin valkoinen parsa ja rapea prosciutto olivat upea yhdistelmä.

***
Helsingistä ovat Kosmoksen ja Dagmarin lisäksi mukana Bierhaus München, Bistro O Mat Hakaniemi, Kulma Keittiö & Baari, Moss Cocktail Bar, Penélope, Quartier Bistro & Bar, Ravintola Oiva, Ravintola Zinnkeller ja Robusto sekä Espoosta Bistro O Mat Tapiola.