Baron de Ley Gran Reserva 2004

Mikä viini?
Baron de Ley Gran Reserva 2004 (90 % Tempranillo, 10 % muita rypäleitä; 23,70 € Alkon tilausvalikoimassa)

Minkä kanssa nautittu?
Paella

Mitä etiketti lupaa?
Valmistetaan vain hyvinä vuosina, maukas ja samettinen

Mitä rypäle lupaa?
Tempranillo: marjoja, luumua, tupakkaa, vaniljaa, nahkaa, yrttejä

Kommentit

M: Baron de Ley Gran Reserva voitti Vuoden viinit -palkinnon yli 17 euron hintaisten viinien sarjassa. Sen tuoksussa on marjoja, hilloja ja aavistus tervaa. Maku on täyteläinen ja lempeän tanniininen, hillomainen, kirsikkainen ja luumuinen. Viini on tasapainoinen ja herkullinen, tosin paellan kanssa se ei ole ihan nappivalinta, mutta maistuu ruoan jälkeen sellaisenaankin. Varsinainen seurustelujuoma tämä ei ole, mutta oikean ruoan (tai ehkä juustojen?) kanssa varmasti a match made in heaven. Arvosanaksi annan ++.

J: Tuoksussa on hilloisuutta, nahkaa, tummia marjoja ja hieman tervaa. Maku on täyteläinen, hilloinen ja luumuinen. Ruokaviini, ei sovi seurustelujuomaksi tanniinien takia. Sopii liharuokien kanssa, ehkä jopa pihviviiniksi. Arvosana ++.

Viini muualla
Alko
Vuoden viinit

Äyriäisvastaisen henkilön paella (neljälle)

150 g pancettaa (ohuina suikaleina), pekonia tai possun savukylkeä
150 g chorizoa tai vastaavaa mausteista makkaraa (palasina)
250 g possua (kuutioituna)
1 punainen ja 1 keltainen paprika (viipaleina)
3 valkosipulinkynttä
1 kg tomaatteja (kuutioituna)
4,5 dl riisiä (puuroutuvaa, esim. risottoriisiä)
300 g herneitä
1 l kanalientä
110 g gruyere-juustoa (raasteena)
paprikajauhetta, suolaa, pippuria ja sahramia, jos siltä tuntuu

Paista pannulla pancettasuikaleita oliiviöljyssä, lisää pilkottu chorizo ja lopuksi possukuutiot. Siirrä kypsät lihat syrjään esim. uunivuokaan. Älä huuhtele pannua välillä. Paista seuraavaksi paprikoita noin 10-15 minuuttia, siirrä vuokaan. Hauduta tomaatteja ja valkosipulia, kunnes tomaateista irtoava neste on haihtunut. Lisää tomaattien sekaan herneet ja riisi sekä kanalientä tarpeen mukaan (voi olla, että alle litra riittää), mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella (ja sahramilla). Hauduta, kunnes riisi on kypsää. Sekoita kaikki ainekset uunivuoassa, lisää päälle juustoraaste ja gratinoi uunissa 200 asteessa 10 minuuttia. Anna valmiin paellan vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

(Mukailtu Catalan Country Kitchen -keittokirjan ohjeesta)