Obolon Extra Strong

Alkossa on nyt Obolonin erikoisvahva lager Extra Strong, jossa on alkoholia peräti 12%. Vahvuus alkaa olla jo äärirajoilla, sillä kun lähestytään 15 % rajaa, alkoholimäärä hidastaa tavallisen oluthiivan toimintaa tai tappaa sen kokonaan.

Oluesta saa toki vielä vahvempaa kikkailemalla kuten esimerkiksi jäätislaamalla, mutta onko lopputulos sitten enää varsinaisesti olutta? 8 % ja sitä vahvempia lagereita kutsutaan jostain syystä mörköoluiksi. Syytä en tiedä, ehkä tarpeeksi monen vahvan lagerin jälkeen alkaa nähdä mörköjä.

Obolon on yksi Ukrainan suurimmista (omien sivujensa mukaan suurin) virvoitus- ja alkoholijuomavalmistajista. Yhtiö perustettiin Neuvostoliiton aikaan vuonna 1980 nimellä Київський пивзавод № 3 eli Kiovan panimo numero 3. Vuonna 1986 nimeksi vaihtui Obolon. Nimi tulee Kiovan kaupunginosasta, jossa panimo sijaitsee ja tarkoittaa tulvatasankoa.

Kaikki Ukrainaan liittyvät olutpostaukset pääset lukemaan tunnisteen "oluttaukrainalle" kautta.

Obolon Extra Strong
Ukraina; lager; 12,0 %; 4,98 €

Panimo Obolon

Panimon mukaan
Obolon Extra Strong is a lager beer with a mild malt flavor combined with moderate hop bitterness and light wine tones. The peculiarity of the recipe is that the high alcohol content is achieved through the fermentation of high-gravity wort.

Oluttyypin mukaan
Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja joiden käymisaika on melko pitkä. Lagerit ovat yleensä kevyen maltaisia ja miedosti humaloituja. 

Ruokana cheddaria ja pecorinoa Lentävästä lehmästä

Lyhyesti: makea mörköolut



Kommentit

M: Maistuu makealle ja aika viinaiselle.

J: Olut on kirkasta ja kuparinpunaista. Tuoksussa on kuivahedelmää, maltaisuutta, pähkinää ja hieman siirappia. Maku on makean siirappinen ja kuivahedelmäinen, mutta maussa on myös jonkin verran katkeruutta ja yrttejä. Alkoholin määrän huomaa selvästi jälkimaussa. Alkoholi ei varsinaisesti maistu läpi, mutta jälkimaku tuntuu siltä kuin olisi juonut hedelmäistä grappaa. Kokonaisuus tuo hieman mieleen vahvat belgioluet.

Sellaisenaan juotavaksi olut on hieman liian jyrkkää. Vaikea kuvitella, että joisin Extra Strongia tölkillisen vaikka saunaoluena. Rasvaisten ja suolaisten juustojen kanssa olut sen sijaan toimii oikein hyvin. Tölkillisestä riittää juotavaa kahdelle tai jopa kolmelle, joten sitä voisi harkita viinin tilalle juustoiltaan. Arvosanaksi Extra Strong saa ilman juustoja 0 ja juustojen kera +.