Viiniposti // Terre del Barolo -tasting 18.9.2024



Viiniposti järjesti Terre del Barolo -tastingin Gillet Bar & Bistrossa 18.9.2024 (30 €). Viinejä esitteli viinitalon edustaja Gabriele Oderda.

Cantina Terre del Barolo on osuuskuntamuotoinen viinitalo, jonka päämaja on Castiglione Falletton kunnassa Langhessa, Piemontessa. Se on yksi pitkäikäisimmästä edelleen toimivista piemontelaisista viiniosuuskunnista. Siihen kuuluvat viljelijät noudattavat kestävän kehityksen periaatteita ja kunnioittavat alueen perinteitä.

Alunperin 21 jäsentä käsittäneen osuuskunnan perusti vuonna 1958 viininviljelijäperheestä ollut Arnaldo Rivera, opettaja ja Castiglione Falletton pormestari. Tavoitteena oli, että viljelijät saisivat rypäleistään reilun hinnan eikä niitä tarvitsisi myydä polkuhintaan isoille viinitaloille ja välittäjille. Hanke kohtasi vastustusta, mutta osuuskunta kasvoi: seuraavan vuoden lokakuussa jäseniä oli jo 362 eli suurin piirtein saman verran kuin nykyään.

Osuuskunnalla on yhdentoista kunnan alueella kaikkiaan 650 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään Langhen alueen perinteisiä lajikkeita. Talon valikoimaan kuuluvat tunnetut punaiset viini barolo, nebbiolo, barbera ja dolcetto ja pienissä määrin pelaverga- ja nascetta-viinit sekä Alta Langa DOCG -kuohuviini, chinato ja grappa.

Maistelulautasella ankkaa, oliiveja, grillattua kesäkurpitsaa, grillattua munakoisoa, salamia ja ohessa vielä sinihomejuustoa


Terre del Barolo Vinum Vita Est Rose 2023
DOC Langhe, Italia; Nebbiolo; 16,29 €

Viinin nimi Vinum vita est eli "elämä on viiniä" on myös Terre del Barolon motto. Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet eri puolilla Albaa.

Lohenpunaisen viinin tuoksu on punamarjainen, metsämansikkainen ja vadelmainen. Maku on aavistuksen makea ja hapokas, ei laisinkaan pliisu, vaan oikein mukava. Marjaisuus tuntuu viinissä kautta linjan ja muuttuu jälkimaussa karpaloiseksi.

Vinum Vita Est Rose 2023 maistui hyvin kasvisten kanssa. Jos vielä olisi kesä, se olisi hyvä piknikviini.



Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico 2022
DOC Barbera d'Alba, Italia; Barbera; 15,89 €

Viinin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet La Morrassa, Roddissa ja Verdunossa. Viini on kypsynyt 3-4 kuukautta betonisammioissa ennen pullotusta.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, mustikkaa ja mausteita, samoin maussa. Viini oli kevyehkö kuten barberat yleensäkin, tanniineja ei tuntunut oikeastaan ollenkaan. Viini oli mehukas ja oikein mukavaa juotavaa. 

Parhaiten Barbera d'Alba Biologico 2022 toimi kasvisten kanssa, samoin ankka oli ok.

Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico 2019
DOC Nebbiolo d'Alba, Italia; Nebbiolo; 19,29 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet La Morrassa, Roddissa ja Verdunossa. Viini on kypsynyt 12 kuukautta tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on hapankirsikkaa, karpaloa, hieman mausteita ja yrttejä. Maku on keskitäyteläinen ja siinä on mukavasti tanniineja, tuoksusta tuttuja marjoja ja tervaleijonaa. Mielenkiintoinen havainto oli se, että Marjutin mielestä oliivi tekee viinistä lakritsaisen, Jussin mielestä taas ei. Muutenkin se oli oikein kiva nebbiolo.

Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico sopi hyvin kasvisten kanssa, samoin salamin ja erityisesti ankan seuraksi.



Terre del Barolo Biologico Barolo 2016
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 35,90 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Verdunossa ja Roddissa. Viini on kypsynyt 38 kuukautta, joista vähintään 18 kuukautta tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, viikunaa, hieman yrttisiäkin mausteita ja kukkaisuutta. Sen maku on täyteläinen ja pehmeän tanniininen sekä tuoksun tapaan marjainen ja mausteinen.

Terre del Barolo Biologico Barolo onnistuu melkein neutraloimaan oliivin maun. Se sopii hyvin myös kasvisten ja salamin kanssa.

Arnaldo Rivera Undicicomuni Barolo 2020
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 52,90 € (vuosikerta 2017)

Alkossa on vielä tarjolla vuosikerta 2017, tastingissa ollut vuosikerta 2020 on tulossa myyntiin lähiaikoina. 

Viinin nimi viittaa sekä Terre del Barolon perustajaan että siihen, että viinin rypäleet valitaan kaikilta Barolon yhdeltätoista alueelta (Undicicomuni eli "yksitoista kuntaa"). Samat alueet/kunnat näkyvät myös etiketin kuvassa. Viini käy spontaanisti läpi malolaktisen käymisen suurissa tammitynnyreissä, joissa se myös kypsyy 26 kuukauden ajan, minkä jälkeen se kypsyy puolen vuoden ajan sementtitankeissa. 

Viinin tuoksussa on punaisia marjoja, mustikkaa, nahkaa ja suklaata. Maku on voimakas, tanniininen, mausteinen ja marjainen. Edelliseen baroloon verrattuna Undicicomuni on kuivempi ja hieman täyteläisempi. Vaikka se on jo nyt mukava, sitä voisi hyvin säilyttää myös usean vuoden ajan.

Arnaldo Rivera Undicicomuni Barolo 2020 neutraloi hyvin oliivin maun ja maistuu muiden tastingin viinien tapaan hienosti kasviksien kanssa. Se voisi toimia myös kovien juustojen seurana.