Ravintola Basen viiniklubi // Kuohuviinit 10.9.2024

Ravintola Basen viiniklubi jatkui kesätauon jälkeen. Syyskuun viiniklubissa sommelier ja ravintoloitsija Antti Uusitalo esitteli erilaisia kuohuviinejä.

Viinin kuplat eivät aina ole olleet toivottu asia, vaan niitä on pidetty virheenä ja pyritty välttämään. Ranskassa Limoux'n alueella asiat nähtiin kuitenkin toisin: alueella tehtiin 1500-luvulla blanquette-viiniä eli valkoviiniä, johon kehittyi kuplia, kun se jatkoi käymistään pullotuksen jälkeen luonnonkorkilla suljetussa lasipänikässä. Nykyään tällä méthode rurale- tai méthode ancestrale -menetelmällä valmistettuja viinejä kutsutaan pet nateiksi (pétillant naturals) eli luontaisesti kuohuviksi viineiksi.

Ensimmäisen merkinnän Limoux'n kuohuviinistä ovat kirjanneet Saint-Hilaren benediktiiniläisluostarin munkit vuonna 1531. Paikallisen perimätiedon mukaan munkki Dom Pérignon (1638-1715) olisi oppinut luostarissa kuohuviinien valmistuksen ja vienyt tiedon mukanaan Champagnen alueelle, mutta tarina ei hyvin todennäköisesti pidä paikkaansa.

Meillä ei valitettavasti ollut kattauksessa Limoux'n alueen crémantia, mutta crémantia kuitenkin.

Maistelulautasella oli kurpitsakeittoa, savulohipiirakkaa, pinaatti-fetapiirakkaa sekä manchegoa ja viikunahilloketta

Bouvet Saphir Saumur Vintage Brut 2022
AOP Saumur, Ranska; 80 % Chenin Blanc, 20 % Chardonnay; 23,90 €

Ranskassa Champagnen alueen ulkopuolella perinteisellä eli pullokäymismenetelmällä paikallisista rypälelajikkeista valmistettuja kuohuviinejä kutsutaan crémanteiksi ("kermainen"). Crémanteja valmistetaan kahdeksalla alueella (Alsace, Bordeaux, Burgundi, Die, Jura, Limoux, Loire ja Savoie). Halutessaan Luxemburgin voi laskea yhdeksänneksi crémant-alueeksi.

Vuonna 1852 perustettu Bouvet Ladubay sijaitsee Saumurin alueella Loiressa. Perustajiensa mukaan nimetty viinitila on vaihtanut omistajaa muutaman kerran ja kuulunut välillä jopa Taittingerin samppanjatalolle, mutta nyt se kuuluu Monmosseaun perheelle. Talolla on useita sopimusviljelijöitä ja sen vuosituotanto on noin kolme miljoonaa pulloa.

Bouvet Saphir Saumur Vintage Brut 2022 on käynyt terästankeissa, mutta ei ole käynyt läpi hapokkuutta pehmentävää malolaktista käymistä.

Viinin tuoksussa oli runsaasti hedelmää, kypsää omenaa, sitruunaa, paahteisuutta ja mantelia. Maku oli raikas ja hapokas sekä tuoksun tapaan hedelmäinen ja hieman paahteinen. Mukana oli mehiläisvahaa ja hunajamelonia sekä kermaa. Viinin dokabiliteetti on hyvä, mutta crémantit ovatkin yleensä herkullisia ja ehdottomasti loistavia vaihtoehtoja silloin, kun lompakko ei taivu samppanjaan.

Bouvet Saphir Saumur Vintage Brut 2022 maistui hyvin molempien piirakoiden kanssa. Se oli kolmen seurueemme jäsenen suosikki ja (muistaaksemme) myös koko illan suosikkiviini.

Parés Baltà 'b' Organic Cava Brut
DO Cava, Espanja; Parellada, Macabeo, Xarel·lo; 13,99 €

Crémantin tapaan myös cava valmistetaan perinteisellä menetelmällä paikallisista rypäleistä, joita ovat Macabeo, Xarel·lo ja Parellada. Niiden lisäksi voidaan käyttää myös Chardonnayta ja muutamia muita lajikkeita. Suurin osa cavasta valmistetaan Katalonian alueella, mutta sitä voidaan tehdä myös kolmella muulla alueella Espanjassa.

Parés Baltà on tuttu talo, sillä olemme päässeet maistelemaan sen viinejä Norexin tapahtumissa ja tapaamaan talon omistajan Joan Cusinén. Vuonna 1790 perustettu viinitalo on perheyritys, joka sijaitsee Penedèsissa, Kataloniassa lähellä Barcelonaa. Talolla on viinitarhoja viidessä eri kylässä ja niillä viljellään 14 eri lajiketta. Parés Baltàn tuotanto on Demeter-sertifioitua luomutuotantoa.

Parés Baltà 'b' Organic Cava Brut on valmistettu perinteisellä menetelmällä mahdollisimman vähäisellä puuttumisella.

Viinin tuoksu oli omenainen ja paahteinen, ja vaaleiden hedelmien, sitruunan ja aprikoosin seurana oli myös yrttejä ja mineraalisuutta. Viinin maku oli rapsakan kuiva ja hapokas, jopa hieman terävä eli juuri sellainen kuin muistelimmekin. Kannattaa muistaa se näin rapuaikaan, jos kaipaat kuivaa kuohuviiniä rapujuhlien aperitiiviksi tai ruokajuomaksi.

Parés Baltà 'b' Organic Cava Brut maistui pinaatti-fetapiirakan kanssa sekä manchegon kanssa silloin, kun hillon jätti väliin. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki.

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2023
DOCG Valdobbiadene Superiore, Italia; Glera; 15,69 €

Prosecco valmistetaan tankkikäymismenetelmällä eli Charmat-Martinotti-menetelmällä, toisin sanoen viini hiilihapotetaan suurissa terästankeissa. Prosecco on laatuluokiteltu: perus-proseccon eli Prosecco DOC:n lisäksi on muutama DOCG -alue. DOCG Valdobbiadene Superiore -alueeseen kuuluu 15 kuntaa, jotka sijaitsevat Prosecco-alueen ytimessä.

Myös La Cantina Pizzolato on monesta tastingista tuttu. Viinitalo sijaitsee Venetossa melkeinpä Prosecco-alueen ytimessä. Vuonna 1985 perustettu viinitalo sai luomusertifikaatin vuonna 1991 yhtenä ensimmäisistä italialaisista viinitaloista ja se toimii kokonaan aurinkoenergialla.

Viini oli lähes väritön ja sen tuoksussa oli proseccolle tyypilliseen tapaan päärynää, omenaa ja limeä sekä hieman mausteita. Maku oli toisaalta hedelmäisen makea, mutta toisaalta myös hapokas eli ihan pliisu prosecco ei kuitenkaan ollut kyseessä.

Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2023 oli moniottelija: kaikki maistelulautaselta sopi sen kanssa, vain manchego ehkä hieman huonommin kuin muut.

Dr. Loosen Riesling Extra Dry
Deutscher Sekt bA Mosel, Saksa; Riesling; 22,77 €

Sekt voi tarkoittaa halpaa tankkikäymismenetelmällä valmistettua bulkkikuohuvaa tai perinteisellä menetelmällä valmistettua saksalaista laatuviiniä. Winzersekt on viinitalon oman tarhan rypäleistä pullokäymismenetelmällä valmistettua kuohuviiniä, Deutscher Sekt on pelkästään saksalaisista rypäleistä tehtyä kuohuviiniä ja pelkkä Sekt taas Saksassa tehtyä kuohuviiniä, johon on voitu hankkia rypäleitä myös Saksan ulkopuolelta.

Weingut Dr. Loosen tunnetaan laadukkaista rieslingeistään. Tila on ollut Loosenin suvun omistuksessa yli 200 vuotta, ja vuodesta 1988 sitä on johtanut moneen kertaan palkittu viinipersoona Ernst F. Loosen. Viinitalolla on 18 hehtaaria viinitarhoja useassa kylässä Moselissa ja se tuottaa noin 130 000 pulloa viiniä vuodessa.

Fun fact: saksalaiset juovat eniten kuohuviiniä maailmassa!

Viinin tuoksussa oli petroolia, keltaista omenaa, persikkaa ja sitrusta sekä mineraalisuutta ja kukkaisuutta aivan kuten rieslingiltä olettaakin. Rapsakan hapokas maku jatkoi tuoksun linjoilla. Viini oli oikein miellyttävää ja helppoa juotavaa.

Hinta sai tarkastelemaan omia asenteitaan: noin 23 euroa maksava sekt tuntui hieman kalliilta, vaikka se onkin laadukas ja maineikkaan tuottajan tekemä, mutta samaan aikaan 23 euroa maksava samppanja tuntuisi hyvinkin edulliselta ostokselta.

Dr. Loosen Riesling Extra Dry sopi hyvin molempien piirakoiden ja kurpitsakeiton seuraksi. Se oli seurueestamme yhden suosikki.

Balfour 1503 Classic Cuvée Brut
Englanti; Chardonnay, Pinot Noir, Meunier; 35,99 €

Balfour 1503 Classic Cuvée Brut oli ollut viiniklubissa aiemminkin, kun vuonna 2017 se puolusti paikkaansa kuohuviinejä vastaan. Lisäksi kävimme vuonna 2019 maistelemassa Balfourin viinejä Viini & Ruoka -tapahtumassa - ja onhan sillä myös juhlistettu vuoden vaihtumista.

Englantilaisia kuohuviinejä on ollut saatavilla Suomessa jo lähes vuosikymmenen ajan ja tarjonta on parantunut koko ajan. Etelä-Englannin ilmasto ja maaperä on samankaltainen kuin Ranskan Champagnen, joten englantilaiset kuohuviinit kilpailevat helposti samppanjan kanssa - ja joskus jopa voittavat ne. Jos kepeä lähestyminen aiheeseen kiinnostaa, Sparkling: The Story of Champagne -elokuvan loppupuolella viinejä vertaillaan antaumuksella.

Balfour Hush Heath Estate sijaitsee Kentin kreivikunnassa Kaakkois-Englannissa. Se on 1500-luvulta peräisin oleva vanha maatila, jonka Richard ja Leslie Balfour-Lynn ostivat vuonna 1986. He aloittivat viininviljelyn tilalla vuonna 2002, ja ensimmäinen sato korjattiin vuonna 2004. Kyseisen vuoden Balfour Brut Rosé voitti kultamitalin International Wine Challengessa vuonna 2008 ensimmäisenä englantilaisena viininä.

Balfour 1503 Classic Cuvée Brut on tehty perinteisellä menetelmällä. Se on käynyt läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen ja kypsynyt vähintään vuoden sakkojensa päällä.

Viinin tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, hunajamelonia, persikkaa, aprikoosia ja päärynää sekä paahteisuutta ja paahtoleipää. Vaikka tuoksussa oli makeita vivahteita, viinin maku oli kuitenkin kuiva, raikas ja hedelmäinen sekä aavistuksen mineraalinen. Kokonaisuus oli miellyttävä eikä tällä kertaa kukaan bongaillut erityisesti mitään juustoista tai yrttistä. Se oli myös hyvin yleispätevä viini ja sopi kaikkien maistelulautasten herkkujen kanssa.

Balfour 1503 Classic Cuvée Brut oli meidän kummankin suosikki, samoin yhden seurueemme jäsenen suosikki.