DeAlto Rioja y Más Gatito Loco Rioja Blanca 2020

DeAlto Rioja y Más sijaitsee Rioja Orientalin (ent. Rioja Baja) alueella. Sen tavoitteena on tuoda takaisin uniikkeja, unohdettuja lajikkeita ja yhdistää niitä moderneihin viininvalmistusmenetelmiin.

Gatito Loco Blanca 2020 on tehty Tempranillo Blancosta. Se on punaisen Tempranillon mutaatio, jolla on noin 98 % sama DNA. Valkoinen mutaatio löydettiin Murillo de Rio Lezan alueelta vuonna 1988 ja vuodesta 2007 lähtien sitä on saanut käyttää Riojan DOC-tason viineissä. Rypälettä kasvatetaan vain Riojan alueella.

Viiniin käytetyt rypäleet vaihtelevat vuosittain: vuosikerta 2021 on sekoitus Viuraa (Macabeo) ja Tempranillo Blancoa, kun taas vuosikerta 2022 on puhtaasti Garnacha Blancaa.

Viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa sakkojensa kanssa. 

Gatito Loco Rioja Blanca 2020
Denominación de Origen Calificada, Rioja, Espanja; Tempranillo Blanco; 12,90 € Silja Linella vuonna 2021

Tuottaja DeAlto Rioja y Más

Etiketin mukaan sekopäisen kissan valkoviiniä

Rypäleen mukaan
Tempranillo Blanco: hapokkuutta, sitruunaa, trooppista hedelmää ja kukkaisuutta

Ruokana kanalla ja omenasalsalla täytetyt tortillat (K-Ruoka: Mangosalsa, mutta omenasta)

Lyhyesti: pähkinäinen ja trooppisen hedelmäinen valkoviini



Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsiä trooppisia hedelmiä, mangoa, pähkinää ja sakkakypsytyksen tuomaa leipäisyyttä. Maku on hedelmäisen makea, mutta myös kohtalaisen hapokas ja sitruksinen, ja tuoksusta tuttu pähkinä maistuu pitkään jälkimaussa. Suutuntuma on pyöreä ja jopa hieman öljyinen. Hetken aikaa voisi jopa ajatella, että viini on ollut kevyessä tammessa, mutta se on väärä oletus.

Ruoan kanssa viini käy yllättävän hyvin, vaikka se oli melko sattumanvaraisesti kaapista valittu pullo. Sen pyöreys ja hedelmäisyys tasapainottaa omenasalsan hapokkuutta ja runsaan makuinen viini toimii myös kanan seurana. Viini sopii myös oranssien, naamiokuvioisten ja mustien pöljien kissojen kanssa ja muutenkin se on mukavaa vaihtelua ja hieman erilaista juotavaa rieslingin ja chardonnayn lomaan. Arvosanaksi Gatito Loco Blanca saa +.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää trooppista hedelmää, persikkaa, sitruunahilloa, hunajaa ja hieman oksidoitunutta omenaa. Kevyen hapokkaassa maussa on tuoksun aromien lisäksi mineraalisuutta. Jälkimakua kohden makeat aromit kaikkoavat ja viinistä tulee kirpeän sitruunaista.

Viini sopi ruoan kanssa kohtuullisen hyvin. Makeus tasapainotti omenasalsan hapokkuutta ja ruoan mausteisuutta. Viinin hapokkuus puolestaan toimi ruoan rasvan kanssa. Viini voisi sopia rasvaisten kalaruokien seuraksi ja se menee hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi Gatito Loco Rioja Blanca 2020 saa +.