Iron Maiden Darkest Red 2021

Brittiläinen hevijyrä Iron Maiden on julkaissut uuden punaviinin. Sen nimi ei ole aiempien viinien tapaan Eddie's Evil Brew, vaan Darkest Red. Kymmenkunta vuotta sitten silloisia viinejä sai Iron Maidenin verkkokaupasta, mutta ilahduttavasti uusin viini on ilmestynyt Alkonkin valikoimaan.

Nimi viittaa Senjutsu-levyllä olevaan kappaleeseen Darkest Hour. Kappale on saanut nimensä ja innoituksena samannimisestä elokuvasta, joka kertoo Winston Churchillista II maailmansodan alkuvaiheessa. 

Iron Maiden Darkest Red 2021
Douro, Portugali; Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinto Cão; 15,98 €

Tuottaja Van Zeller Wine Collection S.A.

Etiketin mukaan karhunvatukkaa, kypsää kirsikkaa, luumua ja mausteisuutta

Rypäleen mukaan
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Touriga Franca: Touriga Nacionalin kevyempi ja parfyymisempi versio, tummia/punaisia marjoja ja villejä kukkia
Tinta Roriz (Tempranillo): punaisia marjoja, mansikkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa, (kuivattua) luumua, tupakkaa, suklaata, vaniljaa, nahkaa, yrttejä
Tinto Cão: suosittu sekoiteviineissä; kukkaisuutta, tummaa kirsikkaa, mausteita, tanniineja, hapokkuutta, väriä

Ruokana lihavartaita, varsiparsakaalia, porkkanaa ja fetaa (koska Bruce Dickinson syö kiertueella joka ilta saman aterian, johon kuuluu mm. höyrytettyä porkkanaa ja parsakaalia)

Lyhyesti: makeahko ja pehmeän tanniininen punaviini



Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua ja viikunaa sekä mausteita, nahkaa ja kaakaota. Täyteläisessä maussa on tuoksun tapaan tummia marjoja ja pippurisia mausteita, tanniinit ovat kohtalaisen napakat. Viini on mehevä, mutta ei turhan makea, joten yleisvaikutelma pysyy ryhdikkäänä. Ilmaantumisen myötä tuoksuun ja makuun tulee enenevässä määrin vaniljaa, mutta ei kuitenkaan häiritsevän paljon. Jälkimaku ei ole kovinkaan pitkä, vaan lähinnä miedon marjainen.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin. Myös medium-kypsäksi paistettu liha olisi voinut toimia, samoin vaikkapa burgerit tai muu muheva mättöruoka tai suolaiset juustot. Muuten viini on kiva perusportugalilainen ja tuntuu siltä, että samat asiat on kirjoittanut jo muutaman kerran aiemmin - toisaalta mikäs se siinä, Portugalissa on saatu tällainen tyyli toimimaan ja se sopii hyvin pimeneviin syksyisiin iltoihin. Arvosanaksi Darkest Red saa 0.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, luumua, nahkaa ja hieman mausteita. Keskitäyteläinen, hieman makea maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on jonkin verran hapokkuutta sekä pehmeää tanniinisuutta. Jälkimaussa on tummaa marjaa, hapankirsikkaa ja aavistus vaniljaa.

Viini sopi ruoan kanssa hyvin. Tanniineja on sen verran, että viini kävisi myös punaisemman lihan, esimerkiksi entrecoten seuraksi. Myös riista ja pasta lihakastikkeella voisivat toimia viinin kanssa. Se maistui sellaisenaankin. Darkest Red on mainio perusportugalilainen, joka ei petä eikä yllätä. Viininä se saa arvosanaksi 0, mutta hienosta etikestä annan plussan.